Nicușor Dan, primarul general al Capitalei anunță deblocarea contractului de revizuire a Planului Urbanistic General (PUG) al Bucureștiului semnat între Primărie și consorțiul condus de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" Bucureşti, contract ce fusese blocat în anul 2014.

Edilul general al Capitalei a anunțat că a semnat un act adițional pentru contractul de revizuire a PUG-ului.

"În 2013, Primăria Capitalei semna cu un consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură un contract pentru revizuirea Planului Urbanistic General. Din păcate, execuția acestui contract s-a blocat în anul 2014.

A fost o intensă corespondență, ulterior a venit şi Curtea de Conturi şi s-a creat o situație juridică care părea fără ieșire. Am reușit să deblocăm această situație şi, la sfârșitul anului 2022, am semnat actul adițional pentru realizarea actualizării Planului Urbanistic General”, a explicat Nicușor Dan.

Potrivit lui, actul adițional prevede ca Universitatea de Arhitectură și consorțiul pe care-l conduce să realizeze o primă versiune a noului PUG, în cursul anului 2023.

„Termenul de predare a acestei versiuni este decembrie 2023. Începând din 2024, această documentație va merge la ministere şi la celelalte instituții pentru avizare. Sperăm ca acest proces să fie cât mai rapid, astfel încât să avem un document juridic care să fie aplicabil cât mai repede", a declarat edilul Capitalei.

Nicușor Dan a mai spus că a colaborat, în tot acest proces, cu Ministerul Dezvoltării, şi a menţionat că PUG-ul va viza planificarea a tot ceea ce înseamnă dezvoltare urbană.

"PUG înseamnă o dezvolare sustenabilă a Bucureştiului. Din păcate, tot ce vedem astăzi este consecinţa unei dezvoltări preponderent speculative, şi asta a însemnat blocuri între case, blocaje în trafic, dispariţia de spaţii verzi, cartiere fără şcoli şi grădiniţe. (...) Se pare că nimeni nu s-a interesat de interesul public.

PUG înseamnă, dincolo de reglementare, şi o direcţie de dezvoltare, şi ne dorim ca această direcţie să fie şi urmată de către autoritate, indiferent cine o să fie administrator mai departe, pentru că, degeaba a fost PUG din 2000 foarte bun, atât în ceea ce priveşte reglementarea şi direcţia de dezvoltare pe care o dădea atunci, dacă autoritatea nu l-a respectat", a mai spus Nicuşor Dan.

Rectorul Universităţii de Arhitectură "Ion Mincu", prof. dr. arh. Marian Moiceanu, a declarat, la rândul său, că semnarea acestui document nu este importantă doar pentru Primăria Municipiului Bucureşti, ci şi pentru cetăţenii Capitalei şi pentru administraţiile de sector, partenere în acest proiect.

"Necesitatea PUG-ului poate fi exprimată în multe feluri, nu poţi să discuţi despre un oraş, în special despre o Capitală, fără să te gândeşti că e nevoie de o strategie. Este nevoie de planuri şi este nevoie de implementarea acestor planuri şi acestea nu trebuie făcute la întâmplare, trebuie făcute de profesionişti. (...) Universitatea de Arhitectură şi Urbanism, ca lider de consorţiu, este un partener loial, profesionist şi de bună credinţă", a punctat Marian Moiceanu, care le-a mulţumit în mod special ministrului Dezvoltării, Cseke Attila şi prefectului Toni Greblă, parteneri care au susţinut semnarea documentului.

Tiberiu Florescu, prorector al Universităţii "Ion Mincu", şef de proiect şi şef al consorţiului, a precizat că PUG are două componente importante, una fiind strategică, de dezvoltare, fiind completată de o componentă de reglementare.

Sursa foto: Captura video

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri