În condițiile în care achiziția unei noi locuințe nu mai este o prioritate pentru români, închirierea pare să fie varianta preferată pentru cei care consideră că trebuie să mai aștepte ca apartamentele să se ieftinească sau care nu vor să se înhame în acest moment la un credit cu o dobândă mult prea mare.

În aceste condiții, chiriile au crescut în primul trimestru în mai toate orașele mari din întreaga țară, cu București și Cluj fiind în topul celor mai scumpe chirii, dar tarifele pe care și-ar dori românii să le plătească sunt departe de prețurile solicitate de proprietari.

Potrivit datelor imobiliare.ro, în ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în mod firesc, în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 320 de euro pe lună pentru garsoniere, 500 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 700 de euro pe lună pentru trei camere.

Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 330 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, respectiv 490 de euro pe lună pentru una bicamerală și 630 de euro pe lună pentru una tricamerală.

În Timișoara proprietarii solicită 220 de euro pentru închirierea unei locuințe cu o cameră, 350 de euro pentru două camere și 400 de euro pentru o locuință cu trei camere. Pe de altă parte, în Iași au fost înregistrate valori medii de 300 de euro pe lună pentru închirierea unei garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și 500 de euro pe lună pentru trei camere.

Cele mai accesibile locuințe de închiriat pot fi găsite în Oradea, prețurile medii lunare situându-se aici la 170 de euro pentru o garsonieră, la 300 de euro pentru un apartament cu două camere, și, respectiv, la 320 de euro pentru un apartament cu trei camere.

Cât sunt dispuși chiriașii să aloce pentru chiria lunară?

Potrivit datelor extrase de agregatorul Imoradar24.ro, parte a grupului Imobiliare.ro, chiriașii din București sunt dispuși să plătească cel mai mult pentru chirii. Astfel, aceștia au în vedere un buget mediu de 250 de euro pentru o locuință monocamerală, 350 de euro pentru o locuință bicamerală și respectiv, 475 euro pe lună pentru trei camere.

Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde persoanele care doresc să închirieze un apartament cu o cameră au în vedere același buget de 250 de euro, 350 de euro pentru două camere și 475 de euro pentru trei camere.

În Timișoara, așteptările chiriașilor pentru o locuință monocamerală se situează la 200 de euro, respectiv 300 de euro pentru una bicamerală și 350 de euro pe lună pentru una tricamerală.

Chiriașii care doresc să închirieze un apartament cu o cameră din Brașov au în vedere un buget de 250 de euro, 370 de euro pentru un apartament cu două camere și 468 de euro pe lună pentru un apartament cu trei camere.

Conform datelor Imoradar24.ro care doresc să închirieze un apartament cu o cameră din Iași sunt dispuși să ofere până la 200 de euro, respectiv 300 de euro pentru o locuință bicamerală și 365 de euro pe lună pentru una tricamerală.

În cele din urmă, chiriașii din Constanța au în vedere un buget de 250 euro pentru o garsonieră, 350 de euro pentru un apartament cu două camere și 450 de euro pe lună pentru un apartament cu trei camere.

Așadar, diferența dintre prețurile listate de proprietarii cu apartamente disponibile către închiriere și ce și-ar dori potențialii chiriași sunt considerabile, dovada că românii consideră că nivelul actual al chiriilor este mult prea mare.

Oferta de închiriere din Iași și Cluj-Napoca consemnează cele mai mari declinuri

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere pe portalul Imobiliare.ro, în cele mari centre regionale analizate a fost, în T1 2023, cu 11,4% mai scăzută – aceasta cifrându-se, mai exact, la 17.200 de oferte.

O tendință descendentă la acest capitol a putut fi observată în toate marile orașe, în frunte cu Iași, unde a fost consemnat un declin de 42,5%, până la 770 de anunțuri.

În Cluj-Napoca, pe de altă parte, a avut loc o scădere anuală de 30,9% (până la aproape 1.580 de oferte), iar în Brașov, una de 18,4% (până la 880 de anunțuri). Scăderi semnificative au mai fost consemnate în Constanța (-7,5%, până la 880 oferte), București (-6,8%, până la aproape 9.900 de oferte). Timișoara este singurul centru regional care a înregistrat o creștere de 1,8%, cu până la 3.190 de oferte.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri