Dupa implementarea proiectului zonei metropolitane, Capitala va avea trei milioane de locuitori, iar necesarul de locuinte va fi de 300.000 unitati. Interesul pentru cladirile noi, cu apartamente moderne sau proiectele de vile, cu finisaje de calitate, este in continua crestere si este alimentat si de preturile ridicate ale apartamentelor din blocurile vechi, care lasa de dorit la capitolul finisari si arhitectura. Din datele oficiale livrate in piata, specialistii Eurisko estimeaza ca in jurul anului 2015 se va ajunge la un echilibru al segmentului rezidential.

Deoarece au fost livrate pe piata putine proiecte rezidentiale, cumparatorii asteapta cu interes finalizarea marilor ansambluri anuntate. Calitatea constructiei si a finisajelor, precum si respectarea termenelor de livrare vor da masura profesionalismului si a performantelor constructorilor si ale dezvoltatorilor care au inceput sa acorde o atentie deosebita detaliilor. Toate acestea duc la o gestionare cat mai eficienta a costurilor de intretinere, a izolatiilor si compartimentarii. Facilitati aditionale fata de blocurile construite inainte de '90 sunt garajele, gradinitele, supermarketurile sau cabinetele medicale.

Consultantii Eurisko anticipeaza ca, pe viitor se va produce o intensificare a activitatii de constructie pe segmentul apartamentelor destinate clasei medii, in locatii semi-centrale (Tei, Colentina, Obor, Pantelimon, Titan, Vitan, Dristor, Tineretului, Berceni, Militari), determinate de cererea tot mai mare pentru locuintele noi. Tendinta anilor urmatori va fi ridicarea de complexuri rezidentiale preponderent in localitatile din jurul Bucurestiului ce vor fi incluse in zona Metropolitana. Avantajul acestora este dat de existenta suprafetelor generoase de terenuri care permit construirea unor ansambluri rezidentiale de amploare, sustinute de noile proiecte de dezvoltare a infrastructurii.

Oferta de locuinte va fi din ce in ce mai numeroasa si mai diversificata, ceea ce va transforma piata rezidentiala dintr-una concurentiala a preturilor asa cum este in prezent, intr-o piata concurentiala a calitatii.