Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanțelor facilitează achiziția unei locuințe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei, se arată într-un comunicat remis redacției.

Potrivit anunțului Ministerului Finanțelor, propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.

„Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%”, se mai arată în comunicatul instituției.

Citește și: Dezvoltator: Lumea se îndreaptă către chirii, în condițiile în care puterea de cumpărare va scădea

Anul trecut, plafonul alocat a fost tot de 1,5 miliarde de lei, iar numărul total de garanții semnate a fost de 9.802, în scădere față de cele 11.858 garanţii din 2021, în valoare totală de 1,52 mld.lei.

Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea.

Citește și: Cristian Nicola, despre piața rezidențială în 2023: Cererea și oferta de locuințe vor scădea, dar nu neapărat și prețurile

Proiectul de Hotărâre de Guvern este publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, la rubrica Transparență.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri