În primele șase luni ale acestui an, 47% dintre locuințe au fost achiziționate cu cash, fără împrumut la bancă, în București, în condițiile în care și numărul de credite ipotecare a fost în creștere, se arată într-o analiză realizată de compania de consultanță imobiliare Fortim Trusted Advisors.

Potrivit sursei citate, s-a înregistrat o evoluție bună pentru piața rezidențială, la finalul primelor două trimestre ale acestui an, pe fondul creșterii atât a tranzacțiilor cu locuințe, cât și a numărului ipotecilor. Totuși, cumpărătorii care achiziționează locuințe cu cash, fără a recurge la un împrumut bancar rămân, într-o pondere semnificativă.

Datele analizate de compania de consultanță arată că, în total, au fost tranzacționate 23.861 apartamente și case, din ianuarie, până la finalul lunii iunie 2024, în București, 53% din acestea fiind cumpărate prin credit ipotecar și 47% cu cash.

“În continuare, 47% dintre tranzacțiile cu locuințe în București-Ilfov, în primul semestru al anului 2024, s-au realizat cu cash, ceea ce înseamnă că există și o disponibilitate mare pentru investiții în locuințe. Cele mai atractive se dovedesc a fi apartamentele noi din București, care beneficiază de cea mai matură piață a închirierilor“, declară Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

Vânzările de apartamente a crescut și în luna iunie

Luna iunie 2024 a confirmat trendul ascendent al pieței achizițiilor de locuințe, atât la nivel național, cât și în București. În iunie 2024, s-au tranzacționat 3.862 locuințe în București, o creștere cu 26% comparativ cu aceeași lună a anului trecut și cu 14% față de luna mai 2024.

„Piața imobiliară primește un impuls prin noile oferte de credite ipotecare cu dobânzi mai mici, ceea ce s-a văzut în creșterea numărului de tranzacții în București, cu 26% în luna iunie 2024 față de luna iunie 2023. Scăderea dobânzii de referință de către BNR este a doua veste bună, care va da și mai multă încredere potențialilor cumpărători și va crește interesul pentru cumpărarea de locuințe, în perioada următoare“, declară George Călin, Residential Manager la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

În total, în București, în primele șase luni din 2024 s-au înregistrat 12.848 ipoteci, în creștere cu 52% față de aceeași perioadă a anului trecut. Doar în luna iunie 2024 s-au încheiat 2119 ipoteci, o creștere cu 42% față de luna iunie 2023.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri