Centrul Capitalei nu mai prezinta interes pentru constructori, din cauza dificultatii de a achizitiona terenuri suficient de mari, la care se adauga traficul, densitatea constructiilor existente si reglementarilor din zonele protejate, sustin analistii DTZ Echinox
Potrivit reprezentantilor companiei imobiliare, zonele rezidentiale se dezvolta oarecum in cercuri concentrice in jurul centrului capitalei, cu o extindere in ultima vreme catre nord, spre Padurea Baneasa. "Nu credem ca, pe viitor, elementul rezidential din oras se va concentra intr-o singura zona, iar proiectele rezidentiale care se dezvolta in prezent in toate zonele Bucurestiului arata acest lucru. In schimb, segmentul rezidential de lux este concentrat in nordul orasului si este probabil sa se mentina in aceeasi zona pentru mult timp", a declarat citat de NewsIn, Mihai Plaesu, consultant senior in cadrul departamentului investitii al DTZ Echinox.

Mai mult, analistii imobiliari ai DTZ Echinox sustin ca o organizare de tipul celei in care Bucurestiul sa fie impartit ca marile metropole Occidentale, in zona rezidentiala, zona de recreere, zona industriala si zona de birouri presupune o viziune coerenta pe termen lung si un plan de dezvoltare la nivel metropolitan, bine conturat si care trebuie urmat pe o perioada de zeci de ani. "Pana in prezent nu am constatat existenta unei asemenea viziuni din partea autoritatilor si, pe masura ce acestea s-au succedat, politicile au fost permanent modificate", adauga Plaesu.

Consultantul imobiliar este de parere ca pretul terenurilor se formeaza in conditiile cererii si ofertei de pe piata si este mai degraba o consecinta a planurilor urbanistice, si nu invers. "Dezvoltatorii cumpara terenuri in functie de ce pot sa construiasca pe acestea conform planurilor urbanistice existente (PUG) si posibilitatilor de a le imbunatati prin planuri urbanistice zonale sau de detaliu (PUZ/PUD)", a conchis reprezentantul DTZ.

In ceea ce priveste dezvoltarile de birouri, in prezent, nordul este zona preferata, centrul intr-o mai mica masura, iar celelalte zone sporadic. Majoritatea proiectelor in dezvoltare din acest sector sunt tot in nord, insa deja au inceput dezvoltari pe mari suprafete in vest si exista proiecte similare chiar in est si sud. "Daca aceste proiecte in zone care pana in prezent nu au fost de mare interes vor avea si succes, in sensul ca se vor inchiria, atunci putem asista chiar la o raspandire a pietei birourilor in loc de o concentrare de tip Central Business District ca in alte capitale", mai spun analistii imobiliari.

Potrivit acestora, zona de recreere preferata este nordul orasului, in speta Parcul Herastrau si Padurea Baneasa, dar este necesar sa fie mai multe zone de recreere intr-un oras ca Bucurestiul si este greu de imaginat un oras cu doua milioane de locuitori cu o singura zona de recreere, care implicit ar deveni greu accesibila si foarte aglomerata, facand dificila tocmai recreerea. Pentru dezvoltarile industriale locatia optima este evident in afara orasului, in proximitatea autostrazilor si in jurul liniei de centura.

DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri