Un procent de 62% dintre analiștii CFA România, una dintre cele mai prestigioase certificări pe care un specialist în economie o poate obține, consideră că prețurile din prezent ale proprietăților rezidențiale din orașele românești sunt supraevaluate, iar 33% spun că imobilele sunt corect evaluate.

În ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 52% dintre participanți anticipează o stabilitate a acestora în timp ce 43% dintre participați anticipează o scădere în următoarele 12 luni.

Cei mai mulți reprezentanți din agențiile imobiliare anticipează o scădere a prețurilor locuințelor, atât pentru apartamente, cât și pentru case, ieftinirea așteptată fiind de până în 10%, se arată într-un sondaj recent realizat de rețeaua de agenții imobiliare RE/MAX. Dintre totalul respondenților, 28% consideră că prețurile apartamentelor vor scădea cu până 10%, iar 17% chiar mai mari de 10%.

Prețurile locuințelor au crescut și în luna februarie în mai toate orașele mari, iar Bucureștiul și Clujul au rămas pe un trend ascendent. Prețul mediu din Cluj-Napoca era cu 875 de euro pe metru pătrat mai mare decât media din București.

Analiștii CFA: Scumpirile încetinesc în următoarele luni

Scăderea prețurilor la energie începe să se vadă, iar în aceste condiții analiștii CFA România și-au redus anticipațiile inflaționiste la minimul ultimelor 10 luni. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna februarie (cu 9,9 puncte) la valoarea de 53,2 puncte

.

Această situație s-a datorat pe de o parte majorării cu 9,1 puncte a componentei de condiții curente, iar pe de altă parte a creșterii, cu 10,2 puncte a componentei de anticipații. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a redus în continuare, ajungând la o valoare medie de 8,62%

“Pe fondul știrilor pozitive de reducere a prețurilor diverselor tipuri de energie, și revizuirea în sens crescător a proiecțiilor de creștere economică atât în economiile dezvoltate cât și în țările emergente, Indicatorul de Încredere al CFA România și-a conținut creșterea”, spune Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 81% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni a rămas sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9815 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0390 lei pentru un euro.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 5,1%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a crescut față de exercițiul anterior la 2,4%. Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

Asociația CFA România este organizația profesioniștilor în investiții din România, deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri