După distrugerile cauzate de cutremurele din Turcia și Siria, interesul românilor pentru asigurarea locuințelor a crescut, iar mulți au început să contacteze companiile de asigurări pentru a afla mai multe detalii, dar numărul asigurărilor obligatorii și, în special, al celor facultative, este mic în comparație cu numărul locuințelor, potrivit datelor asiguratorului Groupama.

Datele companiei indică totodată o creștere a interesului românilor privind polițele facultative de locuințe la nivel național, cu preponderență în mediul urban. Totuși, în România, doar 20% dintre proprietari au încheiată o asigurare obligatorie a locuinței, polița care acoperă trei tipuri de dezastre naturale (cutremur, inundații din cauze naturale și alunecări de teren).

“Cutremurele devastatoare din Turcia și Siria, care au provocat pierderi uriașe de vieți omenești și pagube materiale greu de imaginat, ne reamintesc cât de vulnerabili suntem în fața neprevăzutului și cât de important este să ne asigurăm în fața unor astfel de dezastre naturale. Primim, în ultimele zile, numeroase întrebări legate de acoperirile asigurărilor de locuință, despre cum funcționează de fapt o astfel de asigurare, care sunt diferențele dintre cele două tipuri de asigurări, cele obligatorii și cele facultative” a declarat, într-un comunicat remis redacției, Călin Matei, Director General Adjunct Groupama.

Ceea ce trebuie să reținem, ne mai spune oficialul companiei, este că, în cazul producerii unei calamități naturale, suma asigurată printr-o poliță obligatorie PAD este de maxim 20.000 de Euro, respectiv 10.000 de Euro, în funcție de tipul clădirii.

Potrivit lui, pentru a fi despăgubit cât mai aproape de valoarea integrală a locuinței, este necesară o asigurare facultativă, care presupune acoperiri pentru riscuri suplimentare, iar suma asigurată a locuinței este valoarea integrală a acesteia.

Dacă în cazul poliței PAD, prețul este unul fix, 20 euro, respectiv 10 euro, pe an, în cazul asigurării facultative prețul diferă în funcție de specificațiile locuinței și de riscurile acoperite. De exemplu, în cazul unui apartament, în asigurarea căruia optăm și pentru includerea unor acoperiri suplimentare, valoarea primei de asigurare pornește de la puțin peste 1 leu pe zi.

Produsul este flexibil, poate fi personalizat în funcție de nevoi, de riscurile pe care vrem să le acoperim, costul final fiind și el diferit, în funcție de acestea – oricine poate face o estimare a costurilor pe site-ul Groupama, accesând calculatorul online. Cele două asigurări funcționează, așadar, în complementaritate, pentru a-ți asigura susținerea financiară de care ai nevoie atunci când te confrunți cu o situație neprevăzută, fie că vorbim despre un dezastru natural, un incendiu, o inundație provocată de vecini sau mici defecțiuni”, a mai spus Călin Matei (foto jos).

(Sursa foto: Groupama România)

A crescut cererea pentru asigurări de locuințe, dar și valoarea daunelor achitate

Groupama a înregistrat în 2022 o creștere cu 10% a primelor brute subscrise pe linia asigurărilor de locuințe. Valoarea daunelor achitate de Groupama, în 2022, pentru producerea unor riscuri acoperite prin polițe de asigurare a locuinței a crescut, de asemenea, cu 11%.

Circa 68% dintre polițele de asigurare sunt încheiate pentru locuințe din mediul urban, zona București-Ilfov însumând 27% din acest procent, în timp ce doar 32% dintre polițe sunt încheiate pentru locuințe din mediul rural. În 2022, numărul de daune avizate pentru asigurările de locuințe a crescut cu 9% față de 2021, avariile accidentale la instalațiile de apă, furtuna și inundațiile de la vecini fiind printre riscurile cu frecvența cea mai mare de daună.

În 2022, Groupama a introdus în polițele de asigurare facultativă pentru locuință și clauza de bună vecinătate privind renunțarea la dreptul de regres, iar la numai 10 luni de la lansare, un sfert din portofoliul companiei a optat deja pentru includerea acestei clauze în pachetul de asigurare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri