Dezvoltatorii și proprietarii de spații de birouri vor trebui să investească în facilități pentru angajați, inclusiv în spații verzi, dacă vor să rămână relevanți pe piață și să atragă chiriași, care vor căuta acele proiecte care oferă cât mai multe beneficii pentru angajați, este de părere Ștefan Tudos, vicepreședintele Genesis Property, dezvoltatorul de spații de birouri.

Compania deține în prezent Novo Park, un complex de birouri din nordul Capitalei, pe care-l va transforma în YUNITY Park, investind în el 50 de milioane de euro, componenta principală a proiectului fiind transformarea unei parcări de 7.500 de metri pătrați într-o mini-pădure urbană, cu multe spații de recreere pentru angajați, dar și reamenajarea unor spații interioare.

Ștefan Tudos ne-a spus că la finele anului ar trebui finalizate lucrările la exterior, iar anul viitor să fie finalizate și lucrările de amenajare interioară.

De ce să investești 50 milioane euro în spații verzi în loc de spații de birouri?

La un asemenea buget, din punct de vedere al unui business ar fi mai indicat să construiești de la zero un proiect de birouri nou, mai mulți metri pătrați de spații de birouri care pot fi închiriați și care să genereze bani pentru proprietarii lor.

În acest context, la prima vedere, investiția în crearea de spații verzi și de relaxare, mai ales într-un oraș ca Bucureștiul care începe să rămână fără terenuri pe care poți construi în interiorul lui, pare să fie contrară practicilor din ultimii ani în care mulți dezvoltatori au preferat să ridice o clădire nouă oriunde au putut să o facă.

Cei de la Genesis Property au explicat pentru wall-street.ro raționamentul din spatele deciziei de a investi în spații verzi în proiectul de birouri din zona Pipera.

În primul rând, Novo Park este unul dintre cele mai vechi centre de business din București, primele clădiri din complex fiind inaugurate încă din 2005. Așadar, avea nevoie de o schimbare, prin urmare, compania lucrează de mai bine de 6 ani la un plan de investiții prin care să dea o față nouă complexului. Investițiile sunt menite să mențină nivelul de relevanță și competitivitate pe piață și în anii care urmează, asigurându-și atractivitatea în fața chiriașilor și a potențialilor viitori chiriași.

În al doilea rând, investițiile în spațiile verzi și de relaxare ca beneficiu pentru angajați nu mai este doar o chestiune „hipsterească”, ceva care „dă bine”, ci o necesitate pentru a se alinia cu noile cerințe din partea chiriașilor. Companiile chiriașe le cer proprietarilor de clădiri de birouri și dezvoltatorilor cât mai multe facilități, mai ales în contextul actual în care piața suferă după doi ani de pandemie, așa că astfel de investiții au devenit obligatorii pentru a nu pierde chiriași.

Bugetul este generos. Investim 50 de milioane de euro în această reconversie a unei suprafețe de 7.500 mp. În plus, avem și o clădire de 16.000 de mp pe care o refacem. Investim în mobilier, echipamente, vom avea un centru de conferințe cu o sală multifuncțională, care poate acomoda 500 de persoane, dar care va putea fi modelată astfel încât să poată găzdui și evenimente mai mici, cum ar fi spectacole de stand-up comedy, prezentări de modă, evenimente culturale, chiar și concerte”, ne-a explicat Ștefan Tudos.

În plus compania va amenaja într-o altă clădire spații locative pentru angajații care vor avea nevoie de cazare. Pe lângă apartamentele de tip studio din complex, vor fi puse la dispoziția chiriașilor și spații comune generoase.

Întrebat de ce ai investi 50 de milioane de euro în reconversia unui proiect care includă mai multe spații verzi, când ai putea investi direct în dezvoltarea unui complex nou, de la zero, vicepreședintele Genesis Property ne-a explicat că motivele companiei de a face o asemenea investiție sunt obiectivele de termen lung pe care Genesis le are pentru actualul Novo Park.

Aveți dreptate, dacă este să ne gândim strict la suma pe care o investim în acest proiect de reconversie, este o investiție foarte mare, care ar fi putut merge în dezvoltarea unui proiect de clădiri de birouri de la zero, dar trebuie să vă întrebați și voi: Dacă ați fi o companie, ați veni să închiriați pe 10 ani într-un proiect care nu oferă mai nimic pe lângă birouri sau undeva unde aveți și spații verzi, locuri de recreere și așa mai departe?

Proiectul este cu mulți pași înainte de ce oferă alții ca facilități. Este un proiect pe care l-am gândit pentru viitor. Una dintre principalele caracteristici ale real estate-ului este că este un business pe termen lung. Dacă toate proiectele sunt bine gândite și bine executate, timp de 20-25 de ani beneficiezi de ce ai făcut. Poate pare mare investiția acum, dar dacă o împărțiți pe 20 de ani și raportându-ne la nivelul veniturilor pe care-l poate genera, o să vă dați seama că nu mai e atât de mare”, ne-a mai explicat Ștefan Tudos.

Deși investiția în niște spații verzi ar părea că nu generează bani, când te raportezi la spațiile de birouri efective pe care companiile le închiriază pentru angajații lor, vicepreședintele Genesis Property spune că nu este adevărată ideea că spațiile verzi nu generează valoare.

„În următorii 10-15 ani, această componentă verde în care investim acum va deveni mult mai importantă decât spațiile efective de lucru. Metrii pătrați de spații verzi din proiectele de birouri vor fi mai valoroși decât metrii pătrați de birouri”, a punctat oficialul Genesis Property.

Angajații de acum au pretenții care în trecut ar fi fost considerate deplasate

Investiția Genesis Property în transformarea Novo Park în YUNITY Park vine și ca urmare a schimbărilor cerințelor din piață. Companiile chiriașe au nevoie de spații care să întrunească pretențiile angajaților, care s-au schimbat într-un ritm accelerat în ultimii doi ani, pretenții pe care compania le-a observat încă de înainte de pandemie.

„Noi studiem de foarte mult timp acest proiect de reconversie. L-am fi implementat chiar și dacă nu ar fi fost această perioadă de doi ani de blocaj pe segmentul de birouri, în care s-au schimbat preferințele în ceea ce înseamnă spațiile de birouri. Pandemia nu a făcut altceva decât să accelereze unele tendințe care existau deja în piață”, a mai spus Ștefan Tudos.

Potrivit lui, dacă în trecut era important doar să ai un spațiu în care angajatul să dispună de tot ce-i trebuie pentru a-și îndeplini sarcinile, în prezent, angajatul și bunăstarea lui la locul de muncă s-au mutat în centrul atenției, în condițiile în care companiile se chinuie să atragă angajați noi, dar și să-i păstreze, iar acest lucru nu mai poate fi obținut dacă nu le oferă toate condițiile de care au nevoie.

Multe companii au înțeles că trebuie să valorizeze angajatul și nu doar ca pe un mic soldățel în companie, care vine la birou și îndeplinește anumite sarcini. Este un război pentru talente, în contextul unui deficit foarte mare de competențe. Foarte multe companii se bat pe un bazin foarte restrâns de talente, iar mulți angajați au devenit conștienți de «valoarea» lor și vin cu pretenții ridicate.

Acum au apărut niște pretenții care pe vremea mea, când am început să lucrez într-o bancă, păreau deplasate. Pe vremuri, era de ajuns să ai un card de acces al corporației la care lucrai, ți-ar fi spus: Ce? Mai ai pretenții să mai primești și alte lucruri?”, a mai spus Ștefan Tudos.

Potrivit vicepreședintelui Genesis Property, proiectele de birouri care vor include cât mai multe facilități vor fi mai interesante pentru actualii și viitori chiriași, pentru că, în acest context al luptei pentru talente, companiile vor căuta acele proiecte de tip office care le poate oferi mai multe facilități angajaților lor, deoarece condițiile de lucru au devenit un criteriu important în alegerea companiei la care un angajat să lucreze, nu doar cât de mare este nivelul salariului.

Prin urmare, companiile care le pot promite angajaților că la locul de muncă dispun de spații verzi, de un parc sau locuri de relaxare și pentru diverse activități, le cresc și șansele de a recruta mult mai ușor.

În piața asta câștigi doar dacă ții cont de necesitățile viitoare. Poți să investești 50 de milioane de euro în ziua de azi într-un proiect de birouri, dar nu ai cum să vinzi o clădire de birouri la 100 de milioane de euro, decât dacă ai și chiriași.

Acest lucru este cu atât mai greu în prezent, în condițiile în care poți să lucrezi și de acasă. De aceea este nevoie de astfel de investiții, care să-i determine pe angajați să vină la birou”, ne-a mai spus reprezentantul dezvoltatorului imobiliar.

Potrivit lui Ștefan Tudos, toate proiectele viitoare ar trebui să fie dezvoltate având din start astfel de facilități, pentru a fi competitive, deoarece doar incluzând astfel de facilități vei îndeplini necesitățile viitorilor chiriași și vei putea să menții nivelul chiriilor pentru a avea un business profitabil.

Întrebat dacă investițiile pe care le-au anunțat se vor traduce și printr-o majorare a chiriilor, Ștefan Tudos ne-a spus că, în prezent, chiria din Novo Park este în media zonei Pipera, la 13 – 15 euro/mp lunar, dar obiectivul acestor investiții nu este pentru a crește chiriile.

Nu aș putea să speculez, dar astfel de investiții te pot ajuta să menții chiriile pe viitor la un nivel de profitabilitate. Nu vreau să spun că nu ne interesează și performanța financiară a unui astfel de proiect, dar scopul acestor investiții nu este acela de a crește chiria, ci de a oferi un pachet prin care să-i determinăm pe chiriași să ne aleagă pe noi și nu pe alții”, a subliniat Ștefan Tudos.

În YUNITY Park, parcarea exterioară ce urmează a fi transformată într-o zonă verde complet reamenajată, cu un design futurist, se întinde pe o suprafață totală de 7.500 de metri pătrați. Spațiul va include un amfiteatru modern dedicat evenimentelor outdoor, cu o capacitate de 220 de locuri doar în gradene, dar și o pădure urbană de 1.000 de metri pătrați unde angajații vor putea susține inclusiv întâlniri de lucru.

Pe timpul sezonului cald, YUNITY Park va pune la dispoziția rezidenților o terasă exterioară versatilă care va deservi un food hall de 4.000 de metri pătrați și numeroase zone destinate interacțiunilor profesionale și socializării în timpul liber.

La interior, proiectul YUNITY Park include spații de co-working și co-living, un centru ultra-modern de conferințe cu o capacitate totală de 540 de locuri, o cafenea-restaurant de 190 de locuri, precum și zone de divertisment, fitness și spații special amenajate pentru socializare și relaxare. În același timp, intrările clădirilor din YUNITY Park și spațiile interioare comune, precum recepția și zona lifturilor vor fi transformate complet, cu un design modern și completate de zone noi de interacțiune în afara birourilor.

YUNITY Park

Sursa foto: Genesis Property

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri