Chiria medie dorită de români este de 300 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere, dar orașele mari ale țării forțează disponibilitatea chiriașilor peste medie din cauza nivelului ridicat al chiriilor solicitate de proprietarii de apartamente de închiriat, reiese dintr-un studiu realizat de Imoradar24.ro.

Potrivit sursei citate, deși gugetul mediu pe care românii doresc să îl aloce pentru chirie este de 300 de euro pe lună la nivel național, locuitorii din București, Cluj-Napoca, Constanța și Brașov se orientează preponderent pentru chirii peste medie, iar cei din Iași și Timișoara sub media națională.

În București, chiria medie către care se orientează utilizatorii este de 330 de euro pe lună pentru un apartament de două camere. În Cluj-Napoca, oraș faimos pentru prețurile și chiriile sale mari, utilizatorii oferă 350 de euro lunar.

Surpriza o constituie Constanța, unde media este de 370 de euro. Nivelul este însă influențat de sezonul estival. În Brașov, utilizatorii caută chirii de 320 de euro pe lună, în vreme ce în Iași de 295 de euro pe lună.

Citește și: Sondaj: Peste jumătate dintre proprietarii români nu își declară veniturile din chirii

Retail jobs

Timișoara se distinge printr-o medie de 245 de euro pe lună, însă spre deosebire de celelalte mari orașe, unde utilizatorii caută în special apartamente de două camere, în orașul de pe malul Begăi sunt căutate în special garsonierele.

Diferența dintre ce vor chiriașii și ce vor proprietarii este una semnificativă. Cel mai recent studiu realizat de portalul imobiliare.ro arăta că pentru un apartament cu două camere din București de exemplu, proprietarii cereau 430 de euro pe lună în luna august a acestui an, în creștere cu 7%, de la o medie de 400 de euro pe lună în august anul trecut.

În Cluj-Napoca, pe segmentul apartamentelor cu două camere, chiria solicitată era de 450 de euro, comparativ cu 400 de euro pe lună în august 2021, ceea ce semnifică o creștere procentuală de peste 10%, potrivit analizei imobiliare.ro. Asta înseamnă o diferență de 80 de euro lunar între ce vor proprietarii în comparație cu ce vor chiriașii.

Citeste si:
Apartamente cu 40 lei pe noapte în Eforie Nord, prin ”Litoralul...
Apartamente cu 40 lei pe...

Și în cazul Brașovului se poate remarca o diferență consistentă între chiriile solicitate și disponibilitatea chiriașilor, de circa 50 de euro lunar. Pentru apartamentele cu două camere la poalele Tâmpei, chiria medie solicitată de către proprietari s-a majorat în ultimul an, ajungând în august la 370 de euro pe lună (față de 350 de euro pe lună în 2021). Totodată, prețurile actuale au depășit cu 5% valorile practicate înainte de pandemie.

Cât sunt dispuși românii să dea pentru a închiria o casă

În privința caselor, chiria medie pe care utilizatorii ar dori să o ofere este de 650 de euro pe lună la nivel național.

Nivelurile cele mai mari se regăsesc însă în București (1.000 euro), Capitala fiind urmată de Cluj-Napoca (800 euro), Brașov (700 euro), Iași și Timișoara (ambele 650 de euro) și Constanța (550 euro).

Citeste si:
Chiriile în apartamentele noi din Capitală au crescut cu 7% în...
Analiză: Chiriile în...

Citește și: Imobiliare.ro: Chiriile se pregătesc de scumpiri înainte de începutul anului universitar 2022 - 2023

Citește și: Studiu: Câți bani sunt dispuși românii să plătească pentru o locuință

Imoradar24.ro este cel mai mare agregator de anunțuri imobiliare din România, cu peste 600.000 de anunțuri scanate din 7.000 de localități și 170.000 de proprietăți unice scoase la vânzare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri F