Prețul mediu cerut pentru apartamentele din București a crescut cu 4% față de luna februarie 2022, potrivit datelor platformei de imobiliare Storia.ro.

Comparativ cu luna ianuarie 2023, în categoria apartamentelor vechi de vânzare s-au înregistrat atât stagnări ale prețurilor medii de cumpărare, cât și scăderi și creșteri temperate. Astfel, în București, prețurile din sectoarele 1 și 4 au stagnat, cele din sectoarele 2 și 3 au înregistrat scăderi de 1%, respectiv 2%, iar prețurile medii de cumpărare din sectoarele 5 și 6 au avut o creștere temperată, de 1%.

Cât despre locuințele noi, prețurile au avut creșteri medii față de luna anterioară astfel: creșteri de 1% în sectorul 4, de 2% în sectorul 3, de 3% în sectorul 1 și de 4% în sectorul 2. Singurul sector în care s-au înregistrat ușoare scăderi, de 1%, este sectorul 6.

În luna februarie, la ANCPI s-au înregistrat 3.296 tranzacții cu unități individuale în capitală, cu 16% mai multe față de luna anterioară, dar cu 24% mai puține ca în aceeași lună a anului trecut.

Evoluția prețurilor în top 10 orașe din țară – locuințe vechi vs. locuințe noi

Analizând cele 10 orașe cu cel mai mare număr de anunțuri – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova, Oradea, se observă o creștere medie anuală ponderată de 7,4%, raportată la numărul de anunțuri per oraș (februarie 2023 vs. februarie 2022), și un preț mediu ponderat de 1.489 euro/metru pătrat.

În ceea ce privește prețurile apartamentelor din piața rezidențială veche, pe platforma Storia.ro se observă o majorare medie de 1% în februarie 2023, față de luna precedentă.

În timp ce prețurile au stagnat în Brașov, Iași, Craiova, creșterea cea mai mare s-a înregistrat în Cluj-Napoca (+3%).

Comparativ cu anul trecut, prețurile apartamentelor vechi din orașele analizate au crescut cu 5%, în medie, iar cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Sibiu (+11%) și Iași (+12%).

Prețurile apartamentelor noi au înregistrat scăderi mici, de până la 1%, comparativ cu luna anterioară, dar au crescut, în medie, cu 7%, în comparație cu februarie 2022. Față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare diferență este la Brașov, unde metrul pătrat pentru locuințele noi este cu 15% mai mare, dar și la Arad, unde s-a înregistrat o creștere de 11%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri