Media chiriilor la nivel național s-a menținut în luna februarie a acestui an la un nivel similar cu cel din luna ianuarie, însă evoluția din ultimele 12 luni indică o creștere puternică a chiriilor în toate orașe mari ale țării, se arată în cea mai recentă analiză a platformei de anunțuri imobiliare Storia.ro.

Clujul și Bucureștiul rămân cele mai scumpe orașe din țară în ceea ce privește nivelul chiriilor pe toate segmentele de apartamente, în timp ce Brașovul nu este nici el foarte departe.

La polul opus, Sibiu, Oradea și Arad prezinte unele dintre cele mai mici chirii la nivel național în rândul marilor centre urbane, dar evoluția din ultimul an indică o puternică tendință de scumpire a chiriilor.

Cum au evoluat prețurile chiriilor din capitală în luna februarie

În luna februarie au existat creșteri moderate ale prețurilor chiriilor din capitală, cele mai mari majorări înregistrându-se în Sectorul 2, de 5%. Singurul sector în care s-au înregistrat mici scăderi este Sectorul 5 (-1%). Așadar, prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere s-au încadrat între 260 de euro (în sectorul 5) și 370 de euro (în Sectorul 1).

Apartamentele cu două camere au avut prețuri medii cuprinse între 410 euro (Sectoarele 4 și 6) și 600 de euro (Sectorul 1), iar cele de trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 499 euro (în Sectorul 6) și 890 de euro (Sectorul 1). În categoria apartamentelor de patru camere, prețurile medii s-au încadrat între 500 de euro (Sectorul 6) și 1925 de euro (Sectorul 1). Față de aceeași perioadă a anului trecut, în februarie chiriile din capitală au un preț mediu mai ridicat cu 17%.

În Cluj, chiriile n-au mai putut crește în februarie

Capitala transilvăneană a intrat într-o zonă de calm în ceea ce privește evoluția chiriilor, în luna februarie consemnându-se stagnări pentru apartamentele cu 2 și 3 camere, în timp ce pe segmentul garsonierelor chiria medie chiar a scăzut.

Totuși, Clujul rămâne printre cele mai scumpe orașe din România în ceea ce privește nivelul chiriilor.

Brașov - scumpiri la 2 camere

Comparativ cu luna trecută, în Brașov s-au înregistrat creșteri medii de 3%, cele mai mari majorări de prețuri (7%) înregistrându-se la apartamentele cu două camere, în timp ce pe segmentul apartamentelor cu 3 camere și garsonierelor prețurile au rămas la același nivel ca în luna ianuarie.

În Constanța, creșteri la garsoniere și 2 camere, dar scădere la 3 camere

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul apartamentelor cu două camere (5%), în timp ce prețul mediu al chiriilor la apartamentele cu trei camere a scăzut cu 7%. S-a înregistrat și o ușoară creștere a chiriilor pentru garsoniere.

Timișoara, scumpiri la garsoniere și 3 camere

Potrivit Storia.ro, în Timișoara se observă o creștere a prețului mediu al chiriilor cu 2%, față de luna anterioară, cea mai semnificativă majorare înregistrându-se la garsoniere (5%).

Stagnare pe linie în Iași față de luna ianuarie

Prețul mediu al chiriilor a stagnat în Iași comparativ cu luna trecută în toate categoriile de apartamente. Dacă ne uităm la aceeași perioadă a anului trecut, chiriile din Iași au crescut, în medie, cu 18%.

În Sibiu s-au scumpit doar garsonierele

Deși prețul mediu al chiriilor la apartamentele cu o cameră scăzuse în luna ianuarie, în februarie s-au observat creșteri în această categorie, de 8%. În același timp, chiriile medii la apartamentele cu două și trei camere au stagnat.

Oradea - 184 de euro lunar la garsoniere

În Oradea, în cazul apartamentelor cu două camere prețul solicitat a crescut cu 7%, al garsonierelor - cu 2%, iar prețul de închiriere al apartamentelor de trei camere a rămas constant.

Chiria la 2 camere a decolat în Craiova în ultimele două luni

Potrivit Storia.ro, media chiriilor din Craiova a crescut cu doar de 2%, apartamentele cu 3 camere și garsonierele menținându-se la același nivel ca în luna ianuarie, dar apartamentele cu 2 camere se închiriază la prețuri tot mai mari. Față de 1 ianuarie, chiria media pentru apartamentele cu 2 camere crescând cu 45 de euro lunar.

Arad, cam cele mai mici chirii din România

Și în Arad creșterile prețurilor chiriilor au fost moderate, de 3%, cele mai mari creșteri ale prețului mediu înregistrându-se tot la apartamentele cu două camere (9%).

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri