Nivelul chiriilor pentru birouri a inregistrat o crestere de 1,8% in trimestrul I al acestui an fata de trimestrul patru din 2006 si cu 7,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, avand totodata cel mai accelerat ritm de crestere din ultimii cinci ani, sustin analistii companiei CB Richard Ellis.
In Romania, nivelul chiriilor pentru birourile de clasa A variaza intre 19-19,5 euro/mp/luna. Ca urmare a ofertei limitate de spatii disponibile in centru, chiriile au atins chiar si 25-30 euro/mp/luna pentru birourile de calitate situate ultracentral, nivel care a mai fost inregistrat doar la sfarsitul anilor ’90, insa aceste situatii reprezinta exceptii, potrivit analistilor imobiliari ai CB Richard Ellis (CBRE).

Nivelul cel mai ridicat al chiriilor a fost atins insa la Moscova (crestere de 13,3% in trimestrul I, fata de ultimul trimestru din 2006) si Oslo (5,6%), dar si Varsovia (4,3%) si Istanbul (4,8) au cunoscut cresteri semnificative. Aceste piete se afla in plina dezvoltare, iar cresterea chiriilor este determinata de extinderea spatiilor de birouri existente si de cresterea economica rapida.

Analistii estimeaza in continuare cresteri ale chiriilor pentru 2007, in special pe pietele unde exista o lipsa acuta a spatiilor de birouri de calitate.

"Datorita nivelului scazut al ofertei si dimensiunilor reduse ale proiectelor de birouri aflate in constructie in majoritatea oraselor europene, chiar si un nivel moderat al cererii va determina cresterea chiriilor pe multe piete", a declarat Anna Starczewska, senior analist la departamentul Resarch & Consultanta al CB Richard Ellis.

Potrivit analistilor imobiliari, pana la sfarsitul anului 2008 a fost anuntata livrarea pe piata din Bucuresti a inca 500.000 mp de birouri de clasa A. Dintre acestia, cel mai probabil, un sfert vor avea intarzieri si livrarile din 2007 si 2008 vor ajunge la 400.000 mp, ceea ce va duce stocul total de spatii de birouri de clasa A la sfarsitul anului viitor, la aproape 800.000 mp.

CB Richard Ellis (CBRE) are sediul central in Los Angeles si este unul din liderii de pe piata imobiliara internationala. Compania are aproximativ 14.000 de angajati si ofera servicii proprietarilor, investitorilor si chiriasilor prin cele peste 250 de birouri din 48 de tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri