Dezvoltatorii au anunțat construcția a mai mult de 275.000 metri pătrați de noi proiecte de birouri în marile centre regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov, astfel că stocul modern de astfel de spații va ajunge la aproximativ 1,3 milioane de metri pătrați în următorii 5 ani, se arată într-un raport al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Consultanții văd o intensificare a activității de dezvoltare, în condițiile în care în 2021 și 2022 au fost livrați aproximativ 70.000 metri pătrați de birouri în cele patru orașe.

Iași și Cluj-Napoca vor beneficia de cele mai mari suprafețe aferente noilor birouri în următorii ani, 164.000 metri pătrați, respectiv 75.000 metri pătrați, în timp ce în Timișoara au fost anunțate proiecte de 16.000 metri pătrați, iar în Brașov de 21.000 metri pătrați.

Cluj-Napoca rămâne principalul hub regional de birouri, cu un stoc la finele anului trecut de 340.000 metri pătrați, urmat de Timișoara cu proiecte de 293.000 metri pătrați, Iași cu 213.000 metri pătrați și Brașov cu 152.000 metri pătrați. În cele patru orașe, stocul a ajuns astfel la circa milion de metri pătrați, reprezentând mai puțin de o treime din suprafața de birouri din București.

Printre cele mai importate proiecte în construcție sau în diverse faze de planificare putem aminti: în Iași – Silk District (un proiect mixt ce va fi dezvoltat în mai multe faze si este planificat să totalizeze 104.000 metri pătrați de birouri) aparținând Prime Kapital, Palas Campus (60.000 metri pătrați), dezvoltat de Iulius Group, în Brașov - AFI Park Brașov II (AFI Europe), Coresi Business Campus U1 (NHood), în Timișoara – Paltim (Speedwell). În Cluj-Napoca, principalele proiecte de birouri au fost anunțate de Prime Kapital și Iulius Group, în cadrul unor dezvoltări cu funcționalități multiple ce urmează a fi construite pe terenurile fostelor fabrici Cesarom, respectiv Carbochim.

Marile centre regionale continuă să atragă interesul companiilor care doresc să își extindă prezența în România, astfel că dezvoltatorii și-au aliniat planurile la această cerere și vor construi în următorii ani noi clădiri în cadrul cărora își vor putea desfășura activitatea mai mult de 25.000 de angajați. Din punctul nostru de vedere, cea mai mare provocare pentru aceste orașe rămâne disponibilitatea forței de muncă, având în vedere ratele șomajului extrem de reduse”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox.

Cu toate acestea, mai spune el, cele patru orașe analizate sunt centre universitare puternice cu peste 193.000 de studenți înregistrați în total și ar avea astfel capacitatatea de a furniza candidați pentru pozițiile căutate de companii, aspect ce va influența în mod pozitiv cererile viitoare pentru spații de birouri și va asigura un grad ridicat de absorbție pentru proiectele planificate a fi livrate în orașele respective.

Companiile de IT domină activitatea de închiriere

Activitatea de închiriere a continuat să fie susținută de companiile din sectorul IT&C, care au realizat peste 70% din volumul tranzacționat în 2022, în suprafață de 72.000 metri pătrați, în creștere cu 20% față de nivelul cererii consemnate în 2021, cea mai mare tranzacție finalizată în ultimul an fiind de 6.000 metri pătrați.

În Cluj-Napoca și Brașov se înregistrează cele mai scăzute rate de neocupare, 6%, respectiv 7%, în ce în Timișoara 10% din stoc este neînchiriat, în Iași fiind vacantă circa 18% din suprafața de birouri, cea mai mare parte în clădiri de clasa B.

Chiriile au avut o creștere marginală și se situează la 11 – 13,5 euro / mp / lună în Brașov și pot atinge pragul de 15 - 16 euro / mp / lună în Cluj-Napoca și Iași.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri