In 2006 s-a inregistrat un volum record de tranzactii de inchiriere pentru spatiile de birouri de clasa A in capitala cu circa 163.000 mp, iar sectorul financiar si industria IT au reprezentat principala sursa a cererii, totalizand impreuna 50% din spatiile inchiriate, conform unui studiu Colliers citat de NewsIn.

Potrivit companiei imobiliare Colliers International, 27% din tranzactii au fost incheiate de companii care activeaza in sectorul financiar, iar 22% in sectorul IT. Acestea au fost urmate de sectoarele auto si farma, cu 10% respectiv 6%.

Cea mai mare tranzactie din 2006 a constat in inchirierea a 10.500 mp de catre Finansbank in cladirea Anchor Plaza, fiind urmata de alte doua tranzactii asemanatoare ca valoare. in afara acestor tranzactii, in 2006 au fost inchise alte zece tranzactii de peste 5.000 mp si 28 de tranzactii de peste 2.000 mp.

"Dupa ce s-a pozitionat pe locul intai in prima jumatate a anului 2006, centrul capitalei a fost depasit, in topul preferintelor chiriasilor, in semestrul al doilea atat de zona de nord cat si de cea de vest. Astfel, tranzactiile din cladirile din nord au reprezentat 51% din totalul spatiilor de clasa A inchiriate din 2006, in comparatie cu 27% in cladirile din vest si doar 22% in cladirile din centru", sustin analistii companiei imobiliare.

La totalul absorbtiei de 163.000 mp de spatii de birouri, zona centrala a contribuit cu aproape 70.000 mp reprezentand 43% in timp ce in cladirile de Clasa A din zonele secundare au fost inchiriati 93.000 mp adica 57% din total, arata analiza Colliers.

Potrivit expertilor imobiliari, tranzactiile de pre-inchiriere pentru spatii de birouri in cladiri ce vor fi terminate in 2007 si 2008 au reprezentat 73% fata de doar 27% pentru tranzactiile in cladiri existente, aceasta situatie datorandu-se in primul rand ratei de neocupare extrem de mici, care incurajeaza chiriasii sa-si planifice relocarea cu mult timp inainte de mutarea efectiva.

Colliers International a fost implicat in tranzactii de inchiriere pentru spatii cu o suprafata totala de peste 85.000 mp, in crestere cu peste 100% fata de 2005.

Colliers International este un parteneriat de companii de consultanta imobiliara ce opereaza prin 240 birouri in 51 de tari. Partenerul principal este Colliers Macaulay Nicolls Inc. (CMN) cu sediul in Vancouver, Canada. in Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Colliers: Investitorii vor sta cu ochii pe alegerile din acest an