Cele mai mici preturi pe piata imobiliara din Capitala apar in cazul apartamentelor din cladirile cu bulina rosie deoarece gradul de siguranta este scazut in eventualitatea unui cutremur, iar proprietarii se gandesc sa vanda repede aceste locuinte, sustin analistii imobiliari.
Chiar daca cererea este mare, iar preturile au crescut masiv in ultimii ani, blocurile construite dupa 1977 sunt mai cautate, iar preturile apartamentelor din acestea sunt mai mari decat cele ale imobilelor ridicate inainte de cutremur. Pe de alta parte, cele mai mici preturi apar in cazul apartamentelor din cladirile cu bulina rosie, sau mai nou, patratul rosu, sustin analistii imobiliari. In aceste cazuri, proprietarii sunt decisi sa lase chiar 15-20% din pret pentru a vinde locuinta in cauza.

"In general, aceste tipuri de locuinte sunt ocolite de cumparatori, deoarece gradul de siguranta este scazut, iar incheierea unei asigurari reprezinta un proces dificil si, in multe cazuri, lipsit de reusita. In acest sens, pe piata imobiliara au fost realizate chiar si clasificari ale imobilelor: blocurile cu bulina rosie, blocurile construite pana in 1977, cele construite intre 1977 si 1990 si blocurile construite dupa 1990. Dupa 1977 s-au imbunatatit normele de siguranta la constructii. Majoritatea clientilor cauta apartamente in blocuri noi, construite din beton si din caramida, nu din placi", a declarat directorul adjunct al agentiei PYF Imobiliare, George Dimitriu.

Partner managerul agentiei EuroMetropola, Monica Marin este de parere ca cele mai sigure locuinte, din punctul de vedere al riscului seismic, sunt construite incepand cu anii '80, iar indiferent de locul in care se afla pe harta seismica, un imobil ridicat inainte de '70 nu va rezista unui cutremur de 7 grade pe scara Richter. Monica Marin mai spune ca exista si persoane care au ca si criterii de alegere ale unei locuinte atat gradul de dezvoltare din punct de vedere comercial si kilometrii pe care le despart de centrul Bucurestiului si nu riscul seismic pe care il prezinta cladirea.

"Romania e o tara a constructiilor foarte vechi, cele mai multe imobile fiind ridicate inainte de anii '70. Cartiere intregi sunt vulnerabile la cutremur. E vorba despre blocuri cu 8-10 etaje de pe Soseaua Stefan cel Mare, Colentina-Masina de Paine, Calea Grivitei sau cele de langa Sala Palatului, toate construite in anii '60. Cel mai nou bloc cu risc seismic de gradul I este din 1963, pe Soseaua Stefan cel Mare, iar cel mai nou bloc cu risc seismic de gradul II este din 1977 si are 17 etaje, langa Cora Pantelimon. In total, sunt aproape 100 de blocuri, cu aproximativ 10.000 de apartamente", sustine Marin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri