28 Iunie 2007

Din 2009-2010 vom avea primele falimente pe piata de retail

Piata autohtona de retail va deveni suprasaturata in doi-trei ani de zile, in conditiile in care vor fi finalizate toate proiectele anuntate de dezvoltatori, situatie care ar conduce la aparitia, in 2009-2010, a primelor esecuri in materie de centre comerciale, a declarat Bogdan Georgescu, managing partner Colliers Romania.

Incepand cu 2009-2010 am putea asista la primele esecuri in retail

“Din cele 90 de proiecte de pe domeniul retail anuntate este greu de spus cate vor fi finalizate, insa, daca s-ar realiza numai jumatate din acest numar ar fi suficient. In conditiile in care toti dezvoltatorii isi vor duce la bun sfarsit proiectele anuntate, am putea asista, in 2009-2010, la primele esecuri in materie de centre comerciale", a afirmat Georgescu, in cadrul unui seminar pe teme imobiliare. “Centrele micute, de 10.000-15.000 mp vor fi cele care vor intampina probleme in viitor”, a adaugat acesta. Reprezentantii Colliers mai spun ca probleme pe aceasta piata vor exista si in conditiile in care se va ajunge la un numar de 4-5 mall-uri intr-un oras. “In aceste conditii este aproape sigur ca cel putin doua noi centre comerciale nu vor rezista pe piata si se vor inchide”, a adaugat Geoorgescu. Proiectele de retail lansate pana in aceste moment pe piata autohtona, cu termene de finalizare in urmatorii doi-trei ani, vor totaliza 2,9 milioane metri patrati, nivel care depaseste potentialul de absorbtie al pietei romanesti in materie de centre comerciale, nivel estimat de analistii Colliers la 1,7 milioane metri patrati, Tendinta pe segmentul de retail este tranzitia catre o piata a chiriasilor, sustin analistii Colliers. Mai mult decat atat, chiriile se vor reduce cu 10 pana la 15 procente, odata cu aparitia noilor centre comerciale anuntate. In prezent, nivelul mediu al chiriilor pe piata de retail din Capitala este de 25-28 euro/mp/luna, in timp ce in restul tarii scade pana la 20-25 euro/mp/luna. La aceste valori se adauga cheltuielile de intretinere, care oscileaza intre 6 si 11 euro/mp/luna, precum si taxa de marketing, de 0,5-1 euro/mp/luna.

Peste 7.000 de apartamente au fost tranzactionate in primele sase luni ale anului in Capitala

Aproximativ 3.000 de apartamente din cartiere rezidentiale noi si peste 4.000 de locuinte din blocurile vechi au fost tranzactionate pe piata imobiliara din Capitala pana la 15 iunie, sustin reprezentantii companiei imobiliare Colliers. Potrivit analistilor Colliers, aproximativ 40% din apartamentele noi scoase la vanzare sunt achizitionate de investitori, atat din tara, cat si din strainatate, si doar 60% sunt tranzactionate de catre cumparatorii finali. In prezent, pe piata exista un numar de 36 proiecte imobiliare anuntate oficial, totalizand 25.000 unitati, din care doar 9.000 au fost scoase pana acum la vanzare. Tinand cont de faptul ca dintre acestea din urma au fost deja contractate 6.000, rezulta faptul ca in acest moment, oferta reala la vanzare este de numai 3.000 locuinte noi. "Investitorii locali achizitioneaza de la doua pana la cinci locuinte intr-un imobil, iar cei straini, israelieni si spanioli in special, 15-20 de apartamente. Exista insa si o categorie aparte de investitori, in general canadieni si britanici, care achizitioneaza pachete mult mai mari", a declarat Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential Colliers Romania. In ceea ce priveste preturile, analistii Colliers sustin ca proiectele actuale se situeaza intre 1.000-2.200 euro/mp construit fara TVA, cresterea medie inregistrata in primele luni din 2007 fiind de 10%. "Preturile locuintelor vor creste atata timp cat vot exista cumparatori dispusi sa ofere sumele cerute de vanzatori. Exact asa ceva se intampla acum, iar cei care vand speculeaza la maximum aceasta posibilitate de castig. In orice caz, nu vom putea vorbi de o scadere a preturilor la locuinte in urmatorii ani, ci eventual de o incetinire a cresterii acestora", a adaugat Paun. Portofoliul Colliers Romania pe segmentul rezidential, a carui valoare se ridica la 1,2 miliarde euro, cuprinde 14 proiecte exclusive ce insumeaza circa 10.000 de unitati. Din totalul de 6.000 de locuinte noi tranzactionate pe piata in ultimii doi ani, Colliers a vandut aproximativ 1.800.

Valoarea tranzactiilor imobiliare va depasi 2 mld. euro in 2007

Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare realizate pe piata romaneasca ar putea ajunge la 2 miliarde de euro pana la sfarsitul anului, estimeaza consultantii imobiliari ai Colliers Romania, pe fondul volumului mare de achizitii realizate in prima jumatate a anului. ”In 2006 au fost incheiate 19 tranzactii insumand 850 milioane de euro, iar volumul investitiilor se va dubla in 2007 datorita interesului tot mai mare pentru piata imobiliara din Romania”, estimau analistii Colliers intr-un raport publicat in urma cu doua saptamani. ”Doua miliarde de euro este foarte mult pentru o piata in crestere. Fondurile de investitii se bat pentru Romania, deoarece randamentele de pe piata imobiliara sunt cu un punct procentual mai mari decat media din regiune. Randamentele la birouri au ajuns la 6-7%, in timp ce pentru proiectele de retail se situeaza in jurul valoriii de 6,5-7,5%”, a declarat Bogdan Georgescu. “Perceptia investitorilor vis-a-vis de economia tarii noastre si de sectorul imobiliar in particular s-a imbunatatit vizibil, odata cu confirmarea acceptarii Romaniei ca membru al UE. Orice fond mare care se lanseaza pe piata aloca o pondere importanta pentru piata romaneasca”, a completat acesta. Pentru urmatorii doi ani, este estimata o diminuare a randamentelor investitiilor in toate sectoarele pietei imobiliare pana la niveluri comparabile cu cele din tarile vecine, respectiv 6% pentru cladirile de birouri si 6,5% pentru centrele comerciale. “Limita inferioara pana la care vor putea cobori aceste randamente se situeaza in intervalul 5 – 5,25%”, apreciaza Georgescu. Pe piata romaneasca incep sa apara si tranzactii foarte mari, reprezentantii Colliers marturisind ca negociaza, in prezent, 2-3 deal-uri de aproximativ 500 milioane euro. “Incepand cu 2009 pot aparea si la noi tranzactii de 200-300 milioane euro”, a precizat Georgescu.

Colliers Romania mizeaza pe venituri de 20 mil. euro in 2007

Colliers, liderul pietei imobiliare autohtone, vizeaza in acest an o crestere a cifrei de afaceri pana la 20 milioane dolari, fata de 15 milioane dolari anul trecut, cea mai mare parte a incasarilor provenind din divizia de investitii (21%), precum si din cea de birouri (20%). Terenurile si-au adjudecat 17% din venituri, departamentul rezidential 12%, retailul si evaluarile cate 10%, iar consultanta si segmentul industrial cate 5%. Conducerea companiei mizeaza pe o crestere asemanatoare a veniturilor si in urmatorii doi ani, pana la 25 milioane dolari in 2008 si 30 milioane dolari in 2009. “Cresterea vine atat din dezvoltarea pietei, cat si din cota de piata pe care o detinem. In plus, intentionam sa aducem oameni noi care vor genera venituri mai mari. Colliers Romania are in prezent 65 de angajati, si speram ca pana la sfarsitul anului viitor numarul acestora sa ajunga la 120”, a declarat Bogdan Georgescu. Colliers International este un parteneriat de companii de consultanta imobiliara ce opereaza in 51 de tari prin 240 de birouri.


Citeste si