Aprecierea dolarului în comparație cu monedele europene îi încurajează pe americani să cumpere locuințe în Europa, profitând de economia reală pe care o pot face din diferența de curs valutar, potrivit Wall Street Journal.

Deși prețurile în euro au înregistrat creșteri în toată Europa, chiar dacă în unele piețe nu la fel de mult ca în altele, când este luată în calcul diferența de curs valutar, americanii sau cei cu economii în dolari ies în câștig, putând cumpăra locuințe la prețuri mai bune decât în urmă cu un an.

De exemplu, deși în Londra, prețurile în euro au crescut cu aproximativ 5% față de anul trecut, raportat în dolari, câștigul nu este unul real, fiind înghițit de inflație sau de scăderea economiei.

Pentru a ilustra diferența uriașă făcută de schimbul valutar, cei de la Wall Street Journal prezintă exemplu unui apartament de lux din Londra, listat de compania de consultanță imobiliară Savills la un preț de vânzare de 13 milioane de lire sterline, ceea ce ar înseamna în prezent circa 15,13 milioane de dolari. Dar la momentul listării apartamentului, adică la mijlocul lunii ianuarie a acestui an, prețul, care rămas același în lire sterline de la listare, era de 16,4 milioane de dolari.

Retail jobs

În termeni reali, valoarea apartamentului s-a depreciat cu aproape 800.000 de dolari în doar jumătate de an.

Euro și lira sterlină nu-și vor reveni față de dolar până la finele anului

Economiștii europeni se așteaptă ca această situație să continue, nefiind semne că monedele din Europa își vor reveni prea curând în raport cu dolarul.

Ulrich Leuchtmann, șeful departamentului de cercetare valutară și mărfuri al Commerzbank din Germania, spune că actuala paritate dintre euro și dolar este de fapt oarecum înșelătoare, făcând ca euro să pară mai puternic decât este de fapt.

Potrivit specialistului de la Commerzbank „euro este mai slab decât a fost vreodată”.

Potrivit lui, exporturile masive de energie din SUA, dar și politicile monetare ale Rezervei Federale pentru au ajutat la întărirea monedei americane și pune o parte din vina pentru slăbiciunea monedei euro pe instabilitatea generată de războiul din Ucraina.

Citeste si:
Curs valutar: Dolarul rămâne mai puternic decât euro. Cum stă leul
Curs valutar: Dolarul rămâne...

Leuchtmann anticipează ca situația să favorabilă pentru cei care cumpără în dolari să se prelungească. Specialistul prognozează o continuare pe termen scurt a cursurilor de schimb curente, euro rămânând chiar sub nivelul dolarului până la sfârșitul anului.

Americanii se feresc și de piața lor, unde prețurile au crescut enorm

Un motiv suplimentar de a veni în Europa și de a cumpăra locuințe este și acela că în SUA, creșterile prețurilor de pe piața americană sunt mult mai mari decât cele de pe Bătrânul Continent.

Cu excepția Lisabonei, unde prețurile au crescut cu 11,5% între primul trimestru din 2021 și primul trimestru din 2022, câștigurile de preț în monedele locale sunt modeste până la inexistente pe aceste piețe. Potrivit celui mai recent Knight Frank Global Residential Index, prețurile din Londra și Paris au crescut cu mai puțin de 5% între primul trimestru din 2021 și primul trimestru din 2022, în timp ce prețurile din Florența, capitala Toscanei, au scăzut cu 1,6% în aceeași perioadă.

Citeste si:
Euro a ajuns la 0.988 de dolari, cel mai scăzut nivel din 2002 încoace
Euro a ajuns la 0.988 de...

Prin comparație, America domină studiul Knight Frank, cu nouă dintre primele 20 de locuri deținute de orașe din SUA. Primele trei, Phoenix, Miami și San Diego, au consemnat creșteri de prețuri de 29% sau mai mult.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri F