Tranzactiile speculative cu terenuri sunt stimulate de usurinta cu care unele banci acorda credite pentru achizitia acestora, efectul constand in cresteri nejustificate ale preturilor terenurilor, conform specialistilor Willbrook Management.

“Supra-evaluarea terenurilor le face tot mai atractive pentru cei care incearca sa obtina un profit din cumpararea si revanzarea intr-un termen cat mai scurt a acestora. Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa intervina in mecanismul de acordare a creditelor pentru terenuri astfel incat acestea sa fie mai interesante pentru developeri, care isi obtin profitul in urma dezvoltarilor imobiliare pe acele terenuri”, este de parere managerul general Willbrook Management International, Daiana Voicu.

Analistii imobiliari se asteapta ca pretul terenurilor extravilane sa creasca cu pana la 40% in acest an, iar pretul celor intravilane, cu aproximativ 20%. Zonele cele mai cautate sunt cele din apropierea Capitalei, precum Popesti Leordeni sau Pantelimon, dar si cele din jurul marilor orase, acolo unde exista cai de comunicatie.

La sfarsitul anului 2006, estimarile specialistilor aratau ca preturile au crescut in medie cu 20–40% fata de inceputul anului. Cele mai mari modificari de pret s-au inregistrat in zona Trafic Greu, cu o crestere de aproape 100% in 2006 – de la 200–250 euro/mp la 500–600 euro/mp. De asemenea, in zona comerciala din Pipera cresterile au fost de la 250–350 euro/mp la 500–700 euro/mp.

Zonele considerate la inceputul anului trecut putin atractive de catre investitori, Nord-Vest (Bucurestii Noi, Chitila), Centru-Est (Gara Obor, Salajan) si Sud (Rahova si chiar Ferentari), ofera anul acesta potential mare de dezvoltare. Preturile vor continua sa creasca intr-un ritm similar anului 2006, cu o medie de 30–40%, putand atinge chiar procente de 80 – 100 % in zonele putin dezvoltate in prezent. In zonele centrale si de nord preturile ating cu usurinta 2.500 – 3.000 euro/ mp. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate de terenurile pentru proiecte comerciale din interiorul orasului, situandu-se in prezent intre 250- 600 euro/mp.

Willbrook Management International are un portofoliu de 5,3 miliarde de euro dezvoltat pe pietele a 12 economii emergente din centrul si estul Europei. Compania a fost infiintata in urma cu aproximativ 20 de ani si este prezenta de circa zece ani pe piata romnaneasca. in prezent dezvolta in Romania investitii de peste 1,2 miliarde euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Cordia: Noile terenuri cumparate au un potential de 1.000 apartamente