Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că a semnat dispoziția de demolare a clădirii de birouri Cathedral Plaza din centrul orașului, construită ilegal și care se află într-o situația complicată încă din 2006, când abia începeau lucrările de construcție.

Am semnat azi dimineață dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot. Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea”, a declarat edilul general al Capitalei, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Nicușor Dan, mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii.

Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1”, a mai scris primarul Capitalei.

16 ani de controverse în cazul Cathedral Plaza

Telenovela clădirii de birouri Cathedral Plaza a început în 2006, cand s-a obținut autorizația de construcție de la Primaria Sectorului 1 și apoi au început lucrările. La scurt timp, Arhiepiscopia Româno-Catolică a acționat dezvoltatorul în instanță.

După ce inițial instanța s-a pronunțat în defavoarea dezvoltatorului, Curtea de Apel Ploiești a dat o decizie definitivă și irevocabilă în favoarea Millenium Building.

Între timp, la finalul lui 2010, construcția clădirii a fost finalizată, dar disputele din Tribunal nu s-au încheiat. Arhiepiscopia a ajuns la Curtea de Apel Suceava, unde a fost revizuita decizia din Ploiești și autorizația de construcție a fost anulată. În vara lui 2011, la Suceava a fost respinsă cererea devoltatorului de anulare a deciziei precedente a Curții, așa că proiectul a rămas finalizat, dar nefuncțional din cauza faptului că se afla în ilegalitate.

Primaria Capitalei anunța, în primăvara lui 2017, că a trimis la Ministerul Culturii și Identității Naționale o cerere de eliberare a avizului necesar desființării clădirii de birouri Cathedral Plaza, dupa ce Arhiepiscopia Româno-Catolică București a spus că decizia Primariei Municipiului București de a aloca fonduri pentru stabilirea modalitatilor de desființare a construcției Cathedral Plaza este o procedură fără finalitate.

Alți cinci ani mai târziu, Nicușor Dan anunță autorizarea demolării clădirii, dar deocamdată încă nu este confirmată data începerii lucrărilor de demolare.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri