În condițiile în care blocajul urbanistic din București, dar și a reducerii cererii de spații noi în pandemie au dus la o reducere semnificativă a proiectele imobiliare pe segmentul office, numărul de clădiri de birouri și spații de lucru noi a scăzut în ultimii ani, iar în următorii ani nu sunt multe proiecte noi anunțate la nivelul capitalei, așa că multe companii vor să-și securizeze din timp spațiile din timp pentru următoarea perioadă contractuală, se arată un studiu iO Partners.

Potrivit companiei de consultanță imobiliară, scăderea cererii pentru spațiilor de birouri din București, după perioada pandemiei, s-a reflectat și în volumul de pre-închirieri, care cunoscut o reducere de peste 50% în intervalul 2020-2023,

Totodată, ponderea scăzută a pre-închirierilor este explicabilă prin faptul că sunt foarte puține proiecte în București cu șanse de livrare în următorii doi ani. Acest lucru va obliga companiile să-și gândească strategiile privind necesitatea de spații de birouri cu 2-3 ani înainte de expirarea contractelor actuale.

Dacă în intervalul 2010 – 2019 pre-închirierile au avut o pondere medie de aproximativ 25% în cererea totală de spații de birouri, respectiv peste 70.000 mp pe an, în intervalul 2020-2023 ponderea pre-închirierilor a scăzut la mai puțin de jumătate, ajungând la o medie de 11% din total sau circa 30.000 mp pe an.

Aceasta în condițiile în care livrările anuale de noi clădiri de birouri s-au menținut în 2020-2023 în media multianuală, respectiv aproape 160.000 mp pe an (față de 156.000 mp pe an în intervalul 2010-2019).

Cererea de spații de birouri în București a scăzut în perioada pandemiei, iar ulterior și pe fondul ajustării multor companii la un regim de muncă hibrid, de la birou și de acasă. La cauze s-au adăugat criza energetică și inflația ridicată, care au sporit nivelul de incertitudine cu care se confruntă companiile”, se arată în comunicatul iO Partners.

Minimul istoric al pre-închirierilor a fost atins în 2022, respectiv cu puțin peste 15.000 mp, reprezentând o pondere de doar 5,3% din cererea totală. Situația nu s-a schimbat nici în 2023, când pre-închirierile au totalizat 23.600 mp și au reprezentat 5,8% din cererea totală.

Foarte puține proiecte noi pentru următorii ani

Foarte puține proiecte în București au șanse de livrare în următorii doi ani: doar 15.500 mp în 2024 și 8.000 mp în 2025.

Aceasta deoarece dezvoltatorii au fost descurajați să înceapă proiecte noi, având în vedere cererea limitată, costurile mari de construcție și rata de neocupare a spațiilor de birouri (14,3% la sfârșitul lui 2023).

Evoluția ponderii pre-închirierilor în cererea totală (brută) de spații de birouri în București

piata birouri bucuresti
Sursa: iO Partners Research

Pe de altă parte, dezvoltatorii care au proiectele pregătite și vor putea livra clădiri începând cu 2026 se vor situa într-o poziție avantajoasă.

“Având în vedere că în următorii doi ani urmează să fie livrate în București doar două clădiri de birouri, totalizând aproximativ 24.000 mp, companiile aflate în căutarea unui spațiu pentru birouri ar trebui să își facă din timp o analiză și o strategie privind necesitatea de spații în viitor, ideal cu 2-3 ani înainte de expirarea contractelor de închiriere actuale, nu doar cu un an mai devreme, așa cum se întâmpla uzual până acum”, a declarat Maria Florea, Head of Office Advisory în cadrul iO Partners.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri