Orasele Cluj, Arad, Timisoara, Brasov si Constanta ocupa primele cinci locuri in topul investitiilor imobiliare dupa capitala, atat pe segmentul rezidential, cat si pe cel al proiectelor comerciale, iar volumul afacerilor anuntate depaseste chiar 1,5 miliarde de euro.
Tranzactiile de investitii din piata imobiliara au atins 740 milioane euro in 2006, de aproape trei ori mai mult decat in 2005, potrivit unui studiu publicat de compania Richard Ellis, care estimeaza pentru 2007 cresterea afacerilor. Analistii imobiliari sustin ca acest lucru a fost posibil datorita increderii in piata locala si perspectivelor economice optimiste in urma aderarii la UE, anunta NewsIn.

Consultantii imobiliari ai Colliers International sunt de parere ca afacerile imobiliare se vor dubla in 2007, iar investitorii vor colabora si cu autoritatile locale pentru a dezvolta atat locuinte cat si centre comerciale. In vizorul investitorilor sunt in principal marile orase, Cluj, Arad, Timisoara, Brasov si Constanta, care promit si o rata de profit destul de buna.

"Volumul investitiilor se va dubla in 2007 fata de anul precedent datorita interesului tot mai mare pentru piata imobiliara din Romania. In incercarea de a-si maximiza randamentul, din ce in ce mai multe fonduri se vor indrepta catre parteneriate sau chiar catre dezvoltari de proiecte proprii", sustin analistii imobiliari ai Colliers International.

In municipiul Arad sunt in derulare investitii imobiliare de peste 500 milioane lei, care vizeaza constructii de locuinte. In prezent, sunt in constructie peste 2.305 case si 30 de blocuri, dar si centre comerciale. Nou intrati pe piata, cei din grupul britanic de investitii si servicii financiare Dawnay Day si-au propus un proiect situat chiar in centrul orasului Arad. Investitia in Atrium Center Arad va depasi 50 de milioane de euro. Suprafata totala construita va ajunge la 68.000 de metri patrati. Companiile irlandeze Mivan si Moritz Group vor investi 50 milioane de euro pentru construireacentrului comercial Tiago Mall, care va cuprinde si sali de cinema, restaurante si spatii de parcare.

In ceea ce priveste constructia de locuinte, divizia de Real Estate a grupului Cefin va investi 37 milioane de euro pentru un complex rezidential cu 200-300 de apartamente in Arad si alte 31 de milioane de euro pentru un ansamblu cu dimensiuni asemanatoare in Timisoara. Lucrarile vor urma sa inceapa in primul trimestru din anul 2008 si ar trebui sa fie finalizate intr-un an si jumatate, adica in vara lui 2009.

Compania israeliana Aura Investments va investi aproximativ 130 milioane de euro pentru a dezvolta un proiect rezidential cu 1.550 de apartamente de lux in Brasov. Aura Investments a mai achizitionat, in iunie, un alt lot de teren impreuna cu firma Baron Adam, iar la inceputul lunii, reprezentantii companiei au anuntat ca vor construi in Brasov un alt proiect de circa 400 de locuinte pentru care vor investi 35 milioane de euro. Un alt dezvoltator, Sorcha Developments SRL din Brasov va investi aproape 50 de milioane de euro intr-un ansamblu rezidential care va cuprinde 822 de apartamente in sase tipuri diferite de vile in zona "3Brazi" din Predeal.

In Cluj, Impact Developer & Contractor intentioneaza inceperea construirii complexului rezidential Lomb, prin crearea unei societati in asociere cu Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca. Proiectul cuprinde construirea a 2.500 de case, aproximativ 3.200 de apartamente, precum si 180.000 metri patrati care vor oferi spatii de birouri si spatii comerciale. De asemenea, fondul austriac Immoeast a achizitionat Polus Center Cluj, un proiect comercial de 150.000 de metri patrati, investitia de 210 milioane de euro, constructia centrului urmand a se finaliza in noiembrie 2007.

Dawnay Day va investi 85 de milioane de euro si in Atrium Center din Cluj. Centrul va beneficia de un spatiu de shopping de 31.500 metrii patrati, o zona de birouri clasa A de 10.000 metri patrati si un hotel de patru stele, cu 150 de camere, precum si de 900 locuri de parcare. Suprafata totala construita se ridica la 96.000 metrii patrati. Constructia va fi ridicata pe terenul vechii fabrici Tricotaje Somesul si urmeaza sa fie finalizata in primul trimestru al anului 2009.

In Constanta, compania RomReal a achizitionat deja un teren de 30.000 metri patrati in statiunea Mamaia unde urmeaza sa inceapa in 2007 constructia a 1.000 de apartamente de vacanta pe litoralul Marii Negre. Investitia se va ridica la 50 milioane euro, iar compania se asteapta ca odata cu vanzarea apartamentelor sa incaseze 85 milioane euro. Tot pe litoral, Ozer Construction planieste sa dezvolte un proiect imobiliar in Constanta cu peste 200 de apartamente. In Olimp va fi ridicat ansamblul rezidential Sara Sea View investitie de 15 milioane euro a companiilor Real Estate Developement & Extenso. Proiectul cuprinde un bloc de 128 apartamente, cu doua, trei sau patru camere si suprafete cuprinse intre 90 si 150 de metri patrati, distribuite pe 11 etaje.

In Timisoara, compania de dezvoltare imobiliara Nanette Real Estate Group a anuntat recent ca va achizitiona doua terenuri cu o suprafata totala de 23.000 de metri patrati si intentioneaza sa construiasca doua proiecte rezidential cu peste 500 de locuinte. Si grupul Plaza Centers NV si-a anuntat intrarea pe piata din Romania cu o investitie de circa 100 de milioane de euro intr-un proiect care va cuprinde realizarea unui centru comercial modern, cladiri de birouri si constructia a 600 de apartamente in centrul Timisoarei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri