Una dintre tendințele actuale ale populației este migrația internă. Asta înseamnă că anumite categorii de persoane care locuiesc în orașe mari, aglomerate și poluate optează pentru relocare în unele mai mici. Sunt definite ca orașe mici cele care au o populație de cel mult 100.000 de locuitori. Sunt mai multe avantaje pe care merită să le iei în calcul și care justifică opțiunea de a te muta într-un oraș mic.

Oferta locativă avantajoasă

Primul pas necesar dacă alegi să te muți într-un oraș mai mic este evaluarea ofertei locative, a confortului pe care ți-l poate oferi și a facilităților pe care le ai în apropiere. O ofertă diversă este semnul prosperității și a unei evoluții pozitive a nivelului de trai în respectivul oraș.

Poți face din relocarea într-un alt oraș, mai ales când pleci din unul mare. așa cum sunt Bucureștiul, Clujul sau Iașul, o afacere profitabilă care-ți poate aduce un capital financiar sau importante beneficii locative. Concret, asta înseamnă că te poți muta de la o locuință mică dintr-un oraș mare, într-una cu suprafață dublă, la același preț sau ai putea achiziționa două locuințe. O dovadă palpabilă o reprezintă lista cu apartamente de vanzare Targoviste. Prețurile mai mult decât convenabile îți permit achiziția locuinței la care visezi, dar pe care nu o puteai avea într-un oraș mare.

Câștigi timp

Aglomerația unui mare centru urban este consumatoare de timp. Un oraș mic îți oferă posibilitatea reală de a face economie de timp, în fiecare zi, indiferent de problemele, drumurile sau activitățile desfășurate.

Vei sta mai puțin în trafic, distanțele sunt mai mici, iar bugetul de timp necesar pentru rezolvarea treburilor curente va fi substanțial redus - fie că este vorba despre cumpărăturile la supermarket, o reparație sau revizie la service sau chestiuni administrative, birocratice sau de altă natură. De exemplu un bucureștean pierde în trafic aproape șase zile pe an, ca urmare a ambuteiajelor și a distanțelor pe care le parcurge. Pentru rezolvarea exact a acelorași probleme, un locuitor din Lugoj consumă doar puțin peste 48 de ore, iar un târgoviștean doar 40 de ore.

Ai aer mai bun

Traficul urban este o principală sursă de poluare și este direct proporțional cu numărul de locuitori, suprafața orașului și gradul de industrializare. Un alt element care influențează calitatea aerului în orașele mari este dezvoltarea urbană. Șantierele de construcții, inclusiv cele dezvoltate în zonele centrale sunt o sursă de particule cu efect poluant.

Toate acestea sunt altfel într-un oraș mic. Nu doar traficul și întinderea mai redusă a orașului, ci și amplasarea la periferie a zonelor nou construite sunt elemente care sporesc substanțial calitatea aerului într-o urbe cu sub 100.000 de locuitori.

Pe lângă faptul că vei respira un aer de o calitate mai bună, vei avea și un grad de poluare fonică mult mai redus, ceea ce poate adauga beneficii importante la confortul locativ.

Mai multă siguranță

Un oraș mic este mai sigur din toate punctele de vedere. Siguranța oferită are mai multe aspecte începând cu o rată mai redusă a infracționalității și terminând cu numărul accidentelor de circulație. La acesta se adaugă și un real sentiment de confort general legat de faptul că oamenii ajung foarte repede să se cunoască, să interacționeze mai ușor, să fie mai amabili și binevoitori.

Siguranța are și un alt aspect care merită luat în calcul. Orașele mici au un regim de înălțime redus al construcțiilor de locuințe sau de interes public, fie că sunt mai vechi sau mai noi, iar asta te pune la adăpost de situații critice în cazul unui seism major.

Mai multă verdeață

Unul dintre dezavantajele dezvoltării urbane intense pe care o au orașele mari este sacrificarea zonelor verzi, în favoarea celor construite. În orașele mici, dezvoltarea lor imobiliară este concentrată spre zonele periferice, ceea ce oferă protecție parcurilor și zonelor de agrement deja existente.

Pe lista cu avantaje trebuie menționat un cost al vieții mai mic, acces facil la producătorii locali și chiar posibilitatea de a dezvolta afaceri profitabile. Un oraș mic poate fi mereu adecvat pentru a porni o afacere, date fiind concurența și cheltuielile generale mai reduse.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri