Deși per total investițiile străine rămân majoritare în România, când ne uităm la țările de origine a investitorilor care au cheltuit cei mai mulți bani cumpărând diverse active imobiliare vedem că investitorii locali au dominat piața în ultimii ani, iar frații Pavăl, prin grupul Dedeman, au fost vârful de lance, cu cei mai mulți bani cheltuiți în 2022.

Investitorii români au făcut în ultimii 5 ani achiziții de proprietăți imobiliare cu o valoare de 1,1 miliarde de euro, reprezentând 28% din volumul tranzacționat în acest interval, devenind cei mai activi cumpărători de active generatoare de venituri din România, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

„Podiumul” este completat de investitorii din Africa de Sud (care au facut achiziții de 600 de milioane de euro, reprezentând 15% din volum) și Austria (14% cotă de piață), două piețe din care România a atras constant capital în ultimii 15 ani. Următoarele poziții sunt ocupate de investitorii din Israel (9%) și Ungaria (8%).

Prezența capitalului autohton pe piața tranzacțiilor cu proiecte imobiliare s-a amplificat semnificativ în intervalul 2018 – 2022, după ce în precedentul „cincinal” ponderea investitorilor români în volumul tranzacționat varia între 1% și 7%.

Evoluția ponderii capitalului românesc în total volum tranzacționat (2014-2022)

Sursa: Cushman & Wakefield Echinox

Frații Pavăl au dominat investițiile în imobiliare

„Locomotiva” investitorilor români în perioada 2018 – 2022 a fost grupul Dedeman (Pavăl Holdings) care, prin achiziții de 850 de milioane de euro, a urcat rapid pe poziția a doua în topul proprietarilor de birouri din România, cu un portofoliu de circa 380.000 de metri pătrați.

Un alt investitor local cu achiziții semnificative a fost One United, care și-a concentrat investițiile în sectorul clădirilor de birouri mici și medii, o parte fiind revândute între timp, dar și în zona imobilelor istorice din Centrul Bucureștiului, cu scopul renovării și reconversiei în spații hoteliere sau rezidențiale.

Topul celor mai activi cumpărători de active imobiliare în România după țara de origine (2018-2022)

Sursa: Cushman & Wakefield Echinox

„Prezența investitorilor români în piața imobiliară reflectă acumulările de capital din ultimul deceniu de creștere economică susținută și conferă un element de stabilitate în special în perioadele incerte. Ca profil, investitorii locali au o înțelegere mai bună a tendințelor de consum și de ocupare a spațiilor, precum și o încredere mai ridicată în evoluția pozitivă a economiei pe termen mediu și lung, înțelegând ciclicitatea pieței”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Cristi Moga, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Clădirile de birouri, cele mai tranzacționate active imobiliare

Din punct de vedere al structurii segmentelor de piață care au atras atenția investitorilor români în ultimii 5 ani, proiectele de birouri au reprezentat 81% din volumul total, următoarele poziții fiind ocupate de sectorul de retail și cel hotelier (7% fiecare).

Dinamica tranzacțiilor imobiliare din ultimii ani a schimbat și ierarhia celor mai mari jucători din piață, în principal pe segmentul de birouri. Vânzarea de către fondul sud-african NEPI Rockastle a portofoliului de birouri către AFI Europe a deschis seria acestor schimbări. A urmat ieșirea de pe piața locală a grupului austriac CA Immo, în timp ce portofoliile S Immo și Immofinanz au fost consolidate sub umbrela grupului ceh CPI Property Group. În urma acestor tranzacții, Globalworth și-a păstrat poziția de lider al pieței, fiind urmat de Pavăl Holding, CPI Property și AFI Europe.

Domeniile în care au făcut achiziții investitorii locali în perioada 2018 – 2022

Sursa: Cushman & Wakefield Echinox

Și pe segmentul de retail, preluarea de către CPI Property a S Immo și Immofinanz a propulsat grupul ceh pe podiumul proprietarilor de malluri și parcuri comerciale din România, alături de NEPI Rockcastle și Iulius Group, în asociere cu Atterbury.

Piața spațiilor industriale și logistice, deși a fost pe radarul investitorilor, nu a suferit modificări semnificative la vârf. Astfel, în timp ce CTP și Globalworth și-au crescut portofoliile inclusiv prin achiziții, WDP, P3 și Logicor au optat pentru extinderea organică.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri