Spre deosebire de Bucuresti, care pare a se baza pe segmentele imobiliare office si rezidential, tranzactiile imobiliare din tara se concentreaza pe segmentul retail. Tendinta companiilor internationale de retail si chiar si a unor puternici investitori locali este de a-si face intrarea pe piata, atacand provincia.

Consultantii Eurisko au constatat ca, in general, investitorii in spatii comerciale isi concentreaza activitatile in localitati cu cel putin 100.000 de locuitori si par a prefera orase ca Timisoara, Brasov, Sibiu si Constanta.

Conform statisticilor oficiale, regiunea Nord-Est are un nivel scazut de trai si a atras un volum mic de investitii straine. Comparativ cu restul tarii, in aceasta regiune exista cel mai mic numar de companii mici si mijlocii, iar infrastructura rutiera si legaturile aeriene sunt deficitare. Zona este strabatuta de un singur drum european. Lucrarile civile insuficiente si defrisarile masive au ca efect inundatii si alunecari de teren care sporesc gradul de risc pentru investitii.

Analiza Eurisko arata ca anul trecut valoarea dezvoltarilor de spatii comerciale si a volumului de investitii a depasit 500 milioane de euro. Aceasta suma reprezinta aproape jumatate din intreaga valoare a investitiilor de gen din Romania realizate pana in prezent.

In restul teritoriului piata de investitii pentru spatiile comerciale continua sa creasca exponential si se estimeaza ca trendul ascendent se va mentine si pe parcursul acestui an. “Dezvoltarea rapida a retelelor comerciale reprezinta, de altfel, un factor de mare influenta asupra dezvoltarii celorlalte segmente de piata si chiar asupra dezvoltarii economice locale”, a spus Luiza Moraru, Partner, Eurisko.

Fondata in 1997 la Bucuresti, Eurisko Consulting este in prezent una dintre cele mai mari companii romanesti de consultanta imobiliara, avand peste 100 de angajati.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Bistrita Retail Park, ancorat de Carrefour, va fi deschis in luna mai