Legea obliga firmele sa construiasca locuri de parcare odata cu ridicarea unui imobil de birouri, avand in vedere ca in Bucuresti deja ne confruntam cu o mare probema in ceea ce priveste parcarea si, in special, pe domeniile publice, sustin reprezentantii companiei imobiliare DTZ.

Conform standardelor de pe piata, locurile de parcare trebuie sa fie in concordanta cu o rata de cel putin un loc la minimum 60 mp utili inchiriati. Dezvoltatori ofera deja pentru o cladire top clasa A un loc de parcare la fiecare 40-50 mp utili inchiriati, rata care deja este atinsa de marile proiecte de top din Bucuresti, sustin reprezentantii DTZ.

Indiferent de clasa imobilui, de locatie si de talia lui, dezvoltatorul trebuie sa ia in calcul in mod obligatoriu si proiectarea macar a unui minimum de 1-2 subsoluri, in care sa puna la dispozitie spatii de parcare. Evident ca la aceste locuri de parcare subterane se mai adauga si cateva locuri de parcare exterioare, in fata sau in jurul imobilui, in functie de cat le permite retragerea constructiei fata de terenul respectiv.

"Chiriasii sunt foarte pretentiosi cand vine vorba de facilitati privind parcarea si, in special, cand vorbim de inchirierea unor spatii de birouri de clasa A. si pe buna dreptate, pentru ca un spatiu de calitate care se preteaza la o chirie de top, trebuie sa includa in faciliatile oferite si locuri de parcare suficiente", a declarat, pentru NewsIn, Mihaela Cnobloch, consultant senior in cadrul departamentului birouri al DTZ Echinox

Cnobloch a mai spus ca unii dezvoltatori de cladiri de birouri sunt creativi si, chiar daca proiectarea acestor subsoluri, din motive financiare sau tehnice se rezuma doar la unu sau doua nivele subterane, atunci, pentru suplimentarea locurilor de parcare in vederea atingerii standardului de pe piata, utilizeaza asa numitele sisteme Klauss, care permit parcare a doua autoturisme suprapuse.

In ceea ce priveste chiria perceputa pe piata, ea se incadreaza intre 120 – 160 euro/locul de parcare subteran/luna pentru imobilele de clasa A ce beneficieaza de locatii centrale si intre 50-70 euro/locul, pentru imobilele care beneficiaza de locatii descentralizate. Pentru locurile de parcare exerioare, chiria este in general in jurul a 50-100 euro/locul/luna, si variaza in functie de locatia imobilului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri