Guvernul a decis să schimbe plafonul pentru care cota de TVA de 5% este aplicată, coborând nivelul maxim de preț de la 700.000 de lei, la 600.000 de lei, reducând și numărul de proprietăți pe care-l poți achiziționa la această cotă la doar una singură.

Astfel, proprietățile care se vindeau până acum la circa 140.000 de euro, pentru că se încadrau în cota de 5% TVA, vor migra ușor către pragul de 120.000 de euro, ceea ce va avea impact atât asupra cumpărătorilor, dar în special asupra dezvoltatorilor care își făcuseră planuri de dezvoltare după vechile reguli.

În cazul dezvoltatorilor care nu-și vor permite să țină de prețuri, vor fi nevoiți să-și asume reducerea marjei de profit, dacă vor să nu rămână cu proprietățile nevândute.

Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2023

Plafonul pentru livrarea locuințelor către populație pentru care se aplică TVA în cotă redusă de 5% va fi diminuat de la 700.000 lei la 600.000 lei (echivalentul a 120.000 euro) pentru o locuință de cel mult 120 metri pătrați.

Drept măsură tranzitorie, pentru livrările de locuințe către populație pentru care sunt încheiate până la 1 ianuarie 2023 antecontracte, se aplică TVA 5% potrivit regulilor actuale - în limita sumei de 700.000 lei.

Totodată, dacă în prezent pot fi achiziționate mai multe imobile cu cota redusă de TVA de 5% în limita a 450.000 lei (fără TVA), începând cu 1 ianuarie 2023, doar o singură locuință a cărei valoare nu depășește 600.000 lei va putea fi achiziționată în regim de TVA 5%, în mod individual sau în comun.

Vor fi excluse de la numărătoare antecontractele încheiate anterior 1 ianuarie 2023. Similar cu mecanismul anual, se va organiza un nou Registru al achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023, în format electronic, pe baza informațiilor furnizate de notarii publici.

Potrivit analiștilor de la PwC România, noua măsură fiscală este menită să atragă un volum mai mare de TVA colectată la bugetul de stat, cu prețul unui antistimul pe piața real estate, confruntată deja cu întreaga paletă de dificultăți generate de criza actuală (prețurile în creștere la materii prime, dobânzi crescute, creșterea costului cu forța de muncă, etc).

Ce proprietăți vor resimți cel mai mult noile modificări

Potrivit lui Cristian Nicola, fondator al companiei de consultanță imobiliară Investpoint, impactul acestei măsuri se va vedea în principal pe segmentul apartamentelor cu 3 camere.

Vânzătorii vor încerca să ducă prețurile de la 140.000 la 120.000 de euro, cam cum se întâmplă de fiecare dată când apare o schimbare de genul acesta. La fel cum s-a întâmplat și cu majorarea plafoanelor pentru Noua Casă”, a explicat, pentru wall-street.ro, Cristian Nicola.

Numai că de această dată, efectul va fi unul invers. Dacă în trecut plafoanele erau majorate iar jucătorii din piață împingeau către limita maximă posibilă, acum această limită este una mai redusă în urma modificărilor aduse cotei TVA pentru locuințe.

Potrivit consultantului în imobiliare, efectul cel mai mare se va vedea pe segmentul apartamentelor cu 3 camere, în special pe palierul de apartamente cu finisaje superioare sau din zonele bune al orașelor.

Sunt două scenarii care pot apărea în această situație pentru cumpărători. Cel negativ este acela că unii cumpărători nu-și vor mai putea achiziționa apartamentele pe care și le doreau cel mai mult, pentru că valoarea achiziției va crește considerabil, dacă dezvoltatorul nu va dori să coboare prețul imobilului respectiv sub pragul 120.000 de euro. Peste acest nivel, va intra în vigoare cota TVA de 19%, prin urmare, va crește și costul achiziției.

Pentru prima parte a anului viitor, consultantul imobiliar ne spune că mulți dezvoltatori sunt dispuși să țină cât vor putea de mult de prețuri.

Cristian Nicola - fondator Investpoint

Cristian Nicola - fondator Investpoint - foto: Wall-Street.ro

Din ce am vorbit cu dezvoltatorii, majoritatea spun că nu vor reduce prețurile pentru apartamentele care s-ar fi încadrat în plafonul de 140.000 de euro. Vor încerca să țină cât de mult vor putea, atât timp cât va exista cerere pe piață. Deși cererea pentru locuințe a scăzut, încă nu este la un nivel în care dezvoltatorii să scadă și ei prețurile.

Cel puțin în prima parte a lui 2023 nu vom asista la o scădere imediată a prețurilor pentru apartamentele care se încadrează pe acest segment de preț, în special apartamentele cu 3 camere cu finisaje superioare. Abia în a doua parte a anului viitor ne putem aștepta la scăderi de prețuri mai mari”, ne-a mai explicat Cristian Nicola.

De cealaltă parte, scenariul pozitiv este cel al scăderii prețurilor pentru unele proprietăți care se încadrau pe acest segment de preț, deschizând calea către locuințe care erau mai scumpe și nu neapărat pentru că ar fi costat atât, ci pentru că vânzătorii forțau prețurile la plafonul maxim.

Dar acum plafonul în care vor încerca să se încadreze cu un TVA mai mic a fost redus cu 20.000 de euro, ceea ce se va putea dovedi o economie considerabilă pentru cei ce voiau un apartament mai mare, dar care nu și-ar fi putut permite să cumpere o locuință prea scumpă. Mai ales că în ultimii ani locuințele s-au scumpit foarte mult.

Începutul lui 2023 va fi cel puțin interesant pentru piața imobiliară

Această măsură nu-i bucură pe jucătorii din imobiliare, dar va fi doar una dintre probleme cu care piața imobiliară se va confrunta și în 2023.

„Reducerea plafonului la care se aplică TVA 5% nu va fi singura problemă cu care piața se va confrunta la începutul lui 2023. Această măsură va veni la pachet și cu creșterea ratelor. Nici băncile nu mai par să ofere credite atât de facil. Va fi o scădere a creditului pe toate palierele de preț, dar în special la creditele între 120.000 și 140.000 de euro.

Pe lângă acestea, piața mai este afectată și de scumpirea materialelor de construcție, dar și creșterea inflației, iar mulți dezvoltatori nu vor dori să scadă prețurile pentru că valoarea banilor a scăzut și nu vor să iasă în pierdere”, ne-a mai spus fondatorul Investpoint.

Potrivit lui, scăderile care vor apărea în 2023 se vor produce și ca urmare a scăderii volumului tranzacțiilor, care va resimți inclusiv impactul modificărilor legislației privind TVA-ul pentru locuințe. Un volum care va fi tot mai redus, deoarece se înregistrează deja o scădere a numărului de tranzacții încă din acest an.

Vor fi cumpărători care se vor grăbi să semneze antecontracte până la finele anului

Cristian Nicola mai spune că, în acest an, s-ar putea să se observe o creștere a numărului de antecontracte semnate până la 31 decembrie 2022, astfel încât să se încadreze în plafoanele actuale, pentru a obține TVA de 5% pentru locuințele de până în 140.000 de euro.

Cum aceste măsuri vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, cred că vor fi oameni care vor lua decizia de a semna până la finele anului, pentru a securiza achiziția la TVA-ul actual. Deocamdată, încă este liniște, dar să vedem ce se întâmplă din toamnă”, a mai spus Cristian Nicola.

Dezvoltatorii nu mai știu cum să-și facă listele de preț din cauza schimbărilor frecvente

În ceea ce privește oferta, Cristian Nicola spune că dezvoltatorilor le este dificil să-și facă un plan de prețuri din cauza schimbărilor frecvente aduse de TVA.

„La noi se schimbă legislația privind TVA din 2 în 2 ani, așa că dezvoltatorii nu știu cum să-și stabilească prețurile, pentru că îți ia mai mult de doi ani să ridici un bloc. Deocamdată, nici oferta nu este una consistentă, pentru că nu prea au mai apărut proiecte noi. În special în București.

Așa că va fi dificil să-și facă un plan pentru proiectele viitoare. Este complicat pentru un dezvoltator să-și asume o listă de prețuri, dacă nu știe la ce prețuri va putea vinde peste un an sau doi”, ne-a mai spus Cristian Nicola.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri