Dificultățile înregistrate în multe piețe importante din Europa, cum ar fi Marea Britanie, Germania sau Suedia ar putea întoarce piața imobiliară de pe Bătrânul Continent cu fundul în sus, se arată în cea mai recentă analiză a celor de la Bloomberg.

Analizând datele emise de mai multe companii de consultanță imobiliară din Europa, dar și datele privind datoriile multor proprietari de active comerciale care se apropie de scadență, raportul citat indică faptul că în următoarea perioadă jucătorii din piață vor fi nevoiți să ia decizii drastice pentru a-și reduce pierderile, după o perioadă în care piața imobiliară s-a aflat pe un puternic trend ascendent.

Declinul masiv al prețurilor locuințelor din Suedia

Piața rezidențială europeană încă este într-un punct de incertitudine, cu câteva piețe care încă dau semne că ar putea rezista în perioada care urmează, dar sunt și piețe în care se resimte un declin puternic al prețurilor.

Suedia este epicentrul problemelor în ceea ce privește sectorul rezidențial. Prețurile locuințelor din această țară sunt așteptate să scadă cu 20%, în comparație cu nivelul maxim atins în această perioadă.

Firmele imobiliare listate pe bursa suedeză au pierdut deja 30% din valoarea lor în ultimele 12 luni, iar banca centrală suedeză și Autoritatea de Supraveghere Financiară au avertizat în mod repetat asupra riscurilor care decurg din datoriile celor cu proprietății comerciale.

Creșterea dobânzilor amplifică problema datoriilor

După ultima criză financiară globală, mecanismele europene în ceea ce privește protejarea față de nivelul ridicat al datoriilor au adus instrumente prin care băncile pot pune o presiune mai mare pe debitorii din imobiliare.

De cealaltă parte, creșterile repetate ale dobânzilor operate de Banca Centrală Europeană în 2022, dar și de băncile naționale au pus o presiune și mai mare asupra nivelului de îndatorire a unor jucători din piața imobiliară.

Cele mai recente date oficiale ale Autorității Bancare Europene indică un nivel al datoriilor uriaș, de 1,9 trilioane de euro - aproape de dimensiunea economiei italiene. Aproximativ 20% din totalul datoriilor, sau aproximativ 390 de miliarde de euro, vor ajunge la scadență în acest an, iar criza care se profilează marchează primul test real al reglementărilor concepute după criza financiară globală pentru a limita riscurile de creditare imobiliară.

Aceste reguli ar putea determina o corecție mai abruptă și mai bruscă a situației de pe piața imobiliară europeană.

„Cred că reevaluarea (datoriilor – n.r.) va avea loc mai repede decât în ​​trecut”, a declarat John O’Driscoll, șeful afacerii cu active imobiliare unității de management al investițiilor a asigurătorului francez Axa.

Creditorii europeni vor fi motivați de noile reglementări să acționeze mai agresiv cu privire la creditele neperformante, așa că ar putea fi mai puțin dispuse să permită problemelor cauzate de datorii să se agraveze.

Această situație va pune o presiune și mai mare asupra debitorilor.

Cu atât mai mult cu cât valoarea proprietăților imobiliare comerciale se află în declin la nivel european, în special în țări precum Marea Britanie și Germania, unde riscurile sunt cele mai mari pentru investitorii din imobiliare.

Proprietăți comerciale din Marea Britanie erau evaluate de compania de consultanță imobiliară CBRE la o valoare în scădere cu 13% anul trecut. Declinul s-a accelerat în a doua jumătate a anului, iar analiștii de la Goldman Sachs au prognozat că declinul total ar putea depăși 20%, față de punctul maxim al pieței.

Oportunități pentru cei care vor să investească în imobiliare

Partea pozitivă a acestor previziuni ar putea fi dată de faptul că investitorii care stau cu ochii pe noi proprietăți imobiliare pe care să le cumpere la un preț mai bun ar putea găsi în perioada următoare noi ținte de investiție.

Deși există unele zone de stabilitate, cum ar fi Italia și Spania, piețe precum cea din Marea Britanie oferă indicii că este pe cale să se prăbușească, iar Germania dă semne că ar putea fi următoarea.

Analiștii intervievați de Bloomberg se așteaptă ca, în următoarele 18 luni, investitorii să pompeze sume record de bani în așa-numitele fonduri oportuniste care fac pariuri imobiliare mai riscante.

Într-un fel, apetitul în investiții imobiliare a fost destul de vizibil chiar și în România, ținând cont de momentul actual al pieței. Proprietățile comerciale, cum ar fi clădirile de birouri sau centrele comerciale, au devenit tot mai atractive pe fondul agravării situației economice.

Astfel, în pofida unui an agitat din punct de vedere economic, România a înregistrat un record al investițiilor în imobiliare, depășind pragul de 1,2 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din 2007 încoace, potrivit unei analize Colliers.

Cei de la JLL România indicau o valoare chiar de 1,25 miliarde de euro, subliniind și nivelul impresionant al tranzacțiilor operate anul trecut de frații Pavăl, proprietarii Dedeman, care ar fi cumpărat proprietăți imobiliare în valoare de peste 460 milioane euro.

Totodată, raportul JLL România sublinia și faptul că aproape jumătate din volumul de investiții realizat pe plan local, adică circa 600 de milioane de euro, a fost consemnat în doar ultimele trei luni ale anului trecut. Un semn că investitorii au început să simtă că este momentul să investească acum, pentru a avea de câștigat în anii următori, când piața imobiliară și economia și-ar putea reveni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri