Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania URBANIS propune Guvernului să implementeze un nou program, denumit „Casa Verde nZEB”, prin care dezvoltatorii sau constructorii să primească 20.000 de euro pentru fiecare casă verde construită, inspirându-se din programul prin care statul acordă tichete de peste 10.000 de euro pentru cei care achiziționează mașini electrice.

Reprezentanții asociației susțin că aplicarea unei asemenea măsuri ar fi necesară în condițiile în care construcția de locuințe verzi, eficiente energetic este cvasi-blocată la acest moment, din cauza costurilor prohibitive de construire.

Spre exemplu, spun reprezentanții URBANIS, la acest moment, un apartament cu 3-4 camere sau o casă/vilă cu o suprafață utilă de 100 mp depășește suma de 150.000 euro fără TVA ( la un cost mediu de 1.500-1.600 euro/mp util, prețuri care sunt raportate la construcțiile realizate până la acest moment, având un sistem non-eficient energetic.

De cealaltă parte, la începutul acestui an, reprezentanții dezvoltatorului Prima Development explicau pentru Wall-Street.ro că, în cazul unui bloc mai puțin calitativ, costul mediu de construcție era în jur de 650 de euro/mp, iar în cazul unuia mai bun urca la circa 735 mp. Evident, sunt și cazurile în care prețurile pot ajunge la cer, dar acelea sunt de obicei locuințele din segmentul premium și lux, unde calitatea materialelor este net superioară.

Revenind la propunerea URBANIS, aceștia spun că inițiativa lor vine în contextul în care sunt bani, care ar veni prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), care susține construcția de locuințe eficiente energetic, verzi, având un buget pentru capitolul „Tranziția Verde” de aproximativ 12 miliarde de euro.

Totodată, din moment ce Guvernul României și-a asumat sprijinirea construcțiilor noi verzi și eficiente energetic - fiind chiar aprobată strategia națională prin Hotărârea nr. 1076/2021 pentru aprobarea Planului național integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice 2021-2030 -, propunerea implementării unui program „Casa Verde nZEB” este cu atât mai justificată.

Ce ar presupune „Casa Verde nZEB” propusă de dezvoltatori

În condițiile de mai sus cei de la URBANIS solicită din partea Guvernului următoarele:

  • Acordarea către „producătorii” de construcții noi, respectiv dezvoltatorii imobiliari sau către constructori a unui ecotichet în valoare de minim 20.000 euro (prin raportare la ecotichetul de peste 10.000 euro pentru autoturismele electrice cu o valoare mai mică sau egală cu 75.000 euro) pentru toate locuințele care: a) fie au fost auditate, iar un certificat energetic conform noii metodologii a fost emis de către un auditor energetic, acreditat conform noii metodologii de eficiență energetică sau b) care au primit certificarea de „casă verde” emisă de către un organism de certificare independent de la nivel național sau internațional;
  • Aplicarea TVA-ului redus de 5% pentru toate locuințele eficiente energetic care : a) fie au fost auditate și un certificat energetic conform noii metodologii a fost emis de către un auditor energetic, acreditat conform noii metodologii de eficiență energetică sau b) care au primit certificarea de „casă verde” emisă de către un organism de certificare independent de la nivel național sau internațional;
  • Aplicarea unitară a prevederilor fiscale privind scutirea sau reducerea taxelor și impozitelor locale pentru aceste tipuri de construcții prin modificarea Codului Fiscal. La acest moment, aplicarea de reduceri sau scutiri se aplică doar dacă autoritatea locală a emis o decizie în acest sens, fiind astfel aplicată reducerea sau scutirea în mod arbitrar de către autoritățile locale, deși chiar acestea au atribuții în stabilirea unor planuri de reducere a consumului de energie conform prevederilor Legii 101/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor.
  • Inițierea unor programe de achiziție de locuințe verzi cu o dobândă mai redusă, așa cum este programul „Noua Casă” și cu un grad de îndatorare mai ridicat pentru achiziția de locuințe verzi, având în vedere faptul că aceste construcții eficiente energetic aduc o reducere a costurilor cu utilitățile și implicit permit un grad mai mare de îndatorare.

Care sunt problemele cu propunerea dezvoltatorilor

Casă nZEB înseamnă o casă care trebuie să respecte anumite criterii privind eficiența consumului de energie (mai mic de 112kWh/mp/an - n.r) și de respectare a emisiilor poluante, care trebuie să fie cât mai aproape de zero. Evident, clasarea de casă verde este ceva mai strictă, pentru că limita maximă în ceea ce privește necesarul de energie este 45-50kWh/mp/am.

Standardul este obligatoriu în România încă din 2021, iar fără respectarea lor nu se acordă autorizația de construcție. Cu alte cuvinte, dezvoltatorii și constructorii sunt deja obligați de lege să construiască clădiri eficiente din punct de vedere energetic, deci nu este ceva ce un dezvoltator sau constructor face de dragul cumpărătorilor.

Așadar, dezvoltatorii cer un ajutor din partea Guvernului pentru a-și reduce ei costurile de construcție. Ca un exemplu, la un proiect de 100 de locuințe, un dezvoltator ar putea solicita 2 milioane de euro din banii de la buget pentru a construi case care să respecte standardul nZEB prevăzut deja prin legislație.

A doua problemă este aceea că dezvoltatorii fac paralela cu programul „Rabla” prin care românii pot primi un ecotichet de peste 10.000 de euro dacă își cumpără o mașină electrică. Diferența majoră este aceea că beneficiarul este utilizatorul final, nu constructorul de mașini.

Propunerea celor de la URBANIS ar trebui modificată în așa fel încât cumpărătorul de locuințe verzi să beneficieze de un „discount” de 20.000 de euro de la stat, pentru că, prin acordarea unui asemenea ecotichet către dezvoltator sau constructor nu există garanția că utilizatorul final va beneficia de o reducere a prețului locuinței verzi pe care o achiziționează.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri