În rândurile de mai jos vei descoperi principalii pași pentru renovarea cu succes a apartamentului tău. Organizează-te și ia în calcul toate informațiile și detaliile pentru un disconfort care să dureze cât mai puțin timp!

Eliberarea spațiului

Odată luată decizia renovării apartamentului, stabilirii planului și a bugetului inițial, este necesară eliberarea camerei cu care vrei să începi. De exemplu, poți începe cu sufrageria, iar holul, fiind o zonă de tranzit pentru toate lucrările de renovare, trebuie lăsat, cel mai bine, la final.

Așadar, eliberează spațiul pentru a avea cât mai mult loc de mișcare și a putea realiza lucrările de renovare în voie. Dacă mobila este mai greu de mutat în altă parte, alege să o acoperi foarte bine cu folie de protecție, nu înainte de a o amplasa în centrul încăperii. De asemenea, ușile și pardoseala mai pot fi protejate cu folie.

Totodată, este o bună oportunitate de a selecta din lucrurile depozitate și a scăpa de tot ce nu-ți mai este necesar.

Decopertarea suprafețelor

În funcție de planul renovării, urmează o etapă cu foarte mult praf și zgomot, și anume demontarea parchetului deteriorat, fiind și momentul potrivit să te gândești la aceste idei, demontarea gresiei și a faianței demodate, respectiv, acolo unde este cazul, demontarea unor ornamente și decorațiuni vechi, prezente pe tavan sau pereți.

De asemenea, etapa aceasta poate include și alte acțiuni, cum ar fi schimbarea cablurilor electrice sau înlocuirea țevilor de apă. Practic, este momentul oportun pentru a schimba și modifica instalațiile electrice sau sanitare din apartamentul tău.

Turnarea șapei și îndreptarea pereților

Procesul de turnare a șapei, respectiv nivelarea ei, este necesar mai ales dacă ai probleme mari cu înclinația pardoselii. În plus, dacă vrei să-ți amenajezi un sistem de încălzire prin pardoseală, nu ai cum să eviți acest proces migălos, însă benefic.

Pereții implică o îngrijire înainte de revopsire. Prin urmare, dincolo de chituirea găurilor și a crăpăturilor, poți să-i netezești cu șmirghel, dar și să-i cureți prin degresare. Pereții care sunt neuniformizați pot fi îndreptați, iar soluția cea mai folosită ar fi cu plăci de rigips.

În cazul în care renovarea implică și schimbarea ferestrelor, respectiv a ușilor interioare, lucrările la pereți se vor face după aceste montaje, deoarece inevitabil vor fi necesare alte reparații și finisaje.

Vopsirea pereților și montarea pardoselii

După toate lucrările de mai sus, vin și ultimele etape ale renovării. Sunt cele care vor da o nouă înfățișare apartamentului în care locuiești.

Cromatica pereților o stabilești în funcție de dorințe, mai ales că fiecare culoare preferată vine cu multe nuanțe din care poți alege. Alege o vopsea lavabilă de la un producător consacrat, precum și trafaleți de calitate. Dacă bugetul îți permite, poți alege o vopsea care să aibă diverse proprietăți, precum antimucegai, ioni activi, rezistență la pete și spălare etc.

Un ultim pas, după ce ai eliminat cea mai mare parte din praf și murdărie, este montarea noului parchet, respectiv a gresiei, acolo unde este necesar. Pentru faianța din baie sau bucătărie, mai poți avea în vedere și plăcile ceramice, comandate la dimensiunile necesare. După aceste etape, poți remobila spațiul.

Alte detalii de care să ții cont

  • alege să-ți renovezi apartamentul în lunile mai călduroase ale anului și să eviți astfel probleme precum uscarea greoaie a pereților, umiditate atmosferică mare, respectiv o aerisire necorespunzătoare a apartamentului.
  • anunță-ți vecinii că îi vei deranja cu lucrările de renovare. Poți pune un anunț pe ușa apartamentului, dar și unul în zona avizierului. Va fi necesar să respecți orele de liniște stabilite prin lege, mai ales în intervalul de somn: 22:00 - 8:00.
  • apelezi la meșteri sau începi renovarea pe cont propriu? Depinde. Lipsa ta de experiență va afecta vizibil calitatea lucrărilor, pe când o echipă profesionistă de meșteri înseamnă cheltuieli destul de mari. Cu un minim de pricepere și cunoscuți care au mai făcut asemenea renovări, poți încerca pe cont propriu.

Deranjul, disconfortul și stresul sunt inevitabile într-un proces de renovare, însă cunoașterea principalilor pași și a altor aspecte te pot ajuta mai mult decât crezi. În cele din urmă, rezultatele bune din urma renovării apartamentului îți vor oferi o stare de spirit mai bună și un confort sporit!

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri