27 Septembrie 2007

O zi nebuna in real-estate-ul romanesc

Ziua de ieri a consemnat trecerea intr-o noua etapa a dezvoltarii proiectelor imobiliare sau poate este vorba doar de venirea toamnei care se traduce printr-un numar mai mare de lansari si conferinte ori coincidenta explica numarul mare de investitii anuntate ieri in real-estate-ul romanesc. Oricum, ieri au fost aduse in atentia mediei romanesti proiecte ale caror valoare insumeaza mai mult de trei miliarde de euro.

700 mil. de euro pentru constructia a 10 mall-uri in Romania

Compania irlandeza Mivan Development, in colaborare cu grupul irlandez Moritz, va investi circa 700 mil. euro in constructia a zece mall-uri, in tara, primul complex urmand sa fie deschis la Oradea in anul 2008, iar celelalte, rand pe rand, pana in 2011.

Numele proiectului Mivan Development realizat in colaborare cu Moritz este Tiago Malls si reprezinta cea mai mare investitie in mall-uri anuntata pana acum in Romania, potrivit reprezentantilor Mivan.

"Valoarea totala estimata a investitiei in lantul Tiago Malls este de 700 milioane de euro. Pana in acest moment am achizitionat 600.000 metri patrati de teren - care reprezinta 70% din totalul necesar proiectului - in valoare de peste 150 milioane euro", a declarat John Houghton, director la Mivan Development, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii oficiale a proiectului Tiago Malls.

Primul mall Tiago, care va fi deschis la Oradea anul viitor, este situat pe soseaua Aradului, in apropierea aeroportului din Oradea. Pentru anul 2009 este planificata deschiderea altor patru complexe Tiago Malls in Targu-Mures, Ploiesti, Bacau si Brasov. In 2010 si 2011 vor fi deschise malluri Tiago in Sibiu, Galati, Iasi, Baia Mare si Craiova.

"Conceptul Tiago Malls a fost gandit inca de la inceput pentru orasele de provincie, care au peste 100.000 de locuitori", a explicat Houghton.

Westhouse: Investitii in imobiliare de 1,5 mld. euro in Romania

Westhouse Group, companie romaneasca cu actionariat norvegiano - britanic ce activeaza in domeniul imobiliar, a anuntat ca va investi in Romania 1,5 miliarde euro pana in 2014 in proiecte rezidentiale, de birouri si retail.

Primele proiecte ale Westhouse Group sunt trei ansambluri de locuinte in judetul Constanta: Oasis Residences, Central Apartments si Corallia Residence, ce presupun o investitie totala de 50 milioane euro. Constructia celor aproximativ 540 de unitati locative si 525 locuri de parcare din cadrul celor trei ansambluri va fi demarata in toamna acestui an.

"Filozofia noastra este sa transformam terenurile pe care le achizitionam in locuinte. Pe scurt, sa devenim un community developer, ceea ce inseamna sa dezvoltam proiecte imobiliare care sa aiba o influenta pozitiva si sa incurajeze dezvoltarea intregii zone in care sunt amplasate", a declarat Business Director Westhouse Group, Nicoleta Radu.

Complexul rezidential Oasis Residences din judetul Constanta se va intinde pe 22.000 metri patrati de teren si va fi compus din zece cladiri, care vor totaliza 414 apartamente (garsoniere, apartamente cu doua si trei camere) si 385 de locuri de parcare. Proiectul prevede o serie de facilitati precum piscina si teren de tenis, yachting si debarcader, restaurant, teren de joaca petnru copii. Ansamblul se adreseaza clientilor cu venituri medii si ridicate.

Cel de al doilea proiect se numeste Central Apartments si este destinat persoanelor cu venituri medii, intinzandu-se pe 8.000 metri patrati. Complexul include 89 de apartamente (garsoniere si mai multe tipuri de apartamente cu doua si trei camere) si 95 de locuri de parcare. Ansamblul se afla in vecinatatea unui mare complex comercial din Constanta, aflat momentan in constructie, si ofera un acces rapid catre principalele obiective de interes (shopping, scoala, gradinita etc).

Corallia Residence cel de-al treilea proiect dezvoltat de Westhouse, se va intinde pe 4.000 metri patrati si va aduce 34 de apartamente, intr-o zona exclusivista din statiunea Mamaia. Complexul se adreseaza clientilor cu venituri medii si ridicate, care isi doresc o locuinta de vacanta sau ca investitie rezidentiala pe litoralul romanesc.

Ibiza House investeste 120 mil. euro intr-un nou proiect imobiliar in Capitala

Dezvoltatorul spaniol Ibiza House va aloca 120 milioane euro pentru un proiect imobiliar compus din birouri si locuinte, in Calea Giulesti din Capitala. Pe un teren de aproximativ 10.000 metri patrati, spaniolii vor ridica o cladire de birouri cu 18 etaje si doua imobile (P+6 si P+9) ce vor totaliza circa 120-130 de locuinte. Reprezentantii companiei estimeaza ca lucrarile la acest proiect, aflat momentan in stadiul de aprobare a autorizatiilor, vor incepe la sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor si se vor intinde pe o perioada de trei ani.

Spaniolii mai detin trei terenuri in Capitala (aproximativ 2,7 hectare in total), destinate constructiei de locuinte, precum si unui hotel. Investitia pentru fiecare proiect in parte se va situa, conform reprezentantilor Ibiza House, in jurul a 7 - 8 milioane euro.

Ibiza a patruns pe piata romaneasca in anul 2000, fiind printre primii dezvoltatori de complexe rezidentiale din Bucuresti. Pana in prezent, grupul a finalizat patru proiecte - Ibiza Residential, Ibiza Club si Ibiza Golf si Ibiza Golf Light si are in dezvoltare complexul Ibiza Sol si respectiv compus din 304 aparatamente de lux.

Ultimul proiect al companiei, Ibiza Sol, se intinde pe o suprafata de patru hectare de teren in spatele Scolii Americane de pe soseaua Pipera-Tunari. Complexul dispune de doua piscine cu jacuzzi, teren de minigolf, doua cladiri polivalente, parcare subterana si spatii de depozitare. Complexul are ca termen de finalizare toamna anului viitor. Toate ansamblurile Ibiza sunt situate in zona de nord a Capitalei.

Ibiza House a investit pana in prezent 135 milioane euro in proiecte rezidentiale pe piata romaneasca. In plus, prin parteneriatul realizat cu un alt grup de investitori, de asemenea spanioli, compania va dezvolta in zona comunei Voluntari unul dintre cele mai mari proiecte rezidentiale din aria capitalei, ce va fi demarat in 2008, valoarea investitiei fiind estimata la aproximativ un miliard de euro.

Piata agentiilor imobiliare s-a dublat in ultimul an

Piata agentiilor imobiliare din Bucuresti si Ilfov a crescut cu 120% in ultimul an, de la 42,6 mil. euro in 2005 la 93,5 mil. euro anul trecut, conform unui studiu realizat de Century21 Romania.

Evolutia este explicata, aproape in totalitate, de dinamica ridicata a pietei imobiliare, mai mult de jumatate dintre reprezentantii companiilor participante la studiu declarand ca se asteapta la o noua dublare sau chiar triplare a cifrei de afaceri pentru anul in curs.

Studiul Century21 Romania cuprinde si topul primelor 10 companii imobiliare, dupa cifra de afaceri aferenta anului trecut: Colliers International cu 11,9 mil. euro, Eurisko Consulting cu 5,76 mil. euro, Eurowestrwst cu 4,31 mil. euro, DTZ Echinox Consulting cu 2,2 mil. euro, MT & T Property Management cu 1,92 mil. euro, Euro Capital Management cu 1,8 mil. euro, Euroest Group cu 1,49 mil. euro, Imobiliar Group Exim cu 1,29 mil. euro, Regatta Group 1,27 mil. euro si CB Richard Ellis Romania cu 1,21 mil. euro.

Acelasi studiu indica un decalaj in continua crestere intre ritmul de dezvoltare al marilor companii din domeniu si evolutia agentiilor medii si mici. Astfel, companiile mari au inregistrat in 2005 o crestere de piata de peste zece ori comparativ cu nivelul din 2001, in timp ce agentiile medii si mici au raportat o crestere de doar patru ori.

In urma consolidarii datelor studiului a reiesit ca, din punct de vedere financiar, profilul companiei de real-estate din Bucuresti este caracterizat de o rata scazuta a productivitatii si de un grad mare de indatorare. Astfel, agentiile medii si mici au o productivitate lunara de 850 euro, un grad de indatorare de 88%, o rata a profitului de doar 8% si o rata de recuperare a investitiei de 61%.

Din analiza realizata de Century 21 Romania, a rezultat ca agentiile medii au aproximativ 6 angajati, dintre care 4 agenti imobiliari, si o cifra anuala de afaceri raportata de 58.000 de euro, realizand un profit mediu lunar de 4.750 de euro.

4,7 mil euro pentru constructia a 40 de apartamente

German Quality Solution, o companie romaneasca cu capital integral privat, prezenta in domeniul dezvoltarilor imobiliare va investi 4,7 milioane euro in constructia unui imobil cu 40 de apartamente in Bucuresti, anunta compania imobiliara Regatta.

Proiectul rezidential Speranta Residence va fi situat in zona centrala a Bucurestiului, iar antreprenorul general va fi compania Total Confort. Proiectul necesita o investitie de 4,7 milioane euro si este cofinantat de Alpha Bank Romania. Speranta Residence, S+P+8, va oferi un numar total de 40 de apartamente cu una, doua si trei camere. Lucrarile de constructie au fost demarate si vor fi finalizate in primavara lui 2009.

"Proiectul Speranta Residence ofera acces facil la majoritatea mijloacelor de transport in comun si in plus, multitudinea de restaurante si cafenele din zona, Complexul National de parcuri si terenuri sportive Lia Manoliu, supermarketurile si unul dintre cele mai importante malluri ale Bucurestiului - Vital Mall, aduc un plus de atractivitate", a declarat real estate broker in cadrul departamentului vanzari rezidentiale al Regatta, Janina Constantin.

Preturile in imobilul Speranta Residence incep de la 1.550 euro/mp constuit, fara TVA. Locul de parcare vine la pachet cu apartamentul si are un pret de 15.000 euro fara TVA.

Investitie de 15 mil. euro intr-un complex rezidential in Otopeni

Un investitor roman va aloca aproximativ 15 milioane euro, intr-un complex rezidential compus din 14 imobile de locuinte, spatii comerciale si cladiri de birouri in zona Otopeni.

Complexul rezidential Aurora se afla in prezent in stadiul de fundatie. Din cele 14 imobile ale ansamblului, 13 sunt vile, iar unul va include spatii comerciale, de birouri si apartamente. Apartamentele, in numar total de 140, sunt structurate pe doua camere cu suprafete cuprinse intre 72-92 mp, trei camere cu suprafete de 83-96 mp si patru camere cu o suprafata de 180 mp.

"Tocmai s-au construit fundatiile blocurilor si au inceput lucrarile la infrastructura interioara. Proiectul se construieste in trei faze: prima se va finaliza in opt luni. La acest moment primii cumparatori se vor muta in noile locuinte. In prezent avem deja un procent de 7% pacte de rezervare," a declarat real estate broker in depertamentul de vanzari rezidentiale al Regatta, Iulian Ivan.

In ceea ce priveste structura vilelor, sase au demisol, parter, doua etaje si mansarda, iar sapte vor fi construite pe formula parter, doua etaje si mansarda. Cladirea structurata cu parter si trei etaje, va oferi la parter spatii comerciale, iar la etaj birouri si apartamente. Intregul complex va dispunde de 162 locuri de parcare. Pretul incepe de la 1050 euro/mp construit fara TVA. Complexul va dispune de trei piscine exterioare, teren de tenis, spatii de joaca si club.


Citeste si