Tranzactiile speculative cu terenuri sunt stimulate de usurinta cu care unele banci acorda credite pentru achizitia acestora, efectul constand in cresteri nejustificate ale preturilor terenurilor, conform specialistilor Willbrook Management.
“Supra-evaluarea terenurilor le face tot mai atractive pentru cei care incearca sa obtina un profit din cumpararea si revanzarea intr-un termen cat mai scurt a acestora. Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa intervina in mecanismul de acordare a creditelor pentru terenuri astfel incat acestea sa fie mai interesante pentru developeri, care isi obtin profitul in urma dezvoltarilor imobiliare pe acele terenuri”, este de parere managerul general Willbrook Management International, Daiana Voicu.

Analistii imobiliari se asteapta ca pretul terenurilor extravilane sa creasca cu pana la 40% in acest an, iar pretul celor intravilane, cu aproximativ 20%. Zonele cele mai cautate sunt cele din apropierea Capitalei, precum Popesti Leordeni sau Pantelimon, dar si cele din jurul marilor orase, acolo unde exista cai de comunicatie.

La sfarsitul anului 2006, estimarile specialistilor aratau ca preturile au crescut in medie cu 20–40% fata de inceputul anului. Cele mai mari modificari de pret s-au inregistrat in zona Trafic Greu, cu o crestere de aproape 100% in 2006 – de la 200–250 euro/mp la 500–600 euro/mp. De asemenea, in zona comerciala din Pipera cresterile au fost de la 250–350 euro/mp la 500–700 euro/mp.

Zonele considerate la inceputul anului trecut putin atractive de catre investitori, Nord-Vest (Bucurestii Noi, Chitila), Centru-Est (Gara Obor, Salajan) si Sud (Rahova si chiar Ferentari), ofera anul acesta potential mare de dezvoltare. Preturile vor continua sa creasca intr-un ritm similar anului 2006, cu o medie de 30–40%, putand atinge chiar procente de 80 – 100 % in zonele putin dezvoltate in prezent. In zonele centrale si de nord preturile ating cu usurinta 2.500 – 3.000 euro/ mp. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate de terenurile pentru proiecte comerciale din interiorul orasului, situandu-se in prezent intre 250- 600 euro/mp.

Willbrook Management International are un portofoliu de 5,3 miliarde de euro dezvoltat pe pietele a 12 economii emergente din centrul si estul Europei. Compania a fost infiintata in urma cu aproximativ 20 de ani si este prezenta de circa zece ani pe piata romnaneasca. in prezent dezvolta in Romania investitii de peste 1,2 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri