Piața imobiliară a reușit să reziste într-o oarecare măsură în 2022, scăderea numărului tranzacțiilor imobiliare fiind unde 4%, dar dacă ne uităm la ratele de creștere din 2021 și 2020, putem observa clar cât de mult a încetinit piața imobiliară anul trecut, reiese dintr-o analiză realizată de Storia.ro și OLX Imobiliare.

Analizând comportamentul utiilizatorilor din platformele sale de anunțuri, dar și datele oficiale publicate de agenția națională de cadastru, deși români au continuat să caute locuințe, faptul că au intrat tot mai puțin în contact cu vânzătorii și cu agenții imobiliari din platformă arată că situația economică din 2022 a afectat disponibilitatea românilor de a cumpăra sau închiria o locuință.

Anul imobiliar 2022 s-a încheiat cu un număr total de 175.387 de unități individuale tranzacționate, conform datelor ANCPI, cu 4% mai puține comparativ cu anul 2021, care a fost considerat un an record. În 2021 s-au înregistrat cu 49% mai multe tranzacții ca în 2020 și cu 61% mai multe față de anul 2019.

Luna decembrie, în general una lentă, prin prisma sezonalității, s-a încheiat cu 14.848 de unități individuale tranzacționate, conform ANCPI, unele dintre tranzacții posibil încheiate mai rapid, în contextul în care noul cod fiscal a introdus impozit pe venitul din vânzarea imobilelor și în cazul proprietăților care nu depășesc 450.000 lei.

Citește și: Sondaj: Agenții imobiliari, dar și cumpărătorii de case se așteaptă la o scădere a prețurilor în 2023

Conform datelor Storia.ro, pe parcursul anului 2022, numărul de contactări în categoria de închiriere a crescut cu 14% față de cel din 2021, în timp ce numărul de anunțuri active (anunțuri nou adăugate și anunțuri prelungite) a scăzut cu 12%. Așadar, în condițiile unui număr mai mic de oferte, numărul de contactări a crescut, element care ne arată efervescența pieței și un interes semnificativ pentru categoria de închirieri.

În categoria locuințelor de vânzare, pe parcursul anului 2022 oferta de apartamente și case disponibile a scăzut cu 5% față de cea din 2021, an în care, în perioada august-noiembrie, s-a înregistrat o creștere de 13%, ceea ce arată că scăderea din 2022 contrabalansează o creștere anterioară.

În același timp, se observă o scădere de 32% a numărului de contactări față de anul precedent, un efect al creșterii costurilor de creditare, al inflației și al altor factori care au scăzut puterea de cumpărare și au creat un climat de instabilitate.

Numărul total de utilizatori a scăzut cu 13% în 2022 față de 2021, iar numărul de utilizatori care au contactat un vânzător în platformă a scăzut cu 8%. Datele ne arată că cei care au continuat să utilizeze platforma sunt cei mai implicați activ în căutarea unei locuințe, iar utilizatorii care nu au mai accesat site-ul fac mai degrabă parte din categoria celor care doar prospectau piața, fără o intenție clară și imediată de achiziție sau închiriere.

Citește și: Sondaj: Cum au văzut românii piața imobiliară în 2022? Scumpiri, dar unele prețuri au fost mai ușor de negociat

Începutul anului 2023 în imobiliare

Anul 2023 a început cu o rată a dobânzii de referință a Băncii Naționale a României de 6,75%, în timp ce la începutul anului 2022 avea o valoare de 2%. În același timp, indicele de referință trimestrial pentru creditele consumatorilor (IRCC) a ajuns la 5,71%, în timp ce în prima parte a anului 2022 a fost de 1,25%.

„Ne propunem să fim în continuare alături atât de cumpărători, proprietari și chiriași, cât și de agenți și dezvoltatori. În perioada următoare avem programate numeroase inițiative care să îi ajute pe aceștia în îndeplinirea obiectivelor, dar și pentru a-i susține să ia decizii bune și informate. Așadar, vom extinde indexul T.R.A.I cu câteva criterii și cartiere noi, index care până acum a fost consultat de 250.000 de vizitatori”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro și OLX Imobiliare..

Potrivit ei, compania ți-a propus să ofere publicului date cât mai relevante relevante legate de evoluția cererii și a ofertei în cadrul inițiativei Drumul inteligent spre acasă și să organizăm webinarii informative. Pentru profesioniști, au lansat și noile funcționalități parte din SMART PACKS, care să îi ajute în creșterea performanței anunțurilor publicate și anunță că va completa paleta de servicii cu unele noi, bazate pe tehnologii noi de inteligență artificială.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri