În 2022, piața de birouri a traversat o perioadă de stagnare, valorile cererii menținându-se la același nivel din 2021, în timp ce livrările de spații noi s-au redus la jumătate față de 2021, potrivit celui mai recent raport realizat de compania de consultanță JLL România, ceea ce ne arată că piața este departe de a mai reveni la reveni la anii pre-pandemici.

Cererea totală pentru spații de birouri din București a stagnat comparativ cu anul precedent, ajungând la 286.100 mp, nivel comparabil cu 2021. În același timp, cererea netă a crescut doar ușor, cu 3%, până la 140.500 mp .

În ultimul trimestru din 2022, cererea totală de spatii de birouri a însumat aproape 85.000 mp în trimestrul 4 din 2022, valoare similară cu T4 2021. Cererea netă s-a ridicat la 34.800 mp, de asemenea o valoare foarte apropiată de T4 2021.

În ceea ce privește originea cererii, puțin peste 25% din cererea totală de spații de birouri din București din 2022 a venit dinspre sectorul de IT, urmat de sectorul de servicii profesionale (12%) și sectorul financiar – bancar (aproape 9%).

În 2022, au fost livrate în București clădiri de birouri însumând o suprafață închiriabilă de 124.500 mp, reprezentând doar jumătate din livrările anului precedent (245.800 mp).

În trimestrul 4 a fost livrată o singură clădire de birouri, Equilibrium 2, cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 19.500 mp.

“Chiriașii se confruntă cu o nevoie tot mai mare de transformare, precum și cu un echilibru dificil al presiunilor asupra costurilor. Obiectivele ESG/amprenta ecologică și nevoia de spații de mai bună calitate vor susține creșterea numărului de renovări de spații de birouri, o tendință care este accentuată atât de constrângerile legate de oferta de noi construcții, cât și de scăderea cererii pentru spațiile mai vechi.

Acest lucru va duce la o încetinire a cererii de expansiune, la intensificarea activității de subînchiriere și la o concentrare pe reînnoiri. În același timp, va fi nevoie de spații de birouri renovate pentru ca piața să poată satisface cererea de clădiri cu emisii de carbon nete zero”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Mădălina Iconaru, Consultant Office Agency JLL Romania.

2023 va fi un an și mai slab

Livrările de clădiri de birouri se vor menține la un nivel redus și în 2023, respectiv în jur de 104.000 mp. Cele mai importante proiecte așteptate sunt faza a doua din One Cotroceni Park (34.500 mp), faza a doua din U-Center (33.200 mp) și clădirea A1 a ansamblului @Expo.

Așa cum era de anticipat, rata de neocupare a început să scadă în ultimul trimestru din 2022, de la 13% în T3, la 12,54%. Cel mai probabil, rata de neocupare va continua să scadă ușor pe parcursul anului 2023.

Chiriile s-au menținut în trimestrul 4 la același nivel cu trimestrul precedent, chiria prime (pentru cele mai bune spații), rămânând la 19 Euro pe mp pe lună. Sunt posibile noi creșteri de chirii în prima parte a anului 2023, pe fondul indexării cu rata inflației.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri