Apartamentele din România s-au scumpit foarte mult în ultimii ani, Ion Țiriac descriind această evoluție ca fiind una „obscenă”, iar, în contextul actual, cumpărătorii se așteaptă la o scădere consistentă a prețurilor, dar atât timp cât sunt români dispuși să achite sumele solicitate de dezvoltatori, locuințele nu se vor ieftini brusc, este de părere Andrei Botiș, CEO-ul companiei de evaluare NAI România.

Expertul în evaluare imobiliară a explicat pentru wall-street.ro că, în prezent, ca și în multe alte perioade din ultimele două decenii, piața din România a fost una a vânzătorului, în condițiile în care oferta a fost mai mereu sub nivelul cererii, iar în condițiile în care cererea a continuat să crească, prețurile nu aveau cum să nu crească și ele.

„Când cei care cumpără sunt mai mulți decât cei care vând, vorbim despre o piață a vânzătorului. Când este o piață a vânzătorului, înseamnă că nu prea ai de unde alege, prin urmare, vânzătorul de află într-o poziție care-l favorizează. Când procentul este inversat, vorbim despre o piață a cumpărătorului. Atunci, cumpărătorul devine mai pretențios, pentru că are mai multe oferte.

Dar problema e că, în România, exceptând situațiile de recesiune, când prețurile au scăzut dramatic, nu prea am avut situații în care oferta să depășească cererea. La noi, încă este o piață a vânzătorilor”, ne-a spus Andrei Botiș.

CEO-ul NAI România ne mai spune că evaluarea unei locuințe are în vedere mai multe aspecte, de la calitatea construcției, până la dimensiunile ei sau amplasamentul în cadrul orașului, dar raportul dintre cerere și ofertă este cel care influențează semnificativ prețul unei locuințe.

Expertul în evaluare ne-a explicat că, în general, evaluatorul are o bază de date cu informații după care calculează valoarea unui imobil. Ia în calcul evidența tranzacțiilor din zona respectivă și emite evaluarea având toate datele la zi.

„Nu pe putem baza pe ce a fost cu nu știu cât timp în urmă sau pe ce se va întâmpla peste nu știu cât timp. Pentru că vedem cum a evoluat inflația. Degeaba facem acum o evaluare, dacă peste patru luni vedem că inflația s-a dublat. Totul depinde de realitatea la zi din piață. Dacă noi vedem că sunt cinci proiecte în aceeași zonă, la anumite prețuri, iar oamenii sunt dispuși să plătească acele prețuri, aia este piața.

Atât timp cât există cerere, nu prea sunt motive ca prețurile să scadă. Acesta este principiul pieței. Prețul este dictat de echilibrul dintre cerere și ofertă. Din această privință, nu pot spune că prețurile sunt mari sau mici. Dacă cineva plătește cât i se cere pe un produs, acela este prețul pieței”, ne-a mai explicat Andrei Botiș.

Andrei Botiș

Andrei Botiș, CEO NAI România și președintele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi - Sursa foto: wall-street.ro / Ovidiu Udrescu

Citește și: Investițiile în clădiri vechi pot aduce o profitabilitate chiar și de 100%

În București, suspendarea PUZ-urilor a pus presiune pe prețul apartamentelor

CEO-ul NAI România afirmă că prețurile apartamentelor din București au fost puse sub presiune și de blocajul urbanistic cauzat de suspendarea PUZ-urilor de către primarul Nicușor Dan.

„Dacă ne uităm în piață, apartamentele bune sunt aproape în totalitate vândute, și a mai și venit acest blocaj urbanistic, care nu a făcut altceva decât să crească cererea pe piețele limitrofe Bucureștiului, dar și să crească prețul apartamentelor din oraș. Acest blocaj nu a adus nimic bun până acum.

Cumpărătorul nu are de unde alege. Să dăm un exemplu, dacă oamenii ar căuta ceva în nordul Capitalei. Dar ar avea pe Bulevardul Barbu Văcărescu 10 proiecte rezidențiale din care să aleagă, atunci și prețurile ar scădea, deoarece oferta ar fi mai generoasă. Dar dacă nu ai, ce faci? Te duci să cauți într-o zonă precum Pipera.

Dar și acolo oferta este din ce în ce mai limitată, pentru că unele proiecte sunt prea departe de centrul Bucureștiului, iar cei mai mulți nu vor să se mute atât de departe”, a subliniat Andrei Botiș.

Potrivit lui, nu prea sunt zone în București în care oferta să depășească cererea, prin urmare, reiese că, așteptările cumpărătorilor de a vedea o scădere bruscă a prețurilor apartamentelor din Capitală nu sunt foarte realiste.

Cum stabilesc dezvoltatorii prețurile pentru proiectele viitoare

Andrei Botiș ne spune că cele mai multe cazuri, dezvoltatorii nu prea apelează la evaluatorii imobiliari, a căror activitate, inclusiv în cazul NAI România, vine din interacțiunea cu băncile care au nevoie de evaluarea proprietăților atunci când acordă un credit imobiliar sau cazurile care apar în instanță.

Metoda de stabilire a bugetelor pentru proiectele lor depinde de la dezvoltator la dezvoltator. Unii fac niște studii de fezabilitate înainte de a începe proiectul și cer o opinie legată de prețurile de vânzare în zona care urmează să construiască.

Citeste si:

    De cealaltă parte, sunt dezvoltatori pe care nu prea îi interesează, pentru că nu văd o necesitate din a cere opinia în legătură cu prețurile și le stabilesc singuri. Unii dezvoltatori știu cam cu cât se vinde într-o anumită zonă”, ne-a mai spus Andrei Botiș.

    Potrivit lui, piața de dezvoltare imobiliară nu a devenit atât de specializată încât dezvoltatorii să ceară și opinia unui evaluator imobiliar, cei mai mulți alegând varianta „analizei proprii”.

    „Nu aș spune că analiza proprie a dezvoltatorului este neapărat greșită, pentru că, uneori, dezvoltatorul, dacă a construit foarte multe proiecte într-o anumită zonă, și are o experiență mare pe piață, s-ar putea să știe mai bine piața decât un evaluator”, ne-a mai explicat CEO-ul NAI România.

    Andrei Botiș ne mai spune, însă, că oamenii de vânzări știu cel mai bine care sunt prețurile corecte din piață, deoarece ei simt cel mai bine cum merge piața. Un om de vânzări poate să cuantifice și emoția cumpărătorului sau gândirea lui și să vină cu un preț cât mai bun de vânzare.

    Citeste si:

      Așadar, concluzia ar fi aceea că, pentru a conduce piața către o scădere de prețuri consistentă, cei mai mulți români să-și pună în așteptare planurile de achiziție a unei locuințe. În contextul actual, în care dezvoltatorii pot da vina și pe creșterea inflație, pe scumpirea materialelor de contrucție, a forței de muncă, prin urmare a costurilor de construcție, dar văzând că încă există în piață oameni dispuși să plătească prețurile pe care le cer, aceștia nu vor recurge la o scădere a prețurilor pentru a-și recupera investițiile sau pentru a-și reduce eventualele pierderi.

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Adrian Ungureanu
      Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri