Dimensiunea camerelor, compartimentarea lor, amplasarea prizelor și a întrerupătoarelor sau forma balcoanelor sunt elemente care ne pot crește sau reduce nivelul de confort într-un apartament nou, dar orice incovenient poate fi evitat de la bun început, dacă știi la ce să te uiți.

Achiziționarea unui apartament este întotdeauna un prilej de bucurie pentru mulți români, mai ales pentru cei care intenționează să locuiască în el. Dar se întâmplă frecvent ca, într-un timp relativ scurt, proprietarii să descopere neajunsurile noii locuințe și să constate că nu e suficient ca un apartament să arate bine pentru a fi achiziția ideală.

Există multe alte aspecte care trebuie avute în vedere când cumperi un apartament pentru ca acesta să ofere tot confortul și să fie o bună investiție. Cum descoperi viciile ascunse ale clădirilor? Iată 5 lucruri la care să fii atent, recomandate de Adrian Stoichină, COO Prima Development Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, cu peste 10 proiecte active în București și Oradea.

(Adrian Stoichină - sursa foto: Prima Development)

1. Nu doar metrii pătrați contează!

Potrivit lui, decizia de achiziție a unui apartament nu trebuie făcută ținând cont doar de metrii pătrați pe care-i oferă.

„Contează mult compartimentarea, iar aspectul cel mai important pe care trebuie să-l aibă în vedere cumpărătorii este cel al desfășurării apartamentului la fațadă”, explică COO-ul Prima Development Group.

Prin urmare, cei care doresc să achiziționeze un apartament trebuie să observe dacă locuința este bine compartimentată, are spații suficiente de depozitare, geamuri mari, dar și dacă este desfășurată la fațada clădirii.

„Unele apartamente întrunesc majoritatea acestor criterii, dar cu toate acestea, unele spații importante – ca cel de luat masa sau cel de gătit – sunt poziționate mai degrabă în adâncime, depărtate de fațadă. Astfel, apartamentele nu sunt de fapt luminoase, iar calitatea locuirii este una slabă”, spune Adrian Stoichină.

2. Fii atent la proporțiile camerelor!

Potrivit dezvoltatorului, pare surprinzător, dar un dormitor de 14 metri pătrați poate oferi un confort mai redus decât unul de 12, dacă nu este bine proporționat.

Când este vizionat un apartament în vederea achiziției, trebuie verificate și adâncimile camerelor, nu doar suprafața.

3. Detaliile au o însemnătate majoră!

(Sursa foto: Shutterstock)

La achiziția unui apartament, există multe detalii mai puțin vizibile, mai ales dacă acesta este cumpărat în stadiul de proiect. Însă, proprietarul se va lovi de aceste detalii zi de zi și ele vor face diferența în ce privește sentimentul de confort conferit de locuință.

Clienții ar trebui să întrebe dezvoltatorul, spre exemplu, cum a gândit design-ul spațiilor comune sau al parcărilor subterane. Atenția deosebită acordată detaliilor este un semn bun”, este opinia COO-ului Prima Development Group, dezvoltator imobiliar de două ori premiat internațional la European Property Awards.

4. Observă modul cum este echipat apartamentul!

Nu doar brandul centralei termice sau al tâmplăriei sunt importante când se achiziționează un apartament, ci toate elementele cu care este echipat. De la locul unde este montat aerul condiționat, la numărul prizelor deasupra blatului de bucătărie și amplasarea corpurilor de iluminat, fiecare lucru contează.

Dar, de obicei, inconvenientele sunt observate treptat, în primele luni de la mutare, iar rezolvarea problemelor necesită investiții suplimentare și disconfort.

„Dacă într-un apartament recent achiziționat descoperi că nu există priză pentru încărcarea telefonului lângă canapea, nu poți să stingi lumina în dormitor fără să te ridici din pat sau trebuie să scoți zilnic din priză un electrocasnic ca să folosești un altul – toate acestea sunt lucruri care scad considerabil confortul locuirii. Este preferabil să observăm aceste aspecte înainte de achiziție, pentru că, dacă ne izbim de ele zilnic, nu mai sunt detalii, ci lucruri importante”, spune Adrian Stoichină.

5. Cât de adânci sunt balcoanele sau terasele?

(Prima Vista - Sursa foto: Prima Development)

În cazul balcoanelor, importantă este nu doar suprafața, ci și adâncimea lor. Astfel, un balcon de 10 mp poate părea mare, dar dacă nu are suficientă adâncime, va fi transformat (cel mult) într-un spațiu de depozitare. Nu va avea niciodată șansa să fie o oază de verdeață unde poate fi luată masa în serile de vară. În același timp, un balcon de 6 mp bine proporționat poate avea utilizări multiple – de la spațiu de relaxare, prelungire a livingului, până la mini grădină urbană.

„Pentru ca un balcon sau o terasă să permită proprietarilor să se bucure într-adevăr de ele trebuie să aibă o adâncime utilă de 1,8 – 2 m”, explică Adrian Stoichină.

Cu experiență pe segmentul construcțiilor rezidențiale de peste 18 ani, Prima Development Group este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România după numărul de unități livrate anual. În portofoliul Prima Development Group se înscriu 48 de imobile finalizate în Oradea și București. La finalul anului trecut, compania a a demarat un nou proiect rezidențial în Capitală, în zona de nord a Bucureștiului, Prima Vista, un complex de amploare, cu 482 de apartamente.

Sursa foto: Prima Development Group

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri