Chiar daca randamentele investitiilor de pe piata imobiliara romaneasca au scazut cu aproximativ 1 -1,5 puncte procentuale la inceputul acestui an, marile fonduri de investitii ridica miza pentru achizitii in Romania. \'Dealurile\' cu proprietati imobiliare care genereaza randamente satisfacatoare au ajuns sa fie anuntate cu o frecventa saptamanala, chiar daca numarul proprietatilor aflate la vanzare ramane destul de redus.

Fondul austriac de investitii Immoeast, cel mai activ jucator de pe piata imobiliara locala, intentioneaza sa isi majoreze capitalul cu circa trei miliarde euro, pentru finantarea programului de investitii de sase miliarde euro, care vizeaza in special proiecte in Europa de Sud-Est, inclusiv in Romania. Datorita acestei majorari de capital record, Immoeast poate fi considerat 'magnatul' pietei imobiliare romanesti.

“Segmentul comercial va castiga teren in detrimentul spatiilor de birouri. Din punct de vedere geografic, centrul de interes al Immoeast se va muta din Europa Centrala si de Est spre Europa de Sud-Est si spre principala piata a noastra, Romania", au spus oficialii fondului.

In urma finalizarii acestui program de investitii, activele imobiliare ale Immoeast, care detine 40 de proprietati in Romania, vor creste la 12 miliarde de euro, in 12-18 luni.

Majorarea de capital se va realiza prin lansarea a circa 300 de milioane de actiuni noi, pretul maxim de subscriere al unei actiuni fiind stabilit la 12 euro, iar perioada de subscriere este intre 2 si 21 mai. Actionarul majoritar al Immoeast, Immofinanz, a anuntat ca isi va exercita dreptul de subscriere in totalitate si isi va mentine pachetul de actiuni de 50,46% detinut la fond.

Rusia si Ucraina vor beneficia de asemenea de o parte importanta din capitalul pentru investitii, respectiv de 25%. in urma finalizarii acestui program de investitii, activele imobiliare ale Immoeast vor creste la 12 miliarde de euro, in 12-18 luni.

In perioada 2006-2007 programul de investitii in valoare de 5,3 miliarde de euro a fost finalizat deja in al treilea trimestru al anului trecut, astfel ca investitiile programate pentru 2007 au fost initiate in trimestrul patru al anului 2006, se mai arata in comunicatul Immoeast.

Achizitii de 400 milioane de euro numai in primul trimestru

In primul trimestru al acestui an, fondul a realizat pe piata romaneasca achizitii de peste 400 de milioane de euro, cea mai importanta tranzactie fiind preluarea centrului comercial Polus din Constanta, inca din faza de constructie., pentru care va plati peste 200 milioane de euro.

Achizitia centrului comercial din Constanta se adauga preluarii centrul comercial Polus din Cluj (100.000 metrii patrati) pentru 210 milioane de euro, cea mai mare tranzactie imobiliara de pe piata locala. Immoeast a mai achizitionat Iride Business Park din Bucuresti, cu o suprafata de 86.000 metrii patrati la care se adauga alti 63.000 de metrii patrati care vor fi construiti ulteorior. De asemenea, Immoeast va mai investi 80 milioane de euro in constructia cladirii de birouri "Jandarmeriei Office", de 40.000 de metri patrati.

Romania era la sfarsitul lui septembrie tara cu cea mai mare pondere a investitiilor imobiliare, in portofoliul de investitii efectuate de compania austriaca Immoeast Immobilien Anlagen AG. Acestea au atins valoarea de 488,3 milioane de euro la finele lunii iulie.

In trimestrul al treilea al anului fiscal 2006-2007, veniturile Immoeast au crescut de la 27,4 milioane de euro la 78,5 milioane de euro, Romania generand pentru companie in acest interval venituri de 9,6 milioane de euro. De asemenea, din profitul operational al Immoeast, care a ajuns la 31 octombrie 2006 la 112 milioane de euro, Romania a generat 13,1 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri