Situația dezastruoasă din Turcia, cauzată de cutremurele recente, va avea efecte și asupra pieței construcțiilor din România, este de părere Cosmin Răileanu, CEO și fondator al companiei Vindem-Ieftin, efecte care se vor vedea în importurile de fier beton și profile metalice de la turci, dar și în ceea ce privește reticența românilor în ceea ce privește construcțiile care includ materiale din Turcia.

Fondatorul Vindem-Ieftin.ro a declarat pentru wall-street.ro că stabilizarea prețurilor pe piața materialelor de construcții ar putea fi afectată de probleme din Turcia.

„În pofida situației create de războiul lui Putin, asistăm în ultima perioadă la o calmare a prețurilor în piață, acest lucru fiind datorat faptului că importatorii români și-au mutat interesul către zone industriale din Orientul Apropiat, astfel că deficitul de materie primă și materiale de construcții a reușit să fie acoperit prin importurile din această zonă.

Furnizorii noștri de fier beton, profile de hală, țeavă rectangulară și respectiv tablă, au început să primească emailuri prin care sunt anunțați de reducerea la jumătate a contingentului pentru luna aprilie. Efectul acestor cantități limitate va influența clar politica de prețuri a furnizorilor noștri și va avea un impact imediat”, ne-a explicat Cosmin Răileanu.

Acesta recomandă celor care aveau în plan să cumpere materiale pe bază de fier să-și securizeze achizițiile înainte ca prețurile să treacă într-o nouă etapă de creștere.

„Zilele acestea este cel mai indicat să cumpărați fier. O altă categorie ce probabil va avea de suferit este și cea cu produse pentru termosistem”, ne-a mai spus antreprenorul.

Cosmin Răileanu se așteaptă și la o scădere a exporturilor de materiale de construcție din Turcia, prin urmare și a importurilor către România, ceea ce s-ar putea vedea și în prețurile practicate pe piața locală.

Reconstrucția Turciei este prioritatea zero, atât pentru autorități, dar și pentru producătorii și furnizorii de materiale locali. Din acest motiv, ne așteptăm ca exporturile să fie diminuate semnificativ și, foarte probabil, la o creștere de prețuri”, ne-a mai spus fondatorul Vindem-Ieftin.ro.

Cosmin Răileanu - CEO Vindem-Ieftin.ro

Cosmin Răileanu - sursa foto: Vindem-Ieftin.ro

Românii se tem de calitatea produselor din Turcia

Dezastrul din Turcia a fost cauzat nu doar de magnitudinea cu care a fost zguduită țara, ci și de calitatea slabă a construcțiilor din această țară. Dragoș Vlagali, directorul comercial al BAUINDUSTRY DC, o companie specializată în comercializarea de materiale de construcții, declara recent, într-un interviu pentru Wall-Street.ro, că Turcia suferea la calitatea construcțiilor, iar România, cu toate defectele ei, stă mai bine la acest capitol.

În ultimele săptămâni, mai mulți specialiști din România și-au exprimat opinia față de calitatea construcțiilor din Turcia, indicând o nerespectare a normelor din construcție. Au fost inclusiv primari turci care au arătat cu degetul construcții de slabă calitate, așa că și românii au început să se gândească la riscurile care apar în cazul construcțiilor care folosesc materiale din Turcia.

Cosmin Răileanu, însă, indică mai degrabă nerespectarea normelor și calității în construcții un risc pentru clădirile din România, decât calitatea materialelor venite din Turcia.

„Cutremurele din ultimele zile au readus în dezbatere nevoia de a acorda o atenție sporită construcțiilor și materialelor utilizate de dezvoltatori. Pornind de la dezastrul prin care trece Turcia, instinctul este să credem că fierul din Turcia ar fi de slabă calitate, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au prăbușit atâtea clădiri la cutremur. Trebuie, însă, precizat că peste 70% din fierul beton și profilele din România provin din Turcia, importurile realizându-se de peste de peste 25 ani. În situația aceasta, nu este vorba despre calitatea produsului, ci de nerespectarea normelor în construcții, de faptul că nu au fost folosite atât cantitatea necesară pentru manopera structurilor, dar nici dimensiunile recomandate, acestea fiind înlocuite de unele cu dimensiuni mai mici”, ne-a mai spus Cosmin Răileanu.

La rândul lui, Dragoș Vlagali ne spunea că sunt unele cazuri în care nu se respectă calitatea construcțiilor și că sunt șantiere pe care se fac economii la materiale, inclusiv pentru structurile de rezistență.

Potrivit acestuia, din cauză că se grăbesc să livreze, unii dezvoltatori și constructori nu respectă calitatea construcțiilor. Mai mult, pentru a face economii, unii folosesc mai puțin fier beton la fundație și la structuri. Sau folosesc un fier beton mai subțire decât ce ar trebui.

„Normele de construcție sunt bune, iar dacă s-ar respecta în totalitate, ar fi foarte bine. Din păcate, cea mai bună soluție pentru a fi siguri este ca un cutremur precum cele din Turcia să nu se întâmple în România”, a subliniat Dragoș Vlagali.

Ar putea apărea schimbări în legislație, iar românii s-ar putea îndrepta către case

Cosmin Răileanu se așteaptă la posibile schimbări legislative în ceea ce privește construcțiile, indicând și el inspecțiile în faza de construcție.

Oamenii vor fi mult mai atenți atunci când vor decide să bată palma cu un dezvoltator imobiliar și să se îndatoreze pe 30 de ani. În ceea ce privește construcțiile, nu ar fi exclus să asistăm la o înăsprire a legislației în vigoare, atât în faza de construcție, dar și de recepție și expertiză”, ne-a mai spus fondatorul Vindem-Ieftin.ro.

Totodată, o altă tendință dată de ceea ce s-a întâmplat în Turcia, ar putea fi aceea de tranziție de la bloc la casă, un fenomen care s-a mai văzut și în timpul pandemiei de COVID-19, însă motivele de la acea vreme erau diferite de cele de acum.

„Așa cum pandemia a generat un flux foarte mare de oameni care au făcut tranziția de la bloc la casă, cu siguranță activitatea seismică din ultima vreme și frica că un cutremur s-ar putea produce oricând, vor genera un nou flux de oameni care se vor muta la curte”, a mai spus Cosmin Răileanu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri