Anul 2023 se anunță unul cu o activitate efervescentă pe piața dezvoltărilor de retail, fiind așteptată livrarea a peste 230.000 metri pătrați de spații comerciale doar în acest an, maximul ultimilor 6 ani, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit datelor companiei, dezvoltatorii au livrat anul trecut aproximativ 100.000 de metri pătrați de spații de retail, 80% reprezentând parcuri de retail, București, Timișoara, Pitești, Turda, Baia Mare, Slatina, Miercurea Ciuc fiind printre orașele care au beneficiat de astfel de investiții.

Livrările vor crește semnificativ în 2023, în condițiile în care în prezent peste 230.000 de metri de pătrați spații de retail sunt în construcție și au ca termen de livrare finalul anului, reprezentând un maxim al ultimilor șase ani, potrivit Cushman & Wakefield Echinox.

În ultimul trimestru din 2022 au fost livrate proiecte de retail cu o suprafață cumulată de 20.000 metri pătrați. Stocul de spații de retail la nivel național se situa la finalul anului trecut la nivelul de 4,2 milioane de metri pătrați, din care 56% reprezintă facilități de tip mall, 38% parcuri de retail și 6% galerii comerciale.

După o perioadă de câțiva ani în care atenția dezvoltatorilor a fost către parcurile de retail, acestea din urmă cumulând peste 80% din noile livrări, în următorii trei ani activitatea de dezvoltare va fi dominată de proiectele de tip mall, proiecte ce reprezintă mai mult de 60% din totalul spațiilor noi estimate a fi construite până în 2025 la nivel național.

”Anul 2022, dar și planurile pe care dezvoltatorii le au pentru următorii trei ani, reprezintă încă o dovadă că retailul tradițional va continua să ocupe un loc esențial în peisajul imobiliar, în primul rând pentru că mall-urile, parcurile de retail sau galeriile comerciale nu mai înseamnă doar un loc în care poți face cumpărăturile.

Acestea asigură ecosistemul perfect pentru brandurile noi care doresc să intre pe piață, dar și pentru ca cele prezente deja să își adapteze politicile de vânzări la modificările de consum ale clienților. De asemenea, clienții au acces imediat la produsele pe care și le doresc, în timp ce dezvoltările de astfel de proiecte contribuie direct și indirect la bunăstarea comunității prin investițiile în infrastructură realizate, prin crearea de locuri de muncă, dar și prin taxe și impozite”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Proiecte livrate în 2022 (selecție)

Proprietate

Locație

Suprafață (mp)

Proprietar/Dezvoltator

Colosseum Mall extension

Bucuresti

16.500

Colosseum Mall

Funshop Park Timisoara

Timisoara

10.800

Scallier

Supernova Pitesti extension

Pitesti

9.000

Supernova

Funshop Park Turda

Turda

9.000

Scallier

Lemon Retail Park

Bucuresti

7.700

Synergy

Greenfield Plaza

Bucuresti

6.700

Impact

Family Market Miroslava

Miroslava (Iasi)

6.600

Iulius Group

Slatina Retail Park (extension)

Slatina

6.600

Mitiska - Squaretime

Turnu Magurele Retail Park

Turnu Magurele

6.000

Cometex

Nest Miercurea Ciuc (extension)

Miercurea Ciuc

6.000

RC Europe

Family Market Bucium

Bucium (Iasi)

5.500

Iulius Group

Baia Mare Value Center (extension)

Baia Mare

4.200

Prime Kapital – MAS RE

Roman Value Center

(extension)

Roman

3.400

Prima Kapital – MAS RE

Aproape 600.000 metri pătrați de spații de retail se află în prezent în diferite stadii de construcție, aceste spații urmând a fi livrate în perioada 2023-2025. Aproximativ 40% din această suprafață ar putea fi construită până la finalul anului, potrivit datelor comunicate de dezvoltatori.

Prime Kapital - MAS Real Estate, NEPI Rockcastle, Scallier, AFI Europe sau Oasis rămân printre cei mai activi dezvoltatori de astfel de proprietăți pe termen scurt și mediu, fapt ce arată că piața locală rămâne atractivă chiar și în condițiile presiunilor macroeconomice.

Pe de altă parte, apetitul general pentru consum al românilor a încurajat noi retaileri precum Primark, Popeyes, TEDi sau HalfPrice să intre în România și să-și deschidă primele magazine în 2022.

Proiecte de retail cu livrare în 2023-2025 (selecție)

Dintre centrele indicate de către compania de consultanță imobiliară, cele mai multe dintre cele așteptate să fie livrate în perioada următoare, cele mai multe se află în portofoliul celor de la Prime Kapital și MAS RE, care au cinci proiecte de retail în dezvoltare.

Proprietate

Locație

Suprafața (mp)

Proprietar/Dezvoltator

Prima Shopping Center

Sibiu

70.000

Oasis Consulting

Promenada Craiova

Craiova

63.700

NEPI Rockcastle

Mall Moldova

Iasi

53.700

Prime Kapital – MAS RE

Arges Mall

Pitesti

51.300

Prime Kapital – MAS RE

Promenada Mall (extindere)

Bucuresti

34.000

NEPI Rockcastle

AFI Arad

Arad

29.400

AFI Europe

Alba Iulia Mall

Alba Iulia

29.000

Prime Kapital – MAS RE

IMGB Value Center

Bucuresti

28.000

Prime Kapital – MAS RE

Shopping Park Pitesti

Pitesti

22.500

Mitiska - Squaretime

Brasov Value Center

Brasov

19.800

Prime Kapital – MAS RE

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri