Potrivit raportului întocmit de ONU pentru Mediu și Agenția Internațională pentru Energie, construcțiile și domeniul imobiliar în general, sunt responsabile pentru 39% din totalul emisiilor de carbon din lume, emisiile operaționale (de la energia utilizată pentru încălzirea, răcirea și iluminarea clădirilor) reprezentând 28%. Diferența de 11% provine din emisiile de carbon încorporate, sau așa-numitele emisii „în avans”, care sunt asociate cu materialele utilizate și procesele de construcție derulate de-a lungul întregului ciclu de exploatare a clădirii.

Impactul semnificativ al construcţiei şi operării clădirilor asupra mediului este un element care trebuie luat în calcul pentru dezvoltarea sustenabilă. Cu ocazia Zilei Sustenabilității, Garanti BBVA şi-a propus să contribuie la creșterea gradului de conștientizare privind impactul benefic al dezvoltarii sustenabile a sectorului imobiliar de calitate şi pe baze sustenabile, la nivel național, în parteneriat cu Romania Green Building Council (RoGBC).

Sustenabilitatea este una dintre priorităţile majore stabilite la nivelul celor mai multe organizaţii, în ultimul deceniu, ceea ce a condus şi la remodelarea modelelor de afaceri. În sectorul imobiliar, această tendință este deja foarte vizibilă, cumpărătorii de locuințe și dezvoltatorii manifestând un interes sporit pentru clădirile verzi, care oferă un nivel ridicat de confort și calitate, precum și costuri mai mici de mentenanţă pentru ocupanți.

Garanti BBVA și Romania Green Building Council și-au unit forțele în urmă cu câțiva ani pentru a susține și promova responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică pe parcursul ciclului de viață al unei clădiri, de la construcție şi până la faza de exploatare. Prin acest parteneriat, Garanti BBVA și RoGBC își propun să promoveze produse financiare inovatoare și sustenabile, concentrarea băncii pe finanțarea verde fiind o prioritate constantă, în conformitate cu angajamentul său ca grup financiar față de sustenabilitate.
Reprezentanții celor două organizații au împărtășit publicației wall-street.ro opiniile lor pe această temă.

Care sunt criteriile de încadrarea a unei construcții în categoria locuințelor verzi?
Steven Borncamp, fondatorul RoGBC, a rezumat principalele criterii de clasificare a unei clădiri ca fiind conformă cu „standardele Green Homes”: aceste case oferă un nivel înalt de calitate, confort și viață sănătoasă pentru ocupanți, minimizând sau eliminând în același timp impactul negativ asupra mediului al construirii și exploatării acelei clădiri. Un avantaj deosebit de important în zilele noastre este că aceste clădiri verzi consumă mult mai puțină energie, reducând astfel costurile lunare pentru ocupanți. „Puteți, de fapt, să cumpărați o casă mult mai bună, cu mai puține costuri lunare. Alte beneficii includ spații mai productive, plăcute și sănătoase în clădire. Acest lucru era important și înainte de pandemie, însă această criză ne-a concentrat atenția asupra necesității unei mai bune calități a aerului din interior, ventilației, iluminării naturale, acusticii mai bune, designului mai eficient al spațiului etc. Toate acestea fac parte din caracteristicile unei clădiri verzi, împreună cu multe alte beneficii”, a declarat Steven Borncamp.
Potrivit Borncamp, consumatorul român a dezvoltat un interes crescut și apreciere pentru clădirile verzi, ceea ce duce și la o nevoie tot mai mare de soluții de finanțare pentru achiziționarea, dotarea și dezvoltarea acestora.

Cum ați descrie rolul sistemului bancar în sprijinirea finanțării verzi?
Sustenabilitatea este una dintre prioritățile strategice ale Garanti BBVA pentru România. Banca a încheiat un parteneriat cu RoGBC pentru a oferi produse de finanțare certificate verzi, inclusiv credite ipotecare și împrumuturi pentru investiții verzi acordate companiilor. Garanti BBVA a dezvoltat produse verzi pentru sectorul imobiliar, cum ar fi creditul ipotecar verde Casa Eco, în parteneriat cu RoGBC. De asemenea, Garanti BBVA a lansat recent creditele verzi pentru dezvoltatorii de proiecte rezidențiale certificate de Romania Green Building Council, conform standardelor internaționale GREEN HOMES. „Produsele verzi devin un element cheie în tranziția către un model sustenabil de consum și producție, alături de o creștere a gradului de conștientizare a publicului larg cu privire la beneficii și la impactul semnificativ redus al acestora, asupra resurselor naturale”, a declarat Ana Maria Bălan, Director Corporate Banking și Coordonator al Inițiativei de Sustenabilitate în cadrul Garanti BBVA România. Reprezentantul băncii a adăugat că „În conformitate cu tendințele globale și ale Uniunii Europene, în România există un consens în crestere asupra faptului că dezvoltarea economică trebuie să fie sustenabilă. Mai ales acum, când asistăm, atât la o criză energetică, cât și la o schimbare climatică fără precedent, devine din ce în ce mai evidentă nevoia de a reconecta sistemul financiar și economia în general pentru a urma calea sustenabilității.”
Steven Borncamp a subliniat că „Băncile, prin credite ipotecare verzi și alte produse de creditare inovatoare, oferă resursele financiare încă de la începutul procesului de proiectare și construcție, unde este esențial să se construiască atent, cu soluțiile potrivite. Prin aceste acțiuni, băncile sunt cu adevărat eroii care ne ajută să construim durabil, deoarece aceste instrumente inovatoare facilitează un proces de construcție și un rezultat mai bun. Atât numărul companiilor, cât și nivelul acestora de determinare pentru crearea de proiect verzi au crescut fenomenal în România în ultimul deceniu. Noi stimuli de piață, cum ar fi o recunoaștere consolidată a crizei climatice și a conflictelor regionale care amenință securitatea energetică și duc la creșterea prețurilor, vor duce la mărirea pieței clădirilor verzi din România, Europa și nu numai”.

Puteți enumera câteva dintre inițiativele luate de Garanti BBVA pentru susținerea finanțării verzi?
„Garanti BBVA îşi propune să inoveze permanent gama de produse pentru a mobiliza capitalul necesar pentru combaterea schimbărilor climatice și promovarea dezvoltării durabile. De exepmplu, încurajăm companiile din sectorul imobiliar să ia în considerare faptul că dezvoltarea clădirilor verzi nu este doar o acțiune cu impact benefic asupra mediului, ci și o sursă importantă de avantaj competitiv pe termen lung pentru acestea”, a declarat Ana Maria Bălan.

Sunt clădirile verzi mai scumpe pentru dezvoltatori și consumatorii finali?
Steven Borncamp a explicat că, dacă comparăm o clădire de calitate cu o clădire ecologică, aproape că nu există diferențe de costuri: „Din experiența noastră, când comparăm un proiect de calitate cu proiectele ecologice, nu există nicio diferență în costurile totale ale proiectului. Adesea, modul în care sunt cheltuiți banii pentru un proiect de construcție ecologic este diferit. De exemplu, puteți cheltui mai mulți bani pe studii de orientare în funcție de soare, pentru a afla cum să amplasați și să dimensionați cel mai bine ferestrele, să alegeți izolația etc., dar economisiți bani deoarece puteți reduce sau elimina (în cazul celor mai verzi clădiri) sistemele de încălzire sau răcire, menținând în același timp confortul pe tot parcursul anului”.

Cum văd cele două organizații provocările viitoare pentru tranziția ecologică?
Multe provocări, cum ar fi lipsa de popularitate a subiectului clădirilor sustenabile, sau lipsa expertizei necesare și a disponibilității produselor, au fost în mare parte depășite, dar încă rămȃn altele de adresat. Reprezentantul RoGBC crede însă că vom vedea câteva clădiri verzi extrem de performante în România, care vor depăși standardul european „Net Zero Energy Building”. Reacția pozitivă a consumatorilor la aceste clădiri va împinge piața înainte foarte rapid.
În completare, reprezentantul Garanti BBVA a reafirmat convingerea organizației că rolul instituțiilor financiare în tranziția verde este de a crește continuu gradul de conștientizare a pieței cu privire la riscurile climatice și de a contribui prin know-how-ul lor și alternativele viabile de finanțare verde pe care le oferă: „Prin oferirea de îndrumare, evaluare strategică a impactului riscului de tranzitie asupra afacerilor lor și prin sprijnirea măsurilor tranformaţionale pentru a gestiona creşterea riscurilor, ne străduim să fim un partener de încredere pentru clienții noștri în tranziția lor către modele de afaceri mai sustenabile.”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri