Dezvoltatorii de birouri din România sunt cu planurile de a construi în așteptare, uitându-se la prețurile materialelor de construcție, ceea ce se va traduce într-o scădere a ofertei de spații noi în perioada următoare, este de părere Raluca Buciuc, Director and Partner Valuation & Advisory Services Colliers Romania.

„Probabil vom vedea o ofertă puțin mai mică decât se estimase, ca și în zona de rezidențial. Avem dezvoltatori care așteaptă o aliniere a prețurilor de construcție cu calculele lor, chiar dacă autorizația de construcție e obținută deja.

Avem exemple de dezvoltatori care au decis să nu înceapă proiectele acum, așteaptă să vadă ce se întâmplă ce se vadă cu prețurile materialelor de construcție. Pe termen scurt, prețurile pot fi date înapoi de o reluare la nivel de normalitate a lanțurilor logistice, de o relocare a unor fabrici. Putem să sperăm că unele cauze vor mai dispărea, prețurile vor mai scădea un pic”, a explicat, în cadrul conferinței reConstruct 2022, organizată de wall-street.ro, Raluca Buciuc.

Potrivit ei, pe termen scurt și mediu impactul creșterii prețurilor se va vedea nu doar pentru dezvoltatori, ci și pentru proprietarii de birouri și chiriași. Toată lumea va simți această creștere a prețurilor materialelor de construcție

Cererea de spații de birouri nu a scăzut în ceea ce privește suprafețele solicitate

În ceea ce privește evoluția pieței, analiștii de la Colliers cred că sunt motive de optimism, în condițiile în care cererea nu a scăzut în ceea ce privește suprafețele necesare pentru companiile chiriașe.

„De la noi se vede optimist piața. Nu vedem o scădere neapărat a suprafeței medii cerute, ci o amânare a unor decizii. Atât oferta cât și cererea sunt în media ultimilor 10 ani. Am avut o cerere de circa 60.000 mp în prima parte a anului, dar așteptăm o creștere în a doua parte”, a mai spus Raluca Buciuc.

Potrivit ei, după ridicarea restricțiilor, gradul de prezență în clădirile de birouri a rămas undeva la 30%, în condițiile în care angajații s-au adaptat lucrului de acasă, iar în zilele de joi și vineri gradul de prezență e mai scăzut.

„Angajații își doresc mai mulți metri pătrați, zone unde să colaboreze cu echipa când vin la birou. Cererea nu s-a micșorat în termeni de metri pătrați. A venit și din cauza reglementărilor, dar probabil că se întâmpla oricum. Multe birouri s-au reconfigurat, vedem cerere pe zona de design, sunt tot mai multe spații alocate pentru munca de echipă.

În viitor vedem cerere pentru clădiri noi, care au locație bună vizavi de structura de transport și care respectă indicatorii ESG. Credem că piața se va împărți în două mari categorii: clădiri noi, care nu au nevoie de investiții, și cele din anii 2000, care au nevoie de investiții, pentru a deveni verzi, de pildă. Acolo vom vedea o creștere a gradului de neocupare”, a mai spus reprezentant Colliers România.

Chiriile nu vor mai scădea, dar chiriașii sunt atenți la costurile de operare

Chiriile nu vor scădea în perioada următoare, proprietarii și dezvoltatorii oferind reduceri de până la 10% în ultimii doi ani, pentru a-și menține chiriași mulțumiți, dar va exista o presiune pe costurile de operare în perioada următoare.

„Chiria nu s-a modificat foarte mult, dar sunt preocupați de service charge. Cele mai multe întrebări sunt din zona de ESG. Sunt 6 categorii de norme care vor intra în vigoare. Pe zona de mediu contează dacă compania are mașini pentru angajați, dacă sunt electrice sau nu.

Contează dacă o clădire e verde sau în câte zile îți plătești furnizorii etc. Și atunci chiriașii vin spre noi și caută o clădire care să îndeplinească aceste cerințe, care vor deveni obligatorii în următorii 5 ani. Chiar dacă va fi nevoie de o chirie mai mare, companiile mari sunt dispuse să plătească”, ne-a mai spus Raluca Buciuc, în cadrul conferinței reConstruct.

Conferința reConstruct 2022 – Încetinire sau creștere la puterea2? - a fost susținută de P3 Logistic Park, Colliers, Genesis Property, Storia.ro, Mindspace, EnelX, RPHI, Toff Dominium, Cometex, J8 Office Park, Liziera de Lac, Mobexpert, Maison Dadoo și Mousserie.

Sursa foto: Wall-Street.ro / Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri