Grupul britanic de investitii si servicii financiare Dawnay Day si-a anuntat lansarea oficiala pe piata romaneasca de real-estate, printr-o investitie de peste 185 mil. euro in constructia a trei noi centre comerciale in Arad, Cluj si Baia Mare.
Reprezentantii companiei au declarat ca intregul plan investitional pentru Romania este estimat la aproximativ 900 mil. euro in urmatorii ani.

„Segmentul de retail va inregistra o crestere accelerata in urmatorii doi ani, aducand facilitati moderne si in orasele mai putin dezvoltate”, a declarat Paul Rogers, Joint Managing Director Dawnay, Day Group.

Avand la baza o investitie de aproximativ 85 de mil. euro, Atrium Center Cluj va beneficia de un spatiu modern de shopping de 31.500 mp, o zona de birouri clasa A de 10.000 mp, un hotel de patru stele, cu 150 de camere, precum si de 900 locuri de parcare. Suprafata totala construita se ridica la 96.000 m². Constructia va fi ridicata pe terenul vechii fabrici Tricotaje Somesul. Lucrarile de demolare vor incepe in doua saptamani, astfel incat constructia sa fie finalizata in primul trimestru al anului 2009. Procesul de inchirere a spatiilor comerciale a inceput deja, iar proiectul se bucura de reactii pozitive din partea retailerilor.

Atrium Center Arad va fi situat chiar in centrul orasului si va cuprinde aproximativ 150 de magazine, un supermarket, o zona de entertainment cu un cinema multiplex, o sala de bowling, un centru de fitness, un spatiu de joaca pentru copii, o zona de restaurante si cafenele, suprafata totala construita ajungand la 68.000 mp. Constructiile vor fi demarate in cursul acestui an, deschiderea centrului fiind planificata pentru ultimul trimestru al anului 2008. Valoarea totala a investitiei in Atrium Center Arad se ridica la peste 50 milioane de Euro. Procesul de inchiriere a spatiilor comerciale a fost, si in acest caz, demarat.

Cel de-al treilea centru comercial, Atrium Center Baia Mare, a carui valoare investitionala depaseste 50 mil. euro, va avea o suprafata construita de cca 60.000 mp si o suprafata inchiriabila de 40.000 mp, constand intr-un hypermarket si peste 160 de magazine, precum si o parcare de peste 1.000 locuri. Noul centru va oferi o diversitate de profile de activitate: restaurante, cafenele, fast-food-uri si o zona de divertisment care va include casino, bowling, cinema multiplex, loc de joaca pentru copii, sala de fitness. Procesul de inchiriere a spatiilor comerciale va incepe in aproximativ doua luni, iar pana la inceputul anului viitor vor fi demarate lucrarile de constructie, deschiderea shopping center-ului fiind planificata pentru aprilie 2009, iar investitia in dezvoltarea acestui proiect va depasi 50 milioane de Euro.

„Strategia noastra a fost sa incepem prima etapa de dezvoltare in Transilvania. Cluj este cel mai important oras din regiune din punct de vedere industrial si administrativ dar si ca accesibilitate si numar de locuitori. Pe de alta parte, Arad este un oras cu o indelungata traditie in domeniul industriei si al comertului si a inregistrat o evolutie dinamica prin pozitionarea sa in vestul Romaniei”, a afirmat Adina Calinescu, Country Manager Atrium Centers.

Compania intentioneaza sa construiasca centre comerciale pe intregul teritoriu al Romaniei, in orasele cu o populatie de cel putin 70.000 de locuitori. In prezent, pe langa cele trei proiecte aflate in derulare, Atrium Centers are in curs de negociere si cumpararea altor terenuri si si-a propus ca pana la sfarsitul anului sa finalizeze inca 5-7 tranzactii pentru achitionarea acestora.

„Estimam ca in viitorul apropiat vom fi martorii unor schimbari majore pe piata de retail: se va produce o trecere de la centrele comerciale clasice la centrele comerciale moderne, de ultima generatie, comparabile celor deja existente in principalele orase ale Europei Centrale si de Sud-Est, cum ar fi Polonia, Ungaria sau Cehia. Tinand cont de cresterea vanzarilor inregistrata pe segmentul de retail si de asteptarile legate de evolutia pietei din Romania, ultimii ani au determinat o crestere a interesului investitorilor straini si, implicit, a retailerilor in intreaga regiune. Daca cele mai multe investitii pornesc din Bucuresti si apoi se extind in tara, astazi se resimte din ce in ce mai puternic nevoia unor investitii directe in toate orasele cu peste 70.000 de locuitori.”, a adaugat Adina Calinescu.

Proiectele Atrium Centers vor fi implementate cu sprijinul Cushman&Wakefield - agentia de leasing din Cluj, DTZ - agentia de leasing din Arad, Linklaters - consilier legal, SC Aquincum Invest SRL - companie de project management si Casiopea Group, Arhimar - design arhitectural.

Dawnay, Day Group detine o experienta de peste 20 de ani in domeniul investitiilor imobiliare private pe piata proprietatilor din Europa Centrala si de Est. Principalul actionar al Atrium Centers este Dawnay, Day PanTerra, companie afiliata Dawnay, Day Group, care intentioneaza sa realizeze mai multe achizitii in regiune, in tari precum Romania, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Serbia si Turcia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri