Cazul blocului din Sectorul 5, în care locuiesc circa 90 de familii și care riscă să fie demolat, deschide un subiect mai amplu în ceea ce privește situația imobilelor ridicate fără să fi obținut, în prealabil, toate documentele legale de care au nevoie.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, spune că blocul cu pricina ar trebui demolat, iar despăgubirile către familiile afectate să fie suportate de Primăria Sectorului 5, de unde a fost eliberată autorizația de construire a blocului ridicat în 2012.

Neregulile la acest bloc au fost scoase la iveală în urmă cu mai bine de un an, după ce un furnizor de electricitate a descoperit că întregul imobil era racordat la o garsonieră dintr-un bloc vecin. În încercarea de a racorda blocul la rețeaua de electricitate, blocul are nevoie de certificatul de urbanism, care nu a fost eliberat de Primăria Capitalei.

Nicușor Dan a fost amendat de trei ori de Inspectoratul de Stat în Construcții pentru că nu eliberează certificatul de urbanism, dar primarul susține că blocul prezintă riscuri de siguranță pentru locatarii săi și împrejurimi, prin urmare, refuză să-și dea acordul pentru eliberarea certificatului.

Acea clădire trebuie demolată, în opinia mea, pentru că acolo, dacă izbucnește un incendiu, e foarte greu de intervenit. În opinia mea, singura soluție este desființarea ei pe cheltuiala și cu despăgubirea locatarilor de către emitent, de Primăria Sectorului 5”, a declarat Nicușor Dan, într-un interviu pentru TVR.

Se poate ajunge la demolare?

Wall-Street.ro a stat de vorbă pe această temă și cu arhitectul Radu Negoiță, fondator al Case Strâmbe pe Radar, iar, în opinia sa, excepțiile făcute în trecut de autorități complică această situație, care s-ar putea solda cu procese lungi în instanță.

„Din punctul meu de vedere, este greu de spus dacă se va ajunge la demolarea clădirii sau nu, pentru că există precedente de construcții a căror autorizare nu a ținut cont de parcurgerea corectă a etapelor legale, iar Cathedral Plaza este cel mai bun exemplu. Clădirea încă este în picioare.

În situația de față, din ce înțeleg, ei au avut o autorizație de construire care nu a avut la bază un certificat de urbanism, ceea ce ar trebui să fie imposibil, din punctul de vedere al procedurii administrative.

Nu poți să obții o Autorizare de Construire fără unele avize și acorduri, iar certificatul de urbanism este obligatoriu. După părerea mea, trebuie urmărit traseul administrativ care a dus la obținerea acelei autorizații de construire”, ne-a explicat arhitectul.

În cazul blocului din Sectorul 5, Alexandru Pânișoară președinte, Asociația pentru Dreptul Urbanismului, a declarat pentru wall-street.ro, declarația Primarului General, cum că în opinia sa imobilul este nelegal și că trebuie desființat este eronată și neîntemeiată.

„Trebuie făcută o distincție clară între situația de fapt și cea de drept. Atâta timp cât blocul a fost intabulat, respectiv are o recepție finală, făcută legal sau nelegal la acea vreme în 2015, există organe competente să cerceteze aceste aspecte, la acest moment construcția corespunde cerințelor de legalitate. Adică are o autorizație de construire, are o recepție a lucrărilor și are o intabulare în cartea funciară, fluxurile administrative și juridice fiind perfectate.

Din acest punct de vedere, o discuție despre o posibilă desființare nu se poate face, nicio instanță nu va putea admite o asemenea acțiune întrucât a trecut prea mult timp și a intervenit prescripția (3 ani) și chiar și în cazul în care ar mai fi fost în termen sunt discuții ample pe această temă a puterii de desființare a construcțiilor private de către primar, exemplul Cathedral Plaza”, ne-a explicat Pânișoară.

Potrivit lui, Primarul General se poate asigura că nu există un posibil pericol de incendiu verificând documentația tehnică ce stă la baza autorizației de construire.

„Printr-o asemenea documentație se pot asigura cerințele calității în construcții, respectiv siguranța la incendiu. Executarea lucrărilor se realizează în baza documentației, iar conformitatea acestora se constată și confirmă prin procesul verbal de recepție de Primarul General.

Așadar, Primarul General are atât competența cât și instrumentele juridice și administrative să permită branșarea construcției în condiții de siguranță în exploatare, prin verificarea documentației la emiterea autorizației de construire și verificarea conformității executării lucrărilor la încheierea procesului verbal de recepție”, ne-a mai spus Alexandru Pânișoară.

S-ar putea să ne mai lovim de astfel de situații

În ceea ce privește posibilitatea de a ne mai întâlni cu astfel de situații, Radu Negoiță ne spune că, din nefericire, ea există, deoarece mai sunt astfel de clădiri, care au probleme din punct de vedere al procesului de autorizare, și nu doar în București, ci și în toată țara.

Legat de cazul blocului din Sectorul 5, care de mai bine de un an nu-și poate face racordul la rețeaua de electricitate, arhitectul ne-a explicat că nu este normal ca o clădire să nu aibă certificatul de urbanism, acesta fiind punctul de plecare al oricărui proces de obținere a unei autorizații de construire.

Certificatul de Urbanism este prima ta replică în conversația pe care o ai cu administrația locală înainte de a începe să construiești, deoarece ai nevoie de el pentru a obține autorizația de construire. Fără certificatul de urbanism, tu nu ai cum să știi ce-ți cere primăria pentru dosarul care trebuie depus pentru autorizare”, a subliniat Radu Negoiță.

Radu NegoițăArhitectul Radu Negoiță - sursa foto: Radu Negoiță

Potrivit lui, sunt două situații în care o clădire ridicată ar putea să nu aibă certificat de urbanism:

  • S-a produs o ilegalitate, iar autorizația de construire a fost eliberată ilegal
  • Certificatul de urbanism a fost pierdut din arhivă

Dar, ne mai spune arhitectul, în documentația de autorizare se face referire la numărul și data de eliberare a certificatului de urbanism. Cu alte cuvinte, reemiterea unui certificat de urbanism nu ar trebui să fie o problemă pentru o autoritate, dacă acesta a existat anterior.

Cum pot fi oprite construcțiile care nu au obținut toate documentele necesare

Potrivit arhitectului, legislația trebuie regândită structural, astfel încât să nu mai poată exista situații care pot fi exploatate de cei care construiesc, iar astfel de clădiri să nu mai poată fi ridicate înainte de a obține absolut toate autorizațiile și documentele legale necesare prevăzute de lege.

Întrebat de ce se uneori încep lucrările de construcție înainte de a avea toate actele necesare, Radu Negoiță ne-a spus că acesta este specificul unei mari părți a pieței imobiliare românești.

„Se construiește fără acte pentru că merge și așa. Dacă nu-ți dă nimeni peste mână, construiești. Mai ales dacă știi că nu i s-a dat peste mână și altuia. Aceasta este situația. Trăim într-o societate care nu-și respectă regulile pe care tot ea încearcă să le impună.

Problema e că plătesc pentru toate astea oamenii care sunt corecți. Este clar că avem o problemă de trasabilitate administrativă. Poate că este și una care ține de corupție. Sunt mai multe posibilități”, ne-a mai spus arhitectul Radu Negoiță.

Între timp, locatarii blocului din Sectorul 5 sunt nevoiți, până la clarificarea situației să-și asigure un minimum necesar de electricitate pentru locuințele lor folosindu-se de surse alternative. Circa 20 de apartamente din cele 90 s-au legat la un generator electric. Alți locatari au apelat la generatoare mai mici sau și-au instalat panouri fotovoltaice pe balcoane.

Deși este în mod clar că autoritățile poartă o parte din vină pentru situația blocului respectiv, specialiștii în administrație publică sunt de părere că vina este și a proprietarilor, care s-au bucurat că fac un chilipir când au cumpărat un apartament în acel bloc - acestea având prețuri între 20.000 și 30.000 de euro – știind în același timp că există riscuri la care se expun.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri