Vanzarile noi de locuinte au urcat in iulie cu 2,8% pana la o rata anuala de 870.000, rasturnand tendinta de declin urmata in ultiemle doua luni, a anuntat un raport al Departamentului de Comert.

Analistii se asteptau ca vanzarile noi de locuinte sa ajunga doar la 820.000. Statisticile din iunie au fost corectate pana la un stoc anual de vanzari noi de case de Home 846.000, in urcare de la ciferele raportate anteriro, de 834.000.

"Este neasteptat de puternic. In combinatie cu statisticile privind vanzarile de bunuri de folosinta indelungata, aceste cifre sugereaza ca economia depaseste disfunctionalitatile din august", a declarat pentru Reuters Pierre Ellis, senior global economist la Decision Economics din New York.

Un raport anterior al Departamentului de Comert a aratat ca noile cereri pentru bunuri de consum de folosinta indelungata au urcat in iulie la un nivel peste asteptari, de 5,9%, cel mai ridicat din septembrie 2006, iar indicatorul privind investitiile in afaceri a afisat prima crestere in ultimele trei luni.

Analistii se asteptau ca statisticle privind comenzile pentru bunrui de folosinta indelungata, acelea care au o durata de viata de peste trei ani, sa urce cu 1%. Comenzile de bunuri de capital, indicator care exclude industria aviatica si este privit ca un indicator care descrie cheltuielile de afaceri, au urcat cu 2,2%, cea mai importanta crestere din martie.

Citeste si:

Actiunile listate s-au tranzactionat in usoara urcare a cotatiilor imediat dupa publicarea raportului. Preturile certificatelor de trezorerie au urcat, iar dolarul s-a depreciat fata de yen si de euro. Totusi, analistii au avertizat ca statisticile reflecta activitatea anterioara turbulentelor din piata financiara din august, provocate de creditele ipotecare cu grad mare de risc.

"Nu reflecta impactul recentei crize financiare", a observat Hugh Johnson, seful diviziei de investitii de la JohnsonIllington Advisors din Albany, New York, referinduse la raportul despre comenzile de bunuri de folosinta indelungata.

Comezile de bunuri de folosinta indelungata au urcat cu 3,7% in iulie, arata datele Departamentul de Comert, care exclud comezile volatile din transporturi. Cresterea este cea mai puternica din august 2005 si prima din aprilie. Daca se exclud si comezile pentru aparare, indicatorul arata un avans de 4,9%, peste asteptarile analistilor.

Intre timp, stocul de locuinte aflate in vanzare s-a micsorat pana la 533,000, cel mai jos nivel din ianuarie 2006, a mai spus Departamentul de Comert.

Pretul mediu de vanzare a unei locuinte a crescut in iulie la 239.500 dolari, de la un nivel mediu de 230.600 atins in iunie. Totusi, comparativ cu luna similara din 2006, pretul mediu a coborat cu 3,4%, ceea ce reprezinta cel mai mare scadere anuala din octombrie 2001, mai noteaza Reuters.