Top zece cei mai mari investitori din piața imobiliară românească dețin, împreună, un portofoliu total evaluat la 13,21 miliarde de euro, iar în top se află și trei companii controlate de investitori români, se arată în cea mai recentă analiză realizată de Cushman & Wakefield Echinox și Bucharest Real Este Club (BREC).

NEPI Rockcastle își păstrează primul loc în cadrul clasamentului, în timp ce pe locul doi ajunge CPI Property Group, în urma preluării portofoliilor Immofinanz și S Immo. Globalworth, cu un portofoliu de active de birouri și clădiri industriale se află pe locul al treilea.

Astfel, Rüdiger Dany - CEO al NEPI Rockcastle, Fulga Dinu - Country Manager, CPI Property Group Romania, Dennis Selinas – CEO al Globalworth, Remon Vos – fondator al CTP, Doron Klein - CEO AFI Europe România, Iulian Dascălu - fondator al Iulius Group, Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu – Fondatori, One United Properties, Dragos și Adrian Pavăl – fondatori ai Pavăl Holding, Jeroen Biermans – Country Manager, WDP și Martin Slabbert – Fondator Prime Kapital, administrează cele mai valoroase portofolii din România.

CELE MAI MARI PORTOFOLII IMOBILIARE DIN ROMANIA

LOC

COMPANIE

VALOARE PORTOFOLIU

PORTOFOLIU

LEADERSHIP

1

NEPI Rockcastle

2.2 mld.

Retail & Rezidential

Rüdiger Dany

2

CPI Property Group

1.8 mld.

Office & Retail

Fulga Dinu

3

Globalworth

1.6 mld

Office & Industrial

Dennis Selinas

3

CTP Invest

1.6 mld.

Industrial

Remon Vos

5

AFI Europe

1.4 mld.

Office, Retail & Rezidential

Doron Klein

6

Iulius Group & Atterbury Europe

1.2 mld.

Office & Retail

Iulian Dascalu

7

One United Properties

917 mil.

Retail, Office & Rezidential

Andrei Diaconescu & Victor Capitanu

8

Pavăl Holding

900 mil.

Retail, Office& Industrial

Dragos & Adrian Paval

9

WDP

850 mil.

Industrial

Jeroen Biermans

10

MAS Real Estate & Prime Kapital

750 mil.

Retail, Office & Rezidential

Martin Slabbert

Sursa: Cushman & Wakefield Echinox & BREC

One United Properties (fondată de Victor Capitanu si Andrei Diaconescu) s-a remarcat prin activitatea investițională intensă din ultimii doi ani. Pe lângă dezvoltarea proiectelor mixte, au investit în achiziția de clădiri de birouri precum și clădiri istorice din zona centrală a Bucureștiului, care vor fi renovate și transformate în clădiri moderne.

Compania are în prezent în dezvoltare peste 5.700 de apartamente autorizate și peste 3.000 în curs de proiectare în București. Totodată, One United Properties are în construcție One Gallery, restaurarea fostei Hale Ford, cu o valoare bruta de dezvoltare de 90 de milioane de Euro, cea mai mare investiție privată într-o clădire istorică din centrul Bucureștiului.

”Obiectivele noastre pentru 2023 includ o cifră de afaceri brută consolidată de 290,2 milioane EUR, o creștere cu 23% față de 2022. Mai mult, suntem încântați să intrăm pe piața hotelieră odată cu construirea One Plaza Athénée, un hotel de 5 stele”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Victor Căpitanu, Co-Fondator, One United Properties.

Cu o strategie clară de dezvoltare a unui portofoliu imobiliar puternic, Dragoș și Adrian Paval, fondatorii Paval Holding au făcut achiziții importante în ultimii doi ani, cea mai mare fiind preluarea portofoliului CA IMMO de anul trecut. În urma acestei tranzacții, grupul fondat de aceștia se află acum pe locul opt în top 10 investitori imobiliari.

Cele mai mari proiecte în dezvoltare din București și Suburbii

Cele mai mari cinci proiecte de birouri în dezvoltare sunt U Center 2 ( 32.000 mp - Forte Partners), ARC (29.000 mp – PPF Real Estate), @EXPO (28.000 mp – Atenor), Promenada (27.500 mp – NEPI Rockastle) și AFI Loft (15.000 mp – AFI Europe).

Pe sectorul de retail se înregistrează doar trei dezvoltări notabile: extinderea mall-ului Promenada (34.000 mp - NEPI Rockastle), Cosmopolis Plaza (16.300 mp – Opus Land) și One Gallery (13.500 mp – One United Properties).

Conform datelor transmise de SVN România pentru BREC, One Lake District (2.076 de apartamente – One United Properties), Plaza Residence (1.300 de apartamente – Exigent Development), Greenfield Residence (1.187 de apartamente – Impact), Cortina North (1.000 de apartamente – Eden Capital), și One Cotroceni Park ( 900 de apartamente– One United Properties) sunt cele mai mari proiecte rezidențiale pe segmentul quality, (mediu și premium), în construcție, la acest moment în București și suburbii.

În ceea ce privește sectorul logistic, topul proiectelor în dezvoltare din jurul Bucureștiului înregistrează ELI Park 3.3 și ELI Park 4 (21.500 mp & 20.500 mp – Element Industrial), CTPark Popești-Leordeni și Afumați (16.500 mp & 13.500 mp – CTP) și Business Park Ștefănești (13.000 mp – Globalworth)*.

VASTINT Romania, dezvoltator cu un portofoliu activ pe piața românească de aprox. 96.000 mp, prin proiectele de birouri Timpuri Noi Square si Business Garden Bucharest, anunță că este interesat de noi investiții. ”Lucrăm la identificarea de noi oportunități pentru achiziții de terenuri în București și alte orașe din România”, a declarat Antoniu Panait, Managing Director VASTINT România.

Vrei să afli mai multe despre piața imobiliară, despre cum se vor rezolva problemele urbanistice ale Bucureștiului, cum vor evolua prețurile apartamentelor și dobânzile la creditele ipotecare? Urmărește reConstruct Forum 2023, care va avea loc pe 13-14 iunie, unde reprezentanți ai dezvoltatorilor, constructorilor și autorităților publice vor discuta despre cele mai importante subiecte ale momentului.

Cum arată harta marilor proiecte imobiliare din provincie

Cele mai mari proiecte de birouri în dezvoltare din afara Bucureștiului sunt Silk District (20.000 mp – MAS Real Estate - Prime Kapital, Iași) Palas (18.000 mp – Iulius, Iasi), Paltim (16.000 mp – Speedwell, Timisoara) și Coresi (10.000 mp – Nhood, Brașov).

Cele mai mari cinci proiecte de retail în dezvoltare din orașele regionale sunt Prima Shopping Center (70.000 mp – Oasis Development & Consulting, Sibiu), Promenada Craiova (63.700 mp - NEPI Rockastle, Craiova), Mall Moldova (59.700 mp - MAS Real Estate - Prime Kapital, Iași), Arges Mall (51.300 mp - MAS Real Estate - Prime Kapital, Pitesti) și AFI Arad (29.400 mp – AFI Europe, Arad).

Conform datelor adunate de RPC de la investitori, Silk District (661 de apartamente - MAS Real Estate - Prime Kapital, Iași), Tomis Park și Novopolis (580 & 480 de apartamente – Lucian Orban, Constanta), Qualis 1 și Maurer Villas II (440 și 330 de apartamente – Qualis si Maurer Imobiliare – Brașov) sunt cele mai mari proiecte rezidențiale pe segmentul quality, (mediu și premium), în construcție, la acest moment în afara Bucureștiului.

În ceea ce privește sectorul logistic, topul proiectelor în dezvoltare din orașele regionale înregistrează WDP Slatina cu doua proiecte (48.300 mp – WDP si 25.000 mp - WDP), CTPark Oradea (38.000 mp – CTP), ELI Park Bacău (37.000 mp – Element Industrial), WDP Timișoara (33.500 mp – WDP).

Iulius rămâne unul dintre cei mai activi dezvoltatori din orașele regionale. După ce a inaugurat Palas Campus, proiectul de 60.000 mp de la Iași, dezvoltatorul a anunțat un nou proiect de birouri în acest oraș, în suprafață de 18.000 mp, în timp ce lucrează la autorizarea noului proiect din Cluj-Napoca: un amplu proiect mixed-use, cu o investiție estimata de 500 de milioane de Euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri