Tribunalul Dolj a admis cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice din capitala de suspendare a autorizatiei de contructie la cladirea de birouri Cathedral Plaza, autorizatie emisa de Primaria sectorului 1, a declarat, citat de NewsIn, Daniel Fenechiu, avocat angajat de Arhiepiscopie.
"Decizia Tribunalului Dolj privind cererea de suspendare a autorizatiei de constructie eliberata de Primaria sectorului 1 este executorie, iar instanta urmeaza sa dezbata anularea actului administrativ in data de 4 septembrie", a declarat pentru NewsIn, avocatul Daniel Fenechiu.

"Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Craiova, insa suntem siguri ca justitia ne va da dreptate si vom putea darama acest imobil de birouri", a adaugat reprezentantul casei de avocatura a Arhiepiscopiei.

Scandalul legat de constructia imobilului Cathedral Plaza a inceput in urma cu un an. in prezent, toate etajele cladirii au fost ridicate. Clerul romano-catolic acuza Primaria Sectorului 1, Consiliul local Sector 1 Bucuresti, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Ministerul Culturii si Cultelor si Inspectoratul de Stat in Constructii al Municipiului Bucuresti ca au eliberat ilegal o autorizatie de constructie solicitata de firma Millenium Building Development pentru ridicarea unei cladiri de birouri, in imediata vecinatate a Catedralei Sfantul Iosif, cladire ce afecteaza lacasul religios care este inregistrat ca patrimoniu cultural national.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a sesizat din oficiu in acest caz, in cursul lunii octombrie 2006, dupa ce au aparut mai multe articole in presa privind suspecta amanare a procesului pe care Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti l-a intentat institutiilor considerate vinovate de eliberarea ilegala a autorizatiei de constructie. Concluzia CSM a fost ca nu exista o culpa a instantelor judecatoresti in nesolutionarea fondului cauzei la aproximativ opt luni de la data introducerii actiunii.

Totodata, anchetatorii Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitiei au preluat, din 7 februarie, ancheta in cazul plangerii penale formulate de Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti impotriva primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, si a altor functionari ai acestei primarii. Dosarul, aflat in faza actelor premergatoare, a fost preluat de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1.

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a deschis doua procese in legatura cu imobilul celor de la Millenium Building Development. in primul proces, biserica solicita magistratilor sa stopeze lucrarile pana la solutionarea definitiva a procesului in care se se discuta anularea autorizatiei de constructie. Procesul s-a terminat in defavoarea arhiepiscopiei, intrucat instanta a hotarat definitiv si irevocabil ca lucrarile vor continua.

Cazul a fost ulterior stramutat la Constanta, iar acum la Craiova, caz unic in Romania dupa cum spune avocatul Arhiepiscopiei.

Potrivit Willbrook Management International, firma care construieste imobilul din imediata apropiere a Catedralei Sfantul Iosif, situatia litigioasa din prezent este de fapt un conflict intre vecini si este generat de catre Arhiepiscopie. Chiar daca initial acestia au fost de acord cu ridicarea cladirii, ulterior s-au razgandit. Reprezentantii Willbrook Management au mai declarat ca planurile proiectului Cathedral Plaza au fost aprobat prin toate planurile urbanistice ale Capitalei si prevad o suprafata de teren de 1.000 de metri patrati intre imobil si Catedrala, fiind avizate prin autorizatii ale Primariei Sectorului 1. Durata obtinerii tuturor avizelor si demararea efectiva a proiectului a fost de sapte ani. Conform estimarilor Willbrook Management, intarzierea lucrarilor a provocat companiei o paguba de aproximativ 10 milioane euro.

Compania britanica Willbrook Management International va termina la sfarsitul acestui an constructia cladirii de birouri Cathedral Plaza, dupa o investitie de 38 milioane euro. Willbrook Management International are un portofoliu de 5,3 miliarde de euro dezvoltat pe pietele a 12 economii emergente din centrul si estul Europei. Compania a fost infiintata in urma cu aproximativ 20 de ani si este prezenta de circa zece ani pe piata romnaneasca. in prezent dezvolta in Romania investitii de peste 1,2 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri