Un număr de aproximativ 20.000 de imobile din Bucureşti trebuie evaluate preliminar din punct de vedere al riscului seismic, a anunţat primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Este vorba despre 20.252 de imobile cu cel puţin trei etaje, construite înainte de 1978. Reprezentanţii Primăriei Capitalei şi cei ai primăriilor de sector s-au întâlnit marţi pentru a stabili care sunt imobilele ce urmează să fie evaluate preliminar de către Primăria Capitalei şi care vor reveni primăriilor de sector.

Nicuşor Dan a propus ca primăria generală să evalueze clădirile care fac parte din zonele protejate, iar primăriile de sector să analizeze situaţia imobilelor aflate pe raza respectivelor unităţi administrativ-teritoriale.

Conform acestei împărţiri, Municipalităţii i-ar reveni evaluarea a 4.149 de imobile colective, Primăriei Sectorului 1 - 1.186 imobile, Primăriei Sectorului 2 - 3.938 imobile. Primăriei Sectorului 3 - 2.040 imobile, Primăriei Sectorului 4 - 2.464 imobile, Primăriei Sectorului 5 - 5.552 imobile, Primăriei Sectorului 6 - 919 imobile.

"Nu spun că toate aceste 20.000 de imobile sunt cu risc seismic. Sunt imobile care, conform metodologiei, trebuie evaluate pentru a vedea cu ce se încep expertizele şi unde punem banii pentru consolidări. Obiectul discuţiei de azi a fost să prezentăm aceste informaţii către primăriile de sector - pentru că începând cu legea din 2022, Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector au împreună competenţa de consolidare a clădirilor cu risc seismic - şi să vedem dacă putem să împărţim această sarcină, pe evaluarea preliminară, între primăria generală şi primăriile de sector; propunerea noastră fiind ca primăria generală să facă clădirile care sunt în zonele protejate, zonele istorice ale Bucureştiului, care sunt cam 4.000 şi primăriile de sector să facă, fiecare în sectorul ei, clădirile care sunt în afara zonelor protejate", a precizat Nicuşor Dan.

El a menţionat că primăriile de sector vor transmite un răspuns până la jumătatea lunii iunie, în condiţiile în care evaluarea preliminară a unei clădiri costă aproximativ 1.000 de lei/imobil. La sfârşitul lunii iunie urmează să fie aprobată o hotărâre de Consiliu General, în baza căreia să fie realizată împărţirea pe sectoare a clădirilor care trebuie evaluate. Edilul general a subliniat că este foarte important ca "toate actele să fie în ordine" înainte de a începe consolidarea efectivă.

"Dacă te grăbeşti şi faci fazele anterioare în şase luni, se poate întâmpla să faci consolidarea efectivă în 15 ani. Deci, opinia mea, pe tot ce înseamnă investiţii ale Municipalităţii, este că mai bine pierzi doi ani în achiziţie şi proiectare şi faci lucrarea în doi ani, decât să faci achiziţie şi proiectare în şase luni şi să faci în 15 consolidarea", a precizat edilul Capitalei.

Referindu-se la propunerea primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, care a susţinut demolarea unor clădiri cu risc seismic, cu excepţia celor de patrimoniu, Nicuşor Dan a declarat că opţiunile vor fi stabilite în urma evaluării.

"Este o perspectivă care nu e exclusă. Noi facem şi suntem şi obligaţi de această metodologie să facem evaluarea tuturor celor aproximativ 20.000 de clădiri care îndeplinesc anumite criterii din metodologie. Evaluarea asta ne spune cu ce trebuie să începem. Mai departe, acolo unde chiar începem şi decidem că trebuie intervenit, demolarea şi reconstruirea sau demolarea şi relocarea este o opţiune", a spus el.

Directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Răzvan Munteanu, a declarat că în timpul evaluării sunt colectate date privind: tipul constructiv al clădirii, regimul de înălţime, numărul de scări, anul construirii, date cadastrale, funcţiunea imobilului.

"În mod concret, estimăm că Administraţia Municipală pentru Consolidare va începe evaluarea vizuală pentru consolidare cel mai târziu la începutul lunii septembrie. Avem deja elaborat caietul de sarcini, avem zonele identificate. Iniţiem procedura în perioada imediat următoare. Estimăm că la început de septembrie, sfârşit de august, să putem aveam un contract încheiat", a afirmat Munteanu.

Acesta a arătat că 106 imobile din Capitală sunt, în prezent, în diferite etape de consolidare, în special în partea de pregătire a proiectului. El a precizat că zece şantiere iniţiate de Compania Municipală Consolidări, în timpul administraţiei anterioare sunt "blocate".

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri