Piața imobiliară a depășit relativ bine anul 2022, în pofida tuturor provocărilor, efectele negative apărute în urma acestor provocări fiind limitate, dar condițiile economice actuale vor eroda în continuare puterea de cumpărare, ceea ce va favoriza o creștere a pieței închirierilor, este de părere Mauricio Mesa Gomez, director general Cordia România și Spania.

Antreprenorul spaniol a explicat pentru wall-street.ro că evoluția pieței rezidențiale din București a fost oscilantă în 2022, din mai multe cauze. La începutul anului trecut a fost nesiguranța provocată de izbucnirea războiului din Ucraina, care i-a făcut pe cumpărători să stea un pic în expectativă și să amâne decizia de cumpărare. Această așteptare nu a durat mult, iar din martie tranzacțiile s-au reluat într-un ritm susținut.

Războiul din Ucraina a avut însă și un alt impact asupra pieței rezidențiale, unul indirect, dar mai puternic decât amânarea deciziei de achiziție a cumpărătorilor de apartamente din lunile februarie-martie 2022.

„Este vorba despre schimbările pe care le-a generat la nivel macroeconomic și geopolitic. În economie, acest război s-a tradus prin creșteri ale prețurilor la energie, cu impact asupra producției industriale, inclusiv a materialelor de construcții și prin inflație ridicată, care înseamnă o putere de cumpărare mai scăzută a populației, în contextul în care salariile nu au crescut în același ritm.

Contextul economic dificil caracterizat prin creșterea inflației, a dobânzilor pentru creditele imobiliare, a costurilor materialelor de construcții și a prețurilor energiei a pus presiune pe prețurile locuințelor, care au crescut, pe segmentul rezidențial nou, cu aproximativ 10% în primele nouă luni ale anului”, ne-a explicat Mauricio Mesa Gomez.

(Mauricio Mesa Gomez, director general Cordia România și Spania - sursa foto: Cordia România)

Citește și: Mauricio Mesa Gomez, Cordia România: Autoritățile române ar trebui să învețe din exemplele altor țări cum să colaboreze cu dezvoltatorii

Cu toate acestea, este de părere dezvoltatorul imobiliar, la nivel de vânzări, impactul nu a fost semnificativ per ansamblu în primele zece luni ale anului. În București, au fost vândute aproape 46.500 de unități individuale în perioada ianuarie-octombrie 2022, comparativ cu puțin peste 42.000 în aceeași perioadă din 2021.

În județul Ilfov, la nivel de unități individuale, cifrele au fost aproape egale (5.820 în primele zece luni din 2022 față de 5.833 în aceeași perioadă a anului trecut) și un pic mai mari în privința totalului tranzacțiilor imobiliare, care includ apartamente, case și terenuri – 36.115 tranzacții în ianuarie-octombrie 2022 față de 34.887 în aceeași perioadă din 2021.

„Noi am observat, în cazul Parcului20, proiectul rezidențial pe care îl dezvoltăm în zona Expoziției din nordul Bucureștiului, o creștere a achizițiilor făcute de investitorii de portofoliu, care cumpără pentru a închiria la un randament de 5%-7% pe an. Investitorii știu că achizițiile de apartamente sunt o bună modalitate de a-ți proteja economiile în perioade în care inflația este ridicată”, ne-a mai spus reprezentantul Cordia România.

Reducerea plafonului TVA și inflația vor afecta puterea de cumpărare

Mauricio Mesa Gomez a făcut referire și la schimbarea care va fi adusă de schimbarea plafonului de preț pentru care se poate impune cota de TVA de 5%, care va avea și ea un efect negativ asupra cererii de locuințe.

„În acest context volatil, anunțarea scăderii plafonului de preț pentru care poate fi perceput TVA de 5% la achiziția de locuințe, de la 140.000 de euro la 120.000 de euro, începând cu 1 ianuarie 2023, a fost de natură să perturbe și mai mult piața rezidențială.

Dezvoltatorii care și-au făcut planuri de dezvoltare și au gândit mix-uri de apartamente adaptate plafonului de 140.000 de euro s-au văzut puși în situația de a-și schimba din nou planurile, la doar un an după ce plafonul fusese crescut”, ne-a mai spus directorul general Cordia România.

Potrivit lui, cei care au sperat să beneficieze de TVA de 5% pentru apartamente mai mari au trebuit să se grăbească pe final de an, pentru a prinde încheierea unui contract de vânzare până la 31 ianuarie, chiar dacă livrarea locuinței va avea loc în 2023 sau chiar mai târziu.

„În 2023, potrivit estimărilor, inflația va rămâne în continuare ridicată și, implicit, puterea de cumpărare va scădea. Deja vedem că piața chiriilor crește, în condițiile în care unii cumpărători potențiali decid să mai stea în chirie până când lucrurile se vor regla. Estimăm că, pe termen mediu, va crește numărul investitorilor de portofoliu”, ne-a mai dezvăluit Mauricio Mesa Gomez.

Suspendarea PUZ-urilor din București se va vedea și în creșterea prețurilor

Directorul general la Cordia este de părere că efectele suspendării PUZ-urilor din Capitală vor continua să se vadă în perioada următoare, oferta consemnând deja o scădere importantă a numărului de proiecte noi livrate în 2022.

„În București, la toate celelalte probleme ale pieței imobiliare se adaugă și situația creată de suspendarea PUZ-urilor și lipsa unor soluții pentru dezvoltatorii care construiesc corect, sustenabil și responsabil.

Mai puține proiecte noi demarate înseamnă mai puține apartamente livrate pe piață pe termen mediu, iar o ofertă mai mică conduce, în condițiile unei cereri încă ridicate, la prețuri mai mari”, a subliniat Mauricio Mesa Gomez.

Potrivit datelor companiei, stocul a început deja să scadă pe piața rezidențială din București și Ilfov, unde în trimestrul al treilea, pe segmentul nou, erau la vânzare 16.400 de apartamente în 395 de proiecte rezidențiale, față de 19.500 de locuințe în 440 de proiecte în aceeași perioadă din 2021.

Citește și: Mauricio Mesa Gomez, Cordia România: Soluția pentru traficul din București nu stă în construcția de mai multe străzi

Cordia are în plan dezvoltarea a circa 2.000 de apartamente

Referitor la planurile companiei sale, Mauricio Mesa Gomez, în 2022, Cordia a continuat dezvoltarea fazei a doua a proiectului rezidențial Parcului20, care are 220 de apartamente, lucrările fiind programate a fi încheiate până la finele lui 2022. Dintre acestea, circa 80% erau deja vândute. În prima fază a proiectului, livrată încă din martie 2021, fuseseră construite 265 de apartamente.

Pentru perioada următoare, planurile companiei depind și de planurile urbanistice ale autorităților, dar dezvoltatorul imobiliar afirmă că are un plan consistent pe termen mediu.

„Intenția noastră este să demarăm un nou proiect în România, pe unul dintre terenurile pe care Cordia le deține în zona central-nordică și în nordul Bucureștiului. Acest portofoliu ne permite să dezvoltăm 2.000 de apartamente pe termen mediu, însă situația reglementărilor urbanistice ne întârzie aceste planuri.

Cel mai aproape de a fi început este proiectul din zona Coralilor, care în prezent este subdezvoltată din punct de vedere urbanistic și unde mai mulți dezvoltatori au anunțat proiecte”, ne-a dezvăluit antreprenorul spaniol.

Potrivit lui, zona Coralilor din Capitală este perfectă pentru a fi dezvoltată într-un mod sustenabil și responsabil, iar Cordia are experiență în astfel de proiecte care implică mai mulți dezvoltatori, cum s-a întâmplat în Budapesta.

„Un exemplu este South Buda City Center din Budapesta, un proiect de regenerare urbană desfășurat în parteneriat cu autoritățile locale și alți dezvoltatori. Putem replica cu succes acest gen de proiecte în România și avem un dialog constructiv cu ceilalți dezvoltatori din zona Coralilor.

Mai rămâne să avem același tip de dialog și cu autoritățile locale, însă, deocamdată, așteptăm de peste doi ani un răspuns de la Primăria Capitalei cu privire la propunerea noastră de PUZ pentru acest proiect, care cuprinde, deocamdată doar pe hârtie, 600 de apartamente în patru clădiri”, ne-a mai spus Mauricio Mesa Gomez.

Cordia este unul dintre cele mai mari grupuri de dezvoltare rezidențială și investiții corporative din regiunea Europei Centrale și de Est, cu un brand puternic și bine cunoscut, prezent pe segmentele mediu și mediu superior ale piețelor din Ungaria, Polonia, România și desfășoară un proiect pilot în Spania. Cordia a cumpărat recent dezvoltatorul britanic Blackswan Property, a achiziționat dezvoltatorul rezidențial polonez Polnord S.A. și deține, de asemenea, 15,9% din compania olandeză cotată la bursă ARGO Properties N.V., care este activă pe piața germană de locuințe închiriate și de regenerare urbană.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri