Atunci când deții o unitate de tip HoReCa este foarte important să investești în sisteme de ventilație moderne și sigure, care să le ofere atât angajaților, cât și clienților un grad de confort mai mare atunci când se află în locație.

Dincolo de confort, sistemul de ventilație asigură un flux constant de aer proaspăt, astfel încât mirosul din bucătărie să nu se împrăștie în zona de clienți. Mai mult decât atât, acest sistem este cu atât mai important cu cât riscul unui incendiu provenit din bucătărie este mai mare, dar și cel de desfumare, printre care și grile gravitaționale, despre a căror utilitate vom discuta în acest articol.

Ce este ventilația gravitațională?

Ventilația gravitațională este cea mai simplă și mai veche modalitate de a face schimb de aer într-o clădire, iar unitățile de tip HoReCa nu fac excepție. Acest tip de ventilație constă în sistem de conducte verticale, ce elimină aerul cald din partea superioară a camerei către exterior.

Datorită diferenței de presiune se creează un curent de aer, în urma căruia acesta este extras prin canalul de gravitație al sistemului. Grilele de ventilație pot fi considerate amortizor de aer fără întoarcere, fiind instalate la ieșirea conductei de ventilație. Astfel, prin sistemul lor de funcționare, aerul și precipitațiile nu au cum să pătrundă la interior, din moment ce ventilatorul nu funcționează sau nu este curent în sistem.

Grilele de ventilație sunt prevăzute cu “obloane” speciale, ce funcționează ca protecție împotriva vântului și asigură, în același timp, și protecție împotriva tirajului din spate. Totodată, sunt și o bună modalitate de masca diferite denivelări de la orificiul de ventilație.

Grilele de ventilație apar într-o gamă variată de sisteme de climatizare, utilizate în cazul clădirilor rezidențiale, dar și al celor industriale sau HoReCa. Instalarea acestora se face prin conductele de ventilație au în exteriorul conductelor de aer.

De asemenea, grila gravitațională poate fi folosită pentru a conecta conductele de ventilație rotunde, dar și în cazul celor dreptunghiulare sau pătrate. Funcția principală a grilelor gravitaționale este aceea de a distribui aerul în rețeaua de conducte. Astfel, se poate obține o circulație uniformă a aerului, prin eliminarea aerului cald de la interior și furnizarea de aer proaspăt în incintă.

Ce trebuie să iei în calcul când achiziționezi o grilă de ventilație?

În primul rând ai nevoie de ajutor specializat. Dincolo de asta sunt câteva detalii la care trebuie să acorzi importanță:

  • Instalarea - acestea trebuie să poată fi fixate în cuie sau șuruburi; cele mai moderne grile au nevoie de inserții suplimentare și o potrivire adecvată realizată, de cele mai multe ori, prin presare;
  • Dimensiunea și forma grilei - importante sunt lățimea, înălțimea și grosimea produselor;
  • Funcția grilei de ventilație - există modele reglabile și nereglabile, precum și cele cu supapă de reținere (care permit trecerea aerului într-un singur sens);
  • Orificiile - în funcție de tipul grilei gravitaționale, acestea pot fi pătrate, sub formă de romb sau circular. Cele mai populare sunt cele sub formă de jaluzele; în cazul insectelor, acestea pot fi ținute la distanță prin grile gravitaționale echipate cu plase speciale de protecție.

sursa foto ezgif.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri