Românii sunt un popor de proprietari, întrucât s–au obișnuit să dețină apartamentele în care locuiesc. Însă, odată cu trecerea timpului percepția oamenilor a început să se schimbe. Noua generație își dorește mai multă flexibilitate, călătorește mult și este orientată spre altfel de investiții, spre noi experiențe și spre a nu fi legați de o locuință sau de un credit.
Generațiile mai vechi consideră că a deține o locuință reprezintă o dovadă a succesului, însă tinerii de astăzi au valori diferite față de părinții lor. Aceștia redefinesc conceptul de stabilitate financiară, considerând ca o persoană de succes investește în experiențe precum călătorii și afaceri proprii care să le asigure o independență financiară.

Totodată, sociologii sunt de părere că majoritatea tinerilor nu doresc să cumpere apartamente, deoarece suferă de pe urma crizei financiare. Noua generație a înțeles că aceste crize sunt ciclice și inevitabile, motiv pentru care evită să facă împrumuturi la bancă.

De ce generația Z preferă să închirieze?

  • Schimbări pe plan profesional

Noua generație este mai mobilă și mai deschisă către noi oportunități. Majoritatea tinerilor își doresc un loc de muncă bine plătit, motiv pentru care sunt disponibili pentru relocarea într-un alt oraș.

În prezent, datorită liberei circulații a forței de muncă în cadrul Uniunii Europene și a globalizării, tinerii au multiple posibilități de dezvoltare pe plan profesional și își doresc să nu fie legați de un anumit loc care să-i împiedice să își îndeplinească obiectivele în carieră.

Tinerii nu au nicio problemă să lucreze 2-3 ani în Cluj, iar apoi să se mute în București pentru a ocupa un post care le oferă mai multă satisfacție pe plan financiar. Astfel, aceștia aleg să nu cumpere proprietăți, întrucât închirierea unui apartament le oferă flexibilitatea de care au nevoie pentru a se dezvolta profesional. Mai mult de atât, ei sunt conștienți că e mult mai simplu să părăsești un apartament închiriat, decât să îl vinzi pe cel pe care îl deții.

  • Schimbări pe plan personal

Un alt motiv pentru care tinerii din generația Z amână momentul achiziției unei locuințe este vârsta căsătoriei și a conceperii copilului.

Dacă părinții și bunicii lor își începeau viața de familie în jurul vârstei de 20 de ani, tinerii amână aceste două momente importante până după vârsta de 30 de ani.

Zoomerii, numiți și „nativii digitalii” sunt o generație care s-a născut cu acces la tehnologie, prin urmare își doresc apartamente spațioase, confortabile și dotate cu echipamente smart home.

Unul din cele mai mari avantaje ale chiriei este ca te poti gandi și răzgândi de cate ori vrei. Dacă într-un moment din viața ta, simți că apartamentul în care locuiești nu se mai potrivește nevoilor tale, atunci poți ușor să renunți la el și să îți cauți unul nou.

De regulă, oamenii iau o astfel de decizie în momentul în care se hotărăsc să își întemeieze o familie și observă că apartamentul închiriat nu mai oferă suficient spațiu pentru noii membrii ai familiei.

  • Control asupra cheltuielilor

În plus, deținerea unei proprietăți vine la pachet cu diferite costuri adiționale, precum: costurile de renovare, reparații și întreținere. La acestea se adaugă taxele și impozitele pe care proprietarii sunt obligați să le plătească statului.

Pe de altă parte, atunci când alegi să închiriezi, proprietarul este cel responsabil de efectuarea reparațiilor. Chiriașul are obligația doar de a-și plăti chiria și utilitățile.

În plus, o chirie îți poate oferi stabilitate în ceea ce privește bugetul. Ratele pentru un credit imobiliar pot crește peste noapte, însă prețul chiriei se poate modifica doar în urma anunțării prealabile a locatarului.

În cazul chiriei vorbim astfel, de o libertate financiară mai mare, care permite oamenilor întreprinzători să dezvolte zone și aspecte ale vieții care altminteri ar fi ignorate din lipsa lichidităților.

Bunurile materiale nu au valoare, însă experiențele rămân pentru totdeauna.

Persoanele care fac parte din generația Z sunt mult mai orientate spre dobândirea de noi experiențe și nu pun atât de multă valoare pe bunurile materiale. Familia, prietenii, călătoriile și afacerile sunt lucrurile care descriu zonele de interes ale acestora.

Generațiile trecute nu au avut șansa de a călători la fel de des precum tinerii din zilele noastre, întrucât nu dispuneau de atâtea posibilități de distracție.

Astfel tinerii nu mai cumpără apartamente, întrucât chiria le oferă posibilitatea de a se muta mult mai ușor în orice colț al lumii. Iar, acest aspect este important pentru ei, întrucât își doresc să exploreze, să cunoască și să ia contact cu noi culturi.

În această călătorie a vieții este bine să profiți de toate oportunitățile care îți ies în cale și să explorezi lumea pe cât se poate de mult. Pentru a face acest lucru ai nevoie de suport și de mai mult timp liber pe care să-l investești în interes personal. Astfel, dacă te gândești să închiriezi un apartament, dar îți este teamă că acest proces îți va consuma timp și resurse, nu îți face griji deoarece te afli în locul perfect!

Indiferent de generația căreia îi aparții, SPATZIOO te poate ajuta să închiriezi apartamentul mult visat. Ai la dispoziție o echipă de profesioniști care îți va oferi tot suportul de care ai nevoie pentru a închiria simplu și rapid!

Sursa foto: https://spatzioo.ro/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri