Producătorii de materiale de construcții așteaptă reluarea proiectelor importante de izolare termică a locuințelor, în special cele care vor fi susținute din fonduri europene, prin PNRR, de unde sunt așteptați circa 3 miliarde de euro încă din această toamnă, este de părere Vicențiu Mocanu, general manager și proprietar al VeroTherm, cel mai mare producător român de polistiren.

Omul de afaceri a declarat, într-un interviu pentru wall-street.ro, că se așteaptă ca piața pe care compania sa activează să depășească lejer pragul de 150 de milioane de euro, în condițiile în care vor fi reluate și proiectele mari de izolare termică a blocurilor de locuințe.

Piața de polistiren din România va trece cu siguranță de pragul de 150 de milioane de euro. După părerea mea, ar putea ajunge la circa 175 de milioane de euro. Principalul motiv pentru această creștere a pieței de polistiren este dată de reluarea, din această toamnă, a lucrărilor de anvelopare.

Din ce s-a anunțat până acum, autoritățile ar trebui să distribuie circa 3 miliarde de euro în proiecte de anvelopări. Din septembrie, toți producătorii vor gâfâi. Se reiau licitațiile și vor fi cam trei luni de foc, când vor începe lucrările. Ceea ce ar fi bine, pentru că în momentul de față se observă în mod clar o încetinire”, ne-a mai spus omul de afaceri.

Potrivit lui, una dintre cauzele principale este întârzierea demarării proiectelor care așteaptă fondurile din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dedicate în mod special pentru lucrările de izolare termică a locuințelor.

Totodată, la nivelul Bucureștiului, o altă problemă o reprezintă și situația delicată de la Sectorul 5, cu arestarea primarului Cristian Popescu Piedone, iar viceprimarii încă nu știu dacă să semneze sau nu pentru proiectele de anvelopare.

„Proiecte de anvelopare există, disponibilitatea efectuări unor astfel de proiecte există, numai că nu s-au ținut de implementarea unor programe, gen PNRR, și să dea drumul la bani conform lucrurilor stabilite.

În momentul de față sunt întârzieri și blocaje în piață în ceea ce privește lucrările de anvelopare a blocurilor din București și din cauza a ceea ce s-a întâmplat la primăria Sectorului 5, unde au fost blocate mai multe proiecte pentru că nimeni nu semnează. Din ce știu, numai în cazul celor de la Erbașu sunt blocate proiecte de circa 30.000.000 de euro”, ne-a mai spus Vicențiu Mocanu.

Omul de afaceri spune că potențialul pieței lucrărilor de izolare termică este unul uriaș, ținând cont de stocul de locuințe din România, care suferă la capitolul eficiență termică, iar UE alocă fonduri generoase în proiectele de creștere a eficienței consumului de energie.

„Apetitul este imens. După părerea mea, în următorii câțiva ani vom ajunge la cel puțin 10 miliarde de euro investiți doar în eficientizarea consumului de energie prin izolarea termică. Pe termen lung, mai avem încă 30 de ani de anvelopat în România, pentru că nu am ajuns nici măcar la 20% din totalul spațiului locativ care trebuie reabilitate termic.

Și cine știe, poate chiar mai mult de atât, pentru că, deși sunt deja destul de multe blocuri anvelopate, în cazul unora dintre lucrările mai vechi tehnologia folosită este deja depășită, iar acele lucrări de izolare din trecut vor trebui refăcute”, ne-a mai explicat Vicențiu Mocanu.

Vicentiu Mocanu(Vicențiu Mocanu - Manager General și proprietar VeroThem : Sursa foto: VeroTherm)

Izolarea termică ar putea fi principala măsură de protecție în fața scumpirii gazelor

Potrivit proprietarului VeroTherm, sunt așteptate scumpiri noi de gaze, în special ținând cont de ceea ce se întâmplă cu războiul din Ucraina și tensiunile dintre Europa și Rusia.

Vicențiu Mocanu este de acord cu economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, care declara recent că, o prioritate zero pentru oamenii din această ţară ar fi să se gândească la izolarea termică a clădirilor, având în vedere conflictul din Ucraina şi posibilitatea ca acesta să se prelungească dincolo de sfârșitul anului.

„Printr-o anvelopare corectă se poate ajunge și la 30-40% economie, indiferent dacă vorbim de încălzire pe gaz sau electric. Este foarte important pentru toată economia țării, mai ales că Rusia închide conductele de gaze, ceea ce va duce la noi scumpiri ale gazelor.

Până când nu ne vom reașeza ca piață, prin accesarea altor surse de aprovizionare cu gaze, va mai trece un timp. Nu mai spun că s-ar putea trece la raționalizarea consumului de gaze, ceea ce ar putea duce la o nouă majorare a costurilor”, ne-a mai explicat Vicențiu Mocanu, care a simțit scumpirea gazelor și din postura de consumator industrial prin fabrica VeroTherm din Râmnicu Vâlcea.

În aceste condiții, în care tot mai multă lume se teme că prețul facturilor la gaze ar urma să crească încă din această iarnă, izolarea termică a locuințelor ar putea fi principala soluție de a contracara scumpirea facturilor la gaze și electricitate.

Producătorul de polistiren ne-a mai explicat că alegerea celui mai ieftin tip de polistiren nu aduce la o economie reală, pentru că diferența de preț este insuficient de mare când te gândești la diferența de calitate.

„Din punctul meu de vedere nu merită să te duci după cel mai ieftin tip de polistiren, pentru că diferența față de cel mai bun produs este de 10%, în timp ce diferența dintre eficiența în izolarea termică este de 30-40%. Deci poți economisi mai multă energie”, ne-a mai explicat omul de afaceri.

VeroTherm se așteaptă la o creștere de circa 40% a veniturilor în acest an

În condițiile în care lucrările de anvelopări se vor relua în această toamnă, Vicențiu Mocanu anticipează o creștere a veniturilor companiei consistentă, dar și în condițiile în care scumpirea materiilor prime și în consecință a prețurilor polistirenului.

„Anul acesta cred că vom avea un plus de 30-40% față de 2021. Anul trecut am avut venituri totale la puțin sub pragul de 10 milioane de euro. Anul acesta vom sări semnificativ, dar pe mine nu mă interesează să cresc în cifrele legate de bani, pentru că sunt date de creșterea prețurilor.

Degeaba cresc sumele în bani, dacă produc pe jumătate în volum, pentru că, dacă nu pot susține ritmul de producție, trebuie să opresc utilajele. Eu, dacă opresc producția 3 luni într-un an, mă vor trage în jos costurile fixe”, ne-a mai explicat Vicențiu Mocanu.”, ne-a mai spus proprietarul VeroThem.

Înființată în anul 1998 în Râmnicu Vâlcea, VeroTherm deține, pe lângă linia de producție a polistirenului, și o unitate de producție de mortare uscate, de la adezivi pentru gresie și faianță, până la tencuieli, mortare pentru șape și așa mai departe. Pe lângă polistirenul expandat ignifugat marca proprie, VeroTherm oferă și accesorii pentru polistiren: plasă din fibră de sticlă dibluri și adezivi speciali.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri